Skip to content

Landhuis: Bekhuis & KleinJan

1 februari 2012

In de achterhoek, daar staat een huis. In de lokale toonaard zeg je eigenlijk: “doar stiet ’n hoes”. En dit huis, dat mag er zijn! De trotse eigenaars van deze door Bekhuis en KleinJan ontworpen woning weten zich zeer regelmatig in de belangstelling van ‘toevallige passanten’ die soms zelfs brutaal gewapend met verrekijker of fotocamera, oprukken tot én met de oprit. Natuurlijk is het leuk in de belangstelling te staan maar er zijn grenzen aan ongevraagd buurten. Anderzijds is het ook een groot compliment! Vandaag zijn wij juist genodigd om uitdrukkelijk van buiten én in het interieur te kijken! Deze charmante woning is precies het droomhuis geworden dat Liny en Hans voor ogen hadden en vooralsnog staat deze witte schoonheid met fraaie achtertuin en vijvertje nog geheel vrijstaand in rustgevende omgeving! Je hoort slechts het krassen van een overzwevende buizerd.

Blonde kap, strakke gevels
Het is zelfs nog zo landelijk gelegen dat Hans tijdelijk de rol van navigatie op zich neemt en ons oppikt om de weg te wijzen. Maar dan ineens zien we daar een ijzersterk ontwerp: deels landelijk door de rieten kap, deels modern, óók door de rieten kap die een eigenzinnige vorm heeft met twee uitlopende dakpunten die tegelijk als overstek(je) dienen. Natuurlijk draagt de woning daaronder veel bij tot de bijzondere ‘looks’. Zo zien we aan de voorzijde bijvoorbeeld gepotdekseld larikshout aan de gevel maar ook strak stuukwerk en onder de betonnen spekrand prijkt een iets verdiept, gemetseld trasraam met grijze steen en dito voeg. De kleine dingen zijn soms het meest subtiel: een spijl loopt vanuit de dakpunt (het huis is bijna 10 meter hoog) naar beneden en benadrukt aan deze kant in elk geval de symmetrie. Rechts is een uitbouw die als flinke berging wordt ingezet, ook van binnenuit bereikbaar. Aan deze rechterkant is de voordeurgroep met daarboven in het dak een kleinere dakkapel, met red cedar bekleed; de kleur is nu nog enigszins rossig maar dat zal met de jaren letterlijk vergrijzen, net als het dak uiteraard. Dit dak overigens is een juweel in zijn soort; zelden zagen wij een zo netjes geknipt en geschoren rietdak, met perfect passende blauwgrijze nokvorsten en een centrale, gemetselde schoorsteen die geen open haard dient overigens. In het denkbeeldige midden over de lengte van de rieten daklijn loopt een bijzondere, puur esthetische groef: mooi stukje werk! Aan de linkerkant van de woning is een allengs bredere dakkapel die de badkamer op de verdieping siert. Aan de achterkant is een mooi overdekt terras met openslaande deuren aan een uitgekiend vijvertje met leuke tuin. Veel van de inspiratie en de moed om uiteindelijk aan je eigen droomhuis te beginnen hebben Liny en Hans uit Kavel & Huis® en Droomhuis® gehaald, leuk om te horen! Het eerste contact met medewerkers van Bekhuis & KleinJan verliep op een lokale woonbeurs. Hans: “er werd ons vrijblijvend gevraagd welk budget wij tot onze beschikking hadden en van daaruit werd als het ware heel persoonlijk gerekend. Zo kwamen we in overleg met bouwkundigen en buro tot een beetje landelijk en modern landhuis waarin wij veel licht wilden hebben.” Liny vult aan: “Bij Bekhuis & KleinJan is onze droom perfect vormgegeven en mochten wij steeds onze wensen inbrengen; wij wilden niet eens een zo groot mogelijk woonhuis. Veel liever een praktisch ingedeelde en lekker ‘strakke’ woning. Natuurlijk kom je gaandeweg de bouw dingen tegen die een buro/ bouwbegeleider toevoegt aan je eigen ideeën. Zo kwam er in het dak van de veranda een welkom lichtstraatje, want het was anders te donker. Als aannemer/uitvoerder werd in overleg met Bekhuis en KleinJan gekozen voor de firma De Blaauw uit Vriezenveen. “Wij weten: aan goede bouwers in deze streek gelukkig geen gebrek!


Fraaie afwerking

Er is op deze lieflijke en landelijke plek niet geheid. De grootte van de bouwkavel is eigenlijk kleiner dan gedacht: 600 m2. De inhoud van de woning is vanwege het ontbreken van een kelder ook
bescheiden maar voor Liny en Hans ruim voldoende: ca. 600 m3. Er is via een vlizotrap nog een lange zolder te bereiken. Omdat er eigenlijk geen enkele druk op de ketel stond, de bewoners woonden dichtbij en wilden eerst de oude woning verkopen, is er een klein jaar in alle rust traditioneel gebouwd met dit huis. Ook de gemeente was behulpzaam met het vrijwel welstandsvrije beleid, al had dit ontwerp het ook met strikte regelgeving wel gehaald, dunkt ons. Er is bepaald dat twee parkeerplaatsen op eigen erf moeten komen, dit is goed te doen. Vermeldenswaard zijn de hardhouten ramen, deuren en kozijnen met mooi doorlopende roeden en slimme oplossingen voor visuele verhoudingen, zoals bij de openslaande tuindeuren achter waar vier deuren lijken te kunnen scharnieren maar waar twee deuren voldoende blijken. Als we door de voordeur aan de linkerkant binnenkomen zien we meteen rechts de houten trap naar de verdieping. Rechtdoor komen we in de daadwerkelijk lichte woonkamer. De inrichting is strak en modern, wat de ruimte-indruk nog vergroot. Vanuit de woonkamer is ook toegang tot de tuin. Bij de overgang van woonkamer naar leef-
keuken zijn schuifdeuren toegepast. Vanuit de ruime keuken heb je een heerlijk zicht naar buiten en zit je zó in de gezellige veranda met lichtstraatje. Rechts is dan de berging. Via de houten trap komen we op de overloop met hier een centrale badkamer en drie slaapkamers plus nog een hobbykamertje. Hierboven loopt de lange vliering. Al met al geen enorm groot woonhuis maar dat was juist de bedoeling: praktisch, gezellig en strak van snit. Dat is ook precies het karakter van dit ‘moderne landhuis’. De landelijkheid wordt uiteindelijk verleend door dat in het oog springende rieten dak, dat met vorm en groeve als het ware lonkt, knipoogt. Tja, dat is natuurlijk bijna vrágen om al die positieve belangstelling!


Informatie:
Bekhuis & KleinJan,
Wierden.
Tel. 0546-571004 of via
Internet: www.bekhuis-kleinjan.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: