Skip to content

VELUX Groep bouwt klimaatneutrale woningen

7 mei 2012

Fossiele brandstoffen hebben niet het eeuwige leven en hun verbranding kan als neveneffect een ongewenste CO2-uitstoot opleveren. Dat maakt het in toenemende mate noodzakelijk om alternatieve mogelijkheden te ontwikkelen. Enkele jaren terug greep de VELUX Groep deze kwestie aan voor een grondig onderzoek. Tot nu toe bouwde ze zes CO2-neutrale woningen. Wij bezochten twee geschakelde woningen die kortgeleden in Engeland werden gebouwd.

Meer informatie
Kijk voor het project Model Home 2020 op www.velux.nl/modelhome2020.
De visie (energiebesparing in combinatie met leefbaarheid), die de basis waren voor Model Home 2020, treft u aan op www.activehouse.info

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 1 – 2012

——————————————————————————————————-
Lees hier het hele artikel

De VELUX Groep bouwt klimaatneutrale woningen

Hoe ervaren bewoners het om een jaar lang in een CO2-neutraal huis te leven? Om op die vraag antwoord te krijgen bouwde de Deense daglichtspecialist VELUX, volgens vooraf vastgestelde principes, zes CO2-neutrale woningen verspreid over Europa. De ervaringen van bewoners van het eerste huis van het project zijn inmiddels bekend, het laatste huis werd kortgeleden opgeleverd. Kavel&Huis bezocht de twee geschakelde woningen die kortgeleden in Engeland werden gebouwd.

Fossiele brandstoffen hebben niet het eeuwige leven en hun verbranding kan als neveneffect een ongewenste CO2-uitstoot opleveren. Dat maakt het in toenemende mate noodzakelijk om alternatieve mogelijkheden te ontwikkelen. Enkele jaren terug greep de VELUX Groep deze kwestie aan voor een grondig onderzoek naar de vraag hoe toepassingen van duurzame energiebronnen voor woningen en gebouwen ontwikkelt en toegepast kunnen worden. Daarbij was het uitgangspunt dat de hoogst haalbare energie-efficiency en een optimaal wooncomfort met elkaar in evenwicht zouden moeten zijn. Met dat initiatief heeft VELUX een fikse stap voorwaarts gezet. Door de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden neemt zij alvast een voorschot op de strenger wordende eisen van overheden bij het aanscherpen van normen voor het energie arm en duurzaam bouwen van woningen en gebouwen. VELUX geniet brede bekendheid als fabrikant van dakramen, daglichtsystemen en lichtkoepels in vele uitvoeringen. Toch reikt hun interessegebied veel verder dan het perfectioneren van de ramen die zij al zeventig jaar maakt. Het gaat VELUX vooral om het aanreiken van mogelijkheden die het binnenklimaat van woningen en gebouwen kunnen optimaliseren. De producten die het bedrijf maakt kunnen daar een onderdeel van zijn. Voor het scheppen van het beoogde wooncomfort spelen verschillende aspecten een rol, zoals het toelaten van een ruime hoeveelheid daglicht , maar ook: isolatie, energiegebruik en ventilatie die in combinatie met koeling en verwarming bepalend zijn voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Overigens is de naam VELUX van de twee laatste aspecten afgeleid. VE staat voor ventilatie en LUX is de Latijnse benaming voor licht, de core business van VELUX.

VELUX Model Home 2020
Hoe groot of hoe klein mag een raam in een geïsoleerde woning zijn, wanneer juist veel waarde wordt gehecht aan een ruime hoeveelheid daglicht in de verschillende woonruimten, zonder dat het meer energie kost voor verwarming? Welke mogelijkheden van verwarming, zelfvoorzienende energiemogelijkheden of ventilatie en koeling leveren de minste milieubelasting op zonder dat het wooncomfort er onder lijdt en zijn dan ook nog eens in financieel opzicht aantrekkelijk om te worden uitgevoerd? Al die aspecten wilde VELUX nu eens grondig onderzoeken. Niet alleen in theorie maar ook door het toetsen van de onderzoekresultaten in de praktijk. Geen betere aanpak is dan denkbaar dan het bouwen van een huis op basis van de principes die VELUX nastreeft en de opties die uit onderzoek als het meest kansrijk tevoorschijn kwamen. Het huis zou vervolgens een jaar lang worden bewoond en uit de opgedane ervaring zou dan blijken in hoeverre theorie en praktijk met elkaar stroken. Na het experimentele jaar van bewoning worden alle proefwoningen verkocht.

Duurzame energie
Alle voorwaarden, opvattingen en nieuwe bouwprincipes voor de beoogde woningen werden gebundeld onder de noemer Active House. Die visie was het uitgangspunt voor het onderzoek- en bouwproject VELUX Model Home 2020. Het doel was middelen en mogelijkheden aan te reiken die kunnen bijdragen aan de opdracht die de Europese Unie zichzelf heeft opgelegd. Namelijk om in 2020 – over acht jaar – de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele energiebronnen, met 20% te hebben verminderd. Dat betekent ook het verminderen van energie die nodig is voor huizen en gebouwen en het steeds meer betrekken van energie van duurzame energiebronnen. Maar met de bewoners als belangrijkste uitgangspunt en niet de energiebesparing. De woningen moeten comfortabel zijn om in te verblijven en geen nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. VELUX Model Home 2020 behelsde het bouwen van woningen die steeds moeten beantwoorden aan de plaatselijke klimatologische, culturele en architectonische voorwaarden in zes gekozen Europese landen. Met dit experiment wil VELUX een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie duurzame gebouwen. De uitkomsten van het experiment zullen dan ook worden teruggekoppeld naar de bouwbranche om van dienst te zijn bij het ontwerpen en het massaal bouwen van toekomstige CO2-neutrale woningen.

VELUX Model Home 2020
De experimentele VELUX woningen, die wij bezoeken staan in Rothwell, Kettering op een uur rijden van Birmingham, midden in een nieuwbouwwijk met vrijstaande woningen. Het gebied is geaccidenteerd en er loopt een beekje voor de CarbonLight Homes. Het zijn woningen die wij op hun uiterlijk zouden betitelen als royaal bemeten twee-onder-een-kap woningen, compleet met een ruime garage.
Anders dan wij in ons land gewend zijn, zijn deze woningen weerbestendig afgewerkt met cederhout dat dakpansgewijs op de muren en dak is aangebracht. Wat als eerste opvalt wanneer we het huis binnenstappen is de lichte open ruimte. Het is een ruimte zonder tussendeuren en afscheidingen voor hal en gang. Deze binnenruimte heeft de kenmerken van een atrium, met op de parterre de keuken en het ruime toilet in afgescheiden vertrekken. De parterre is via een open trap verbonden met de vide over de beide verdiepingen en dat biedt een vrij uitzicht naar buiten en van boven naar beneden en omgekeerd. De ramen, die op alle niveaus in het oplopende dak aan beide zijden van het huis zijn aangebracht, bevorderen de daglichtinval in bijna ieder leefgebied in de woningen. De woningen zijn ontworpen met een gemiddelde minimale daglichtfactor van vijf procent in alle ruimtes, waardoor de bewoners minder gebruik maken van kunstlicht. Overigens wordt voor de binnenverlichting gebruikt gemaakt van LED en spaarlampen. De open ruimte zorgt voor een natuurlijke ventilatie en verwarming van het gehele huis. De passieve zonnewarmte die door de ramen naar binnen komt, wordt benut voor de gewenste binnentemperatuur. In de woningen wordt zelfvoorziening van energie bevorderd met behulp van VELUX zonnecollectoren en met water/lucht warmtepompen, zowel voor warm water van bad, douche en keuken als voor de ruimteverwarming. Daarnaast wordt de natuurlijke ventilatie ook benut voor het koelen van de woningen.’s Zomers wordt de warmte verder onder controle gehouden door binnen- en buitenzonweringen. In de winter werkt de natuurlijke ventilatie, al dan niet in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning, voor hergebruik van warmte van de keuken en de badkamers in de woonruimten. Op die wijze wordt het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming en elektriciteit van de beide woningen tot een minimum gereduceerd, met als opbrengst dat de CO2-uitstoot van deze locaties met 70% wordt teruggedrongen.

Touch Screen
Het volledige energiegebruik van de woning kan worden afgelezen op een Touch Screen van het Window Master bedieningssysteem op de parterre. Het scherm laat constant zien waar en hoeveel energie in het huis wordt gebruikt en ook hoeveel er wordt gewonnen. Verschillende dynamische grafieken maken zichtbaar waar de pieken en de dalen van het energiegebruik op dat moment en over een kortere of een langere periode zitten. Zo worden de bewoners geholpen bij het invoeren van hun keuze op het Touch Screen om energie aan te wenden of juist te besparen.

Ervaring
De eerste woning van het experiment werd twee jaar geleden in Denemarken gebouwd en een jaar lang bewoond door een gezin van vijf personen. Aanvankelijk waren het vier personen. Tijdens hun verblijf werd het gezin uitgebreid met een dochter. De uitbreiding van het gezin is er mede de oorzaak van geweest dat het energieverbruik met enkele procenten hoger uitkwam dan aanvankelijk was berekend.
En nog een andere factor heeft geleid tot een hoger energieverbruik. Dat was het Touch Screen waarop het energiegedrag kan worden afgelezen. Het scherm verbruikte meer energie dan vooraf was berekend en samen met het enthousiasme van de bewoners om veelvuldig het actuele verbruik en besparing af te lezen heeft dit bijgedragen aan overschrijding van de vooraf gecalculeerde energieconsumptie. Het zijn geen redenen om te stellen dat het experiment minder geslaagd zou zijn. Integendeel, want de verkregen ervaringsuitkomsten samen met die van de vijf andere proefwoningen van het project zullen bijdragen aan weer realistischere voorcalculaties en energie-efficiency van nieuwe woningen. Daar kunnen ook particuliere opdrachtgevers nu al gebruik van maken. Met verschillende Visualisatietools biedt VELUX onder andere architecten de mogelijkheid om een ontwerp vooraf te toetsen op de hoeveelheid daglicht en energie-efficiency in relatie met wooncomfort. Dat kan ook belangrijk zijn voor de lezers van Kavel&Huis die bij de bouw van hun huis nieuwe mogelijkheden willen benutten op het gebied van energie-efficiency. Mede dankzij het project VELUX Model Home 2020 kan dat nu op realistische wijze.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: