Skip to content

Landhuis: Selekthuis

6 februari 2012

SelektHuis werkt met basismodellen, maar daar zie je bij dit landhuis niet veel meer van terug. De bewoners hebben het naar eigen wens aangepast, zodat de term ‘made by you’ hier zeker op z’n plaats is.
 

Op de vraag hoe de familie bij SelektHuis terecht is gekomen geeft mevrouw antwoord: “De kavel was al jaren in ons bezit en toen er volgens het bestemmingplan gebouwd mocht gaan worden zijn we in diverse tijdschriften naar voorbeelden van woningen gaan kijken. We zijn naar een Open Huis van SelektHuis geweest en dat beviel ons. Bovendien, de landhuisstijl zou goed in deze omgeving passen. Wij zochten in eerste instantie een huis uit met ramen tot op de grond en een asymmetrische bouw. Dat bleek van de welstandscommissie niet te mogen. We waren even sprakeloos, want openslaande deuren met lange ramen mochten bijvoorbeeld wel. We hebben ons niet druk gemaakt en we zijn met SelektHuis om de tafel gaan zitten. Het basismodel Matterhorn sprak ons aan en van hieruit zijn we gaan uitbreiden aan de hand van tekeningen van SelektHuis. Een uitbouw met zadelkap boven de entree en doorlopende kopgevels, bijvoorbeeld. Hierdoor krijgt het huis de uitstraling van een echt landhuis en past het goed in de omgeving. Op deze manier rolde het ook zo door de welstandscommissie.”

 

Wensen
De bewoners hadden wel een lijstje wensen, waarbij veel licht in de woning er één was. Maar al net zo belangrijk bleek een ruime en hoge hal, een vide en een erker. “Eigenlijk gaf de doorslag om naar SelektHuis te gaan de mogelijkheid van een ventilatiesysteem. Ik vind roosters in ramen niet mooi”, legt de eigenares uit. Haar man legt verder uit: “Het is een warmte-terugwin-systeem en het werkt fijn. Het apparaat staat boven en trekt (koude) buitenlucht aan en mengt dit met warme lucht. Het systeem werkt erg goed.”
Kiezen
De bewoners weten duidelijk wat ze wel en niet willen. Zo blijkt een dakkapel geen optie. “Daar houd ik niet van en meer ruimte hebben we ook niet nodig.” Een andere opvallende keuze is de vrijstaande garage. Waarom geen binnen doorgang? “We horen natuurlijk wel eens dat het ongemakkelijker zou zijn, geen binnen doorgang. Maar we hebben een bijkeuken waar we eventueel even spullen neer kunnen leggen om later in de garage te deponeren. We vinden het niet mooi als een garage aan de woning staat. Bovendien nu geeft de tussen doorgang in de zomer lekker een verkoelend briesje en biedt schaduw in de tuin.” Voordat SelektHuis gaat bouwen moeten alle keuzes in, op en aan de woning zijn gemaakt. Op de vraag of het maken van al die
keuzes op papier ingewikkeld was voor de bewoners, antwoordt de eigenaar: “Het was een lang denkproces. We wisten al jaren dat we op deze kavel gingen bouwen. Eigenlijk was het wel leuk om eerst een basishuis te kiezen en dan meer
invulling aan de woning te geven. Natuurlijk is het even lastig als je op papier moet gaan beslissen hoe de indeling van je huis moet gaan worden en welke vensterbanken, welke deuren of welke trap je wilt. Ik zeg overigens op papier, maar SelektHuis heeft veel materiaal-monsters.” De eigenares heeft net zo lang zitten freubelen tot zij de meubels op schaal had om op de plattegrond te leggen. Zo werd mede de indeling van de woonkamer bepaald. Er is bijvoorbeeld bewust voor een ‘breekpunt’ in de woonkamer gekozen, door middel van een open haard.
Voegen
“De beslissing welke kleur voeg we zouden nemen was dan weer lastiger. Je beseft van te voren niet dat de voeg zo bepalend is voor je huis. Je denkt dan eerder aan de baksteen. Deze rood gemêleerde baksteen zagen we overigens ergens in de omgeving. We hebben bij die woning aangebeld om te vragen welke kleur of nummer die steen had. SelektHuis heeft vervolgens de juiste bakstenen besteld. En zo ging het ook met de keramische dakpannen.”
Starten
Heiwerk was niet nodig, wel heeft er grondverbetering plaats gevonden om te zorgen voor voldoende drukvastheid. Net na de dooi is SelektHuis gestart met bouwen. “Ik weet het nog goed, in week 8 van 2010. Vlak voor de bouwvak, in week 28, is ons landhuis opgeleverd. SelektHuis heeft een goed bouwplan. Zij vertellen dat ze in 20 weken de woning kunnen plaatsen en ze houden zich daar ook aan. Dat vind ik prettig. De spouwmuren zijn traditioneel gebouwd, maar het dak werd bijvoorbeeld prefab geplaatst”, legt de bewoner uit. Het is duidelijk dat de eigenaren hier met veel plezier wonen en volop genieten van het huis, met zonnige erker (en prachtig uitzicht op de vijver). Een uitzicht door ‘kleine’ ramen, onderbroken met roedes. “In eerste instantie dacht ik aan roedes tussen het dubbel glas, dat lijkt mij handiger met ramen lappen. Maar ook hier had de welstandscommissie een mening over: het moesten houten roedes op binnen- en buitenzijde van het raam zijn. Zo gezegd, zo gedaan. En ik moet bekennen, het is wel mooier”, geeft mevrouw toe.

Meer informatie:
Selekthuis
Tel 0548 – 53 75 55,
www.selekthuis.nl
(bekijk de website voor vestigingen, showrooms en locaties)

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: