Skip to content

Goldewijk Design & Build: een kasteel-achtig woonhuis

4 mei 2012

Zelfs in deze al langer bestaande woonwijk, vol met (soms rietgedekte) landelijke klassiekers die op de Utrechtse heuvelrug zou mogen verwachten is deze frivole en toch stijlvolle stulp een bijzondere verschijning in het straatbeeld. Het leien dak staat  eigenlijk wel een beetje symbool voor de realisatie. De verdiepte voordeur met zwaar smeedijzeren spiekluik is een mooi detail. Net als de hardstenen raamdorpels, de houten ramen en kozijnen in grachtengroen en cremekleur, de dakkapellen met zinken bekleding en de grappige pironnetjes erop, de zinken bekleding en de subtiele geribbelde glas-in-lood boven de raampartijen.








Meer informatie
Goldewijk Design & Build
Doetinchem
tel: 0314 751111
web: www.goldewijk.nl

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 1 – 2012

————————————————————————————————————-
Lees hier het hele artikel

Een gloednieuwe “renovatie”

Akkoord, met de kwalificatie ‘schattig’ dien je zuinig te zijn maar als we van dit ‘kasteelachtige’ woonhuis foto’s maken horen wij tot tweemaal toe passanten mompelen: “wat een schattig huis, hè!” Trotse eigenaars Nardie en Cor met hun gezin glimlachen onder de waardering, dit is immers wat hun gezamenlijke passie heeft opgeleverd. Nardie: “soms krijgen we de grootste complimenten voor de ‘perfecte restauratie van dit pand’… terwijl het toch echt een gloednieuwe woning is!” Een mooier compliment is ook voor bouwbedrijf Goldewijk uit Doetinchem nauwelijks denkbaar. Zij staan inmiddels bij ons bekend om de vaak bijzondere realisaties; hier is dat nog maar eens bewezen. Dit huis is wel gedetailleerd maar gelukkig geen ‘Anton Pieck’, want zo vinden Nardie en Cor ook: “wij houden van deze stijl maar het mag geen kitsch worden!”

Poortwachtershuisje als voorbeeld
Zelfs in deze al langer bestaande woonwijk, vol met (soms rietgedekte) landelijke klassiekers, die je op de Utrechtse heuvelrug zou mogen verwachten is deze frivole en toch stijlvolle stulp (de woning is groter dan je zou vermoeden) een bijzondere verschijning in het straatbeeld. Het leien dak staat eigenlijk wel een beetje symbool voor de realisatie al keurde de lokale welstand een eerder ontwerp dat op een notariswoning met iets te groot achterhuis leek niet goed. “Juist daardoor hebben wij, in perfecte samenwerking met Goldewijk en huisarchitect Paul Rietbergen alles op alles gezet om toch vrij rap weer met dit revolutionaire ontwerp te komen dat wel degelijk in één keer door de ‘commissie’ kwam! Wij hebben allebei, onafhankelijk van elkaar iets op papier geschetst en vervolgens wist de architect het plaatje perfect in te vullen met allerlei details, zoals het leien dak wat er ook eigenlijk op hoort, de luiken, de kruisvorm van het geheel (ca. 10 meter hoogste dakpunt) en natuurlijk rondom de kenmerkende trapgevels met hardstenen afdekplaten.” Er zijn nog meer leuke details als je rondom de woning wandelt: de verdiepte voordeur met zwaar smeedijzeren ‘spiekluik’ en bijzondere omlijsting, de hardstenen raamdorpels, de houten ramen en kozijnen in grachtengroen en crèmekleur, de dakkapellen met zinken bekleding en de grappige pironnetjes erop, de zinken goten en afvoerpijpen, het subtiele geribbelde glas-in-lood boven de raampartijen. Het doet allemaal onmiskenbaar als een klein kasteeltje aan maar zeker niet als onneembare vesting, juist niet. Geen schietpoortjes dus maar wel de charme van iets uit vervlogen riddertijden… Nardie: “dat was uiteindelijk onze inspiratiebron: het poortwachtershuisje bij kasteel Amerongen ;-)” Alsof Floris elk moment op zijn paard tevoorschijn zal komen, niet uit de ontbrekende garage trouwens maar wel uit de prachtige, omringende tuin, die zeer geaccidenteerd is en aan de achterzijde trouwens enkele stevige gemetselde banden heeft om evt. verzakkingen te voorkomen. Onder deze woning is een totale onderkeldering in het werk gestort die zelfs een complete huisbioscoop én een jacuzzi met zwembad herbergt; een woning vol verrassingen dus. Beneden is verder nog een badkamer, een technische ruimte, een bijkeuken en er komt straks nog een bar!

Steen én voeg maken de woning
Wie een woning in deze ‘ridderlijke’ stijl bouwt zal dienovereenkomstig moeten metselen. Natuurlijk is de gehele woning in steen opgetrokken maar met de voegspecie is nog het een en ander gebeurd: de iets terugliggende crèmekleurige voeg is alsnog ‘uitgeborsteld’, iets waar de voeger aanvankelijk bedenkingen bij had maar wat toch een mooi ‘rond’ effect geeft. De rossige, oud lijkende steen is overigens gloednieuw; in wild verband gemetseld. Met de rollaagjes bij de woningvoet en natuurlijk de prachtige hanenkammen met hardstenen sluitstukken, de prominente schoorstenen(één is niet functioneel), de sier-muurankertjes en de hardstenen dorpels samen, wordt zonder twijfel een bijzondere charme gecreëerd. De trapgevels met de opvallende ‘oortjes’ zijn natuurlijk de room op deze smakelijke taart. Een woning als deze verdient dan ook een leien dak(je), dat symbool mag staan voor wat hier met bouwbedrijf, architect en originele bewoners tot stand is gekomen. “Mogelijk komt er aan de achtertuin nog een veranda” maar verder zijn alle wensen perfect gehonoreerd: de ‘kasteel’stijl van dit opvallende woonhuis tot en met een stenen schaakbord in de voortuin, een stortkoker voor de was van de badkamer naar de wasruimte beneden, de gekruiste symmetrie van het geheel, alle stijlelementen.

Tijd voor de slotgracht
Mede door de onderkeldering met zwembad en bioscoop plus de brede zolder via vlizotrap komt de inhoud van deze ‘schattigheid’ nog op ruim 1200 m3 en dat levert heerlijke open ruimtes in carré-opstelling op, eventueel afsluitbaar met houten/ facetglazen schuifdeuren. Ook de verbindingsruimte na de entreehal levert mooi licht en doorkijkjes op! Woonkamer en woonkeuken liggen tegenover elkaar. Op de verdieping profiteert de jongenskamer van de hoge daklijn door een heerlijke vide met stoere trap en ook op de ouderslaapkamer levert een hoog punt–plafond een welkome, ruimtelijke bijdrage, net als de inloopkasten bij de dakkapel. Op de verdieping zijn 3 slaapkamers, 2 badkamers. Vanuit de slaapkamer(s) zie je goed hoe fors de kavel is, ca. 1200 m2 en hoeveel hoogteverschil er is. De bouwtijd van Goldewijk’s vaste ploeg was, enigszins gekweld door vorstverlet, ruim een jaar. Door goede zandgrond was heien niet nodig. Deze sympathieke bewoners wonen intussen dubbeldik tevreden. Ooit stond op dit bosrijke perceel een soort notariswoninkje uit 1920 met luikjes; nu is de chique buurt verrijkt met deze originele, frisse stijlklassieker. De meeste passanten denken nog altijd dat dit een ‘kasteel’ restauratieproject betreft en verlangen bijna naar de bijbehorende slotgracht. Of die er ooit zal komen is voor u een vraag, voor ons een weet

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: