Skip to content

Landhuis: Goldewijk “Speel, landelijk en klassiek”

2 februari 2012

We zijn dichtbij de kust van Noord-Holland, in de buurt van IJmuiden komen we in de straat van Petra en Frans die met een bekend bord als ‘doodlopend’ wordt aangegeven. Vreemd woord eigenlijk, temeer daar de gezellige, landelijke woning van Goldewijk allerminst dat gevoel geeft! Op een fraai gelegen hoekkavel, inderdaad aan het eind van de weg staat een geel, fris woonhuis met één verdieping plus zolderetage, een kelder en met een ‘garage’ die voor het grootste deel dienst doet als bijkeuken aan de rechterkant. Rondom heeft de woning, terecht overigens, veel glas, twee stevige uitbouwen waarvan achter zelfs met balkon en op het puntige dak nog enkele dakkapellen. De kavel lijkt niet al te groot maar het huis staat mooi rechts op het perceel dus is er zelfs nog ruimte voor een boomhut in de tuin; de kinderen kunnen hier overal volop spelen, niet gehinderd door langsrazend verkeer.

Wonen in een boomgaard
Deze plek blijkt in een vorig leven een boomgaard te zijn geweest, nog altijd staan her en der appel- en perenbomen te lonken. Via een tip van vrienden kwam deze vrij zeldzame bouwkavel in beeld bij Petra en Frans. Vervolgens begon de zoektocht naar een betrouwbaar bouwbedrijf. Petra: “wij houden er wel van om te weten waar je aan toe bent, dit is ons tweede, zelfgebouwde huis en we weten ook heel goed dat er maar al te snel budgetoverschrijdingen zijn. Om dat te voorkomen zijn we op zoek gegaan naar een betrouwbare partner die verder ook alles in ‘huis’ had. Al snel bleek Goldewijk die wens te kunnen waarmaken. Als er iets veranderde in het traject werd dat direct ook vertaald in financiële gevolgen en zo konden wij feitelijk binnen het budget blijven zoals wij dat vooraf ook met Goldewijk hadden afgesproken!” Bovendien blijkt dat Goldewijk ook nog eens het vergunningen traject en diverse tips voor tegelwerk en dergelijke ter hand heeft genomen en zodoende veel werk uit handen heeft genomen. De stijl van dit huis is bijna modern soms maar tegelijkertijd ook landelijk en klassiek. Dat blijkt ook de wens van de bewoners. Andere wensen die gehonoreerd zijn: “wij wilden veel glas in verband met de gunstige stand van de woning op de zon, wij profiteren nu echt de hele dag van zonlicht. Verder wilden wij graag de uitbouwen en één met balkon bij onze slaapkamer, een (prefab)kelder, een carrévormige keuken aan de voorkant, een speelkamer in de uitbouw bij de achtertuin en een ruime bijkeuken met ‘artiesteningang’ die bovendien een douchegelegenheid biedt, omdat wij hier dicht bij het strand wonen en dan meteen erna kunnen afspoelen!” De woning heeft te maken met een bouwkavel van ca. 550 m2 en ofschoon de woning niet eens zo fors toont is er met kelder en zolder toch een inhoud van ca. 800 m3 behaald. Op het dak liggen antracietkleurige, keramische pannen, de goten zijn van zink net als de afvoerpijpen. Er is aan de voorkant een charmant overstek(je) bij de dakrand. Maar meest opvallend is toch wel het fraaie metselwerk, dat nog een eigen verhaal blijkt te vertellen.
Geel wint nog van wit
Over het metselwerk en de opvallende steen weet Petra namelijk nog: “het was eigenlijk onze bedoeling om deze baksteen spierwit te laten keimen (duurzame chemische lakverbinding, red.) maar eigenlijk waren we steeds meer tevreden over deze uitstraling, dus hebben we het onlangs nog laten impregneren… het zal wel deze steen blijven…voorlopig ;-)” Meteen bij aankomst vallen de charmante, gemetselde ‘oortjes’ bij de gooteinden op maar er is meer te bewonderen: de toog bij de voordeur of wat Petra het ‘gevangenis­raampje’ noemt, er vlak naast. Ook de raamdorpels zijn gemetseld en het trasraam beneden is weer iets terugliggend in zwarte baksteen gerealiseerd. De voeg is donkergrijs en dit bepaalt samen met de gele baksteen voor een groot deel het uiterlijk van dit woonhuis. Wit lijkt misschien chiquer maar is dat ook leuker? De ronde vormen hier en daar in het metselwerk doen de rest, daarbij ondersteund door bijvoorbeeld de sierluiken en de hardhouten raampartijen met klassieke roeden– verdeling en een échte’ voordeur. Landelijke uitstraling verschaffen ook de uitbouwen en de openslaande tuindeuren achter. Een ander leuk detail is het glas-in-lood-tussen-glas dat bij de benedenverdieping boven het andere raamwerk prijkt. Leuke accenten die iets toevoegen aan een op zich vrij gewone woningvorm. In de achtertuin doen de balkonbalustrade en een ‘bloemig’ kunstwerk leuke dingen. Op de schoorsteen is een metalen afdekplaat met windhaan, er is een gashaard in de woonkamer. Als we via de echte voordeur binnengaan komen we in de entreehal met houten trap links en een doorgang naar de garage rechts. Rechtdoor komen we in een forse, brede living die aan de tuinkant de open uitbouw met speelkamer heeft, rechts daarvan een kantoorruimte, links de uitbouw met eettafel bij de carrévormige keuken links. Grappig is dat je de voorraadkelder vanuit de woonkamer kunt bereiken, lekker dicht bij de keuken dus. Via de trap komen we op de overloop en we kunnen gelukkig via een vaste trap ook meteen door naar de zolderetage waar twee volwaardige kamers zijn (en nog een vlizotrap naar een opbergzoldertje) en verder zijn er aan de overloop nog twee gespiegelde kinderkamers met eigen badkamer en een ruime ouderslaap-kamer met inloopkast, eigen badkamer en natuurlijk nog het balkon boven de uitbouw. De gemeente nam erg veel tijd voor het verlenen van een vergunning op deze oude boomgaard, de bouw duurde door wat oponthoud ruim een jaar maar de nazorg was prima: “toen het binnenstuukwerk niet goed bleek werd dit perfect opgelost door Goldewijk!” Deze trotse en tevreden bewoners zijn dan ook klip en klaar: “als we ooit voor onze derde woning gaan, zijn zij weer het bouwbedrijf!” Die zit en… dit huis staat!


INFO:
Goldewijk Design & Build, drie vestigingen.
Directie en staf zetelen in Doetinchem.
Tel.: 0314- 75 11 11 of via
Internet: www.goldewijk.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: