Skip to content

Presolid Home BV: wonen aan zee

9 mei 2012

Houtskeletbouw van hoge kwaliteit, flexibel en weliswaar van klassieke landhuissnit met een modern vleugje hier en daar. Een prachtig maatpak landhuis van Presolid Home BV.









Meer informatie
Presolid Home BV
Enter
Tel: 0547 384077
Web: www.presolidhome.nl

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 1 – 2012

—————————————————————————————–

Lees hier het hele artikel

Verhuizen van zoet naar zout …

Annet en Karel woonden hiervoor in de buurt van Kaageiland, met zoet water alom. Op zoek naar een zelf te bouwen woning kwam het tweetal terecht in de duinen van een Zuid-Hollandse badplaats, op loopafstand van de zoute zee. Op een blanke top van één der duinen zagen deze bewust zoekende bewoners mogelijkheden maar dan niet in traditionele bouw, gezien het vele grondwerk dat nog verzet moest worden. Enige snelheid in de bouw was dus geboden maar natuurlijk nooit ten koste van flexibiliteit en kwaliteit. Het spoor leidde via een fraaie, reeds bestaande woning in de nabijheid al snel naar Presolid Home in Enter, niet echt in de nabijheid van het Zuid-Hollandse strand. Toch vond men hier wat werd gezocht: houtskeletbouw van hoge kwaliteit, flexibel en weliswaar van klassieke landhuissnit maar met een modern vleugje, zo hier en daar. Dit is wat het nu geworden is: een maatpak landhuis.

Op de blanke top der duinen
Als we aankomen dreigt de zon zich te gaan verschuilen achter een andere duintop maar we vallen blijkbaar toch in genade: met een warme najaarsverlichting kunnen zowel binnen als buiten toeslaan met de fotocamera. Groothoeklenzen zijn bij deze ferme woning wel handig. Links is een hoge pui met hier de toegang voor voertuigen tot het souterrain en op die manier verkrijgen ook enkele andere vertrekken zoals een speelkamer (rechts) en een logeerkamer nog ruim voldoende daglicht. De voorgaande woning die hier stond is met de aankoop van dit perceel gesloopt en overigens is er letterlijk nog eerst een berg werk verricht(zand verzet) om een en ander op het juiste niveau te krijgen. Intussen lijkt de perfect in deze omgeving te passen woning zich pontificaal en breed op de ruime kavel te hebben genesteld. Naar achteren toe zien we een ruime, overdekte veranda met een gedeeltelijk lamellendak, dat zich automatisch naar het licht aanpast. Rechts om de woning heen loopt een balustrade die in de veranda eindigt en hier zijn ook drie verdiepingen te zien. De vierde verdieping is een zolderetage. Aanvankelijk was houtskeletbouw niet eens de eerste keuze maar nadat deze kwaliteitsbewuste bewoners zich hadden laten informeren en zelfs meerdere, andere Presolid Home eigenaren hebben bezocht, konden zij door al de goede berichten niets anders dan positief besluiten omtrent de flexibele en perfect isolerende houtskeletbouw, met de snelheid van bouwen als super bonus. Daarbij aangetekend: “het voortraject heeft de meeste tijd gevergd met de vergunningen, ophogingen, maar ook opschoningen want het was hier bijna een wilde, groene jungle. En er is bijv. ruim 1500 m3 zand bijgekomen!” De woning lijkt nu dan ook op een terp te staan, een heuse duintop dus letterlijk. Het uitzicht van binnen naar buiten is dan ook navenant. Daarbij is de kavel niet klein met 1800 m2 en de inhoud nog groter dan van buiten al gedacht, mede door het ruime souterrain meer dan 1750 m3! Bon, een naadloos passend landhuis dus met feitelijk vier woonlagen en een in dezelfde stijl geplaatst bijgebouw achter.

Beetje wintersportgevoel
Dit huis met haar prominente rieten kap en grijze nokvorsten heeft natuurlijk ook de nodige detaillering gekregen via de huisarchitecten van Presolid Home. Zo lopen veel ramen en luiken tot aan de grond door en ze zijn ook nog eens talrijk. Er komt veel licht bij de vertrekken naar binnen. Dan is er het metselwerk met stuuklaag en zeker bij de achterkant een flink gedeelte met potdekselwerk in contrasterende kleuren aan de gevel. Karel: “de ramen, deuren en kozijnen zijn van uitstekende kwaliteit en komen van Hebo uit Hengevelde. Het mocht van ons allemaal klassiek zijn maar we hebben bijvoorbeeld iets meer eigentijdse deurkrukken, scharnieren, etc. genomen. Verder hebben we ook twee gemetselde schoorstenen waarin alle leidingen zijn opgenomen, ik wilde geen uitsteeksels op het dak. In het interieur een aantal sfeerbepalende elementen opgenomen, naast de duidelijke transparantie die we tussen een aantal vertrekken per sé wilden, bij de woonkamer, keuken en eetkamer bijvoorbeeld. Zo hebben wij speciaal uit Oostenrijk de balken aan de plafonds laten komen en ook de rondzit in de uitkijkhoek van de keuken is een beetje vanuit Oostenrijk geïnspireerd.” Het ontwerp zelf is overigens allerminst eenvoudig met meerdere dakkapellen, balkons, uitbouwen, verdiepingen, de ruime veranda en degelijke. Het resultaat is een woning die nergens hetzelfde oogt maar toch vanuit alle hoeken in balans blijft; bovendien een open karakter toont, daar waar veel landhuizen vaak wat onder de eigen rieten kap verstopt gaan. De welstand was met het ontwerp gelukkig snel klaar en dik tevreden zoals duidelijk zal zijn. “Ook al onze complimenten aan het adres van de gehele bouwploeg en productieteam van Presolid Home, zeer vakkundig en gewoon een heel prettige bouwploeg in alle geledingen. De nazorg is weleens wat lastig, heeft niet met onwil te doen maar als de aardwarmtepomp hapert is het natuurlijk wel een eindje weg vanuit Enter, al hebben we weinig klachten gelukkig!” De bouw in houtskelet (na het voortraject) lijkt wel heel vlot te gaan: binnen enkele dagen staat het casco wind- en waterdicht overeind, zó vanaf de vrachtwagen op de ‘terp’ gehesen. Het afwerken vergt dan nog enkele maanden. De totale bouwtijd bleef met voortraject binnen een jaar. De tevredenheid is bijna te proeven bij een rondgang om maar ook binnen in deze open woning. Vertrekken gaan naadloos in elkaar over, het heeft echt een beetje ‘wintersportuitstraling’ en zeker de rondzit in de ruime woonkeuken is populair bij bewoners en gasten. Met een bebouwd oppervlak van 660m2 is deze woning allerminst bescheiden maar dat was ook niet het uitgangspunt. Een ruime, open woning op een duintop moest het zijn, met klassieke uitstraling en enkele eigentijdse nuances. Die oorspronkelijke gedachten lijken volledig te zijn gehonoreerd, in de vorm van dit fraaie, uitnodigende landhuis van vier woonlagen met bijgebouwtje, een huis dat er staat alsof het er al jaren staat. Over extra nadelen van zout ten opzichte van zoet heeft niemand ooit meer iets vernomen… PM

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: