Skip to content

Landhuis: Livingstone Villabouw ‘Groot, maar wel in de juiste proporties…’

3 februari 2012

Ruimte kun je helemaal naar je hand zetten. Teveel ruimte? Dat bestaat niet. Het gaat erom hoe je die ruimte voor jezelf op maat maakt. En bij het landhuis van Dennis en Astrid Nouwens is dat verrassend goed gelukt. Een landhuis-reportage over klasse en stijlvolle traditie. Voor Dennis betekent de verhuizing naar Princenhage in Breda ‘terug naar zijn roots’. Dennis is hier geboren en getogen, hij kent er elk pad en elk landweggetje. Dennis: ‘Het is een soort dorp in de stad Breda.’ Dennis en Astrid woonden met hun zoon Gijs een aantal jaren op een semi-industrieterrein bij het bedrijf van Dennis. Maar toen Gijs naar school ging, was dat het moment om het meer ‘in de bewoonde wereld’ te zoeken. Dennis: ‘Ik hoorde dat hier een kavel van 4000 vierkante meter vrij kwam met een huisje erop. We zijn de procedure gestart voor de sloop van het oude huisje en de bouw van een landhuis. De kavel hebben we in tweeën gesplitst. Het kostte een jaar voor alles rond was, maar dat oponthoud had ook z’n voordelen. We hadden zo meer gelegenheid om goed over onze keuzes na te denken en sommige details te wijzigen, zoals de plaats van de garage op het perceel. Het idee kon op deze manier rijpen.’

Hoe is het ontwerp tot stand gekomen?
Astrid: ‘We wilden vooral veel ruimte. Een notariswoning heeft meteen een schuine kap op de verdieping. Bij dit landhuis beschikken we over drie volwaardige verdiepingen! Het platte dak zorgt er voor dat ook de vierkante meters zolder maximaal benut kunnen worden. We zijn met de architect van Livingstone om de tafel gaan zitten om een middag te brainstormen. Kijken wat we wel en wat we niet mooi vonden. Zelf hadden we al wel een heel duidelijk beeld van de stijl waarin we het zochten. Maar de architect had heel nuttige suggesties, zoals het platte dak met de vier schoor- stenen op elke hoek van dat dak. Voor het interieur dat we ook in landhuisstijl wilden, en voor de indeling, hebben we een interieurontwerper in de arm genomen.’

Wat draagt er nu zo duidelijk bij aan de landhuisstijl?
Een rondje door het huis van Dennis en Astrid maakt duidelijk hoe je een authentieke landhuisstijl creëert. Allereerst de kleuren. De muren hebben een warme, natuurlijke aardkleur, uit de kleurenwaaier van Farrow & Ball. Die kleuren verschillen alleen in intensiteit van elkaar. Ook in de hal zijn deze kleuren toegepast, zodat er geen witte muur meer is te vinden. De plinten zijn traditioneel hoog en de architraven rond de deuren hebben een subtiele bolling. Het zijn details die de associatie met nieuwbouw naar de achtergrond verdringen. Dennis: ‘Het huis leefde meteen vanaf het moment dat we er in trokken, er was geen sprake van eerst even wennen…’

Historische grandeur in nieuwbouw?
Jazeker! Wanneer het op de juiste manier wordt aangepakt, kan een hagelnieuw huis al meteen de uitstraling van een doorleefd en warm huis vol traditie hebben. Niet alleen de bouwvorm – een groot, stoer en solide blok – van het huis van Dennis en Astrid bewijst dat. Dennis: ‘Binnen ervaar je helemaal niet dat het zo groot is. De vertrekken zijn goed in proporties, het is wel groot, maar niet asociaal… Dat draagt er toe bij dat je je er meteen thuis voelt. De keuken is misschien wel het meest gebruikte vertrek van het huis. Die heeft dan ook flink wat vierkante meters. Er zitten stijlvolle details in, zoals de grote gasbranders die in het hardstenen blad van het kookeiland zijn opgenomen. De meubels zijn van donker hout en ook de vloer is van donker hardsteen.’De woonkamer grenst aan de keuken, maar wordt afgescheiden door een doorkijk-open­haard die dus ook in de keuken sfeer geeft. In de woonkamer is gekozen voor een traditioneel eiken visgraadvloer met bies (met vloerverwarming eronder). Maar nergens wordt het huis te serieus, daar zorgen bijvoorbeeld de tafel, stoelen en lamp van Piet Boon in de keuken wel voor.

De hal is de spil van een landhuis?
Zo stel je je toch een landhuis voor? Een hoge entree met dubbele deuren. Als de deuren opengaan: een gigantische hal met een flamboyante kroonluchter. De trap – uiteraard met een dikke loper erop – is vanaf hier helemaal over de drie verdiepingen te volgen. De paneeldeuren die op de hal uitkomen, zijn mooi afgewerkt. Er zijn geen detonerende elementen zoals een meterkast. Die is onopvallend in een nisje weggewerkt. Op de eerste verdieping is de trap ook in de hoofdrol doordat ook hier voor openheid is gekozen. Dat kost wel wat vierkante meters, maar die zijn er tenslotte…

De juiste proporties?
Wat voor de benedenverdieping geldt, gaat ook op voor de kamers op de eerste verdieping: het gaat om de juiste proporties. De slaapkamers en de badkamers zijn royaal, maar je verdwaalt er niet in. Hoewel… De slaapkamer van Dennis en Astrid heeft toch wel meer weg van een hotelsuite. Dat was ook de inspiratiebron. Dennis: ‘In Boedapest sliepen we eens in een hotel dat zo was uitgevoerd. Ik heb er toen foto’s van gemaakt met het idee het ooit eens toe te passen. Dit is werk voor een interieurbouwer. De achterwand en het plafond vormen een sterrenhemel, ze zijn van kleine led-lampjes voorzien die ik in Nederland kon terugvinden via Google.’ Deze slaapkamer heeft stoffen behang van Flamant, er staat alleen een mooi fauteuiltje in de ruimte. Aan één zijde kun je via dubbele schuifdeuren de kamergrote inloopkast bereiken. Aan de andere kant is de entree van de badkamer, waar een rond bad met een diameter van 180 cm staat.

Binnen en buiten versterken elkaar?
Astrid: ‘Vooral de relatie tussen het huis en de tuin vonden we erg belangrijk. Dat vind ik achteraf ook één van de meest geslaagde kanten van het huis. Het heeft aan de achterzijde een overkapping over de volle breedte van 15 meter. Bij het zwembad dat 13 meter lang is en 4 meter breed, staan drie oude olijfbomen in een hardhouten vlonder. Dat geeft een mooi Mediterraan effect. Achter het zwembad is een poolhouse met royale overkapping. Daarin is de technische installatie van het zwembad ondergebracht, maar er is ook een klein keukentje en een toilet. Onder de overkapping kun je aan het eind van de dag genieten van de ondergaande zon en heb je schitterend uitzicht over de tuin en het huis. Nog meer wensen? Astrid en Dennis verzuchten: ‘Nee, hier hebben we alles wat ons hartje begeert…’

Informatie en inspiratie
Het huis van Dennis en Astrid staat op een kavel van 2000 vierkante meter. De inhoud is 1400 kubieke meter en het woonopper- vlak is ruim 400 vierkante meter. De overkapping, garage en poolhouse zijn gebouwd door Niek Roos Serrebouw (www.niekroos.nl), de tuin is aangelegd door Kamsteeg Tuinen (www.kamsteegtuinen.nl), Osdo Bouwbedrijf is verantwoordelijk voor de bouw van het landhuis (www.osdo.nl). Het zwembad is door Waterstijl Luxe Zwembaden aangelegd (www.waterstijl) en het schilderwerk was in handen van Otjens Schilderbedrijf (www.otjensgroep).

Publicatie Kavel & Huis nr 5.11

foto’s met dank aan Martijn Heil

Algemene informatie:
Livingstone Telefoon 076- 573 573 5

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: