Spring naar inhoud

Architect: Marino van Mierlo

10 mei 2012

Architectenbureau van Mierlo uit Teteringen ontwerpt woningen voor de vrije sector. Van moderne landhuizen tot jaren ’30 herenhuizen en van moderne (stads)villa’s tot Hollandse huizen. De woonwens van de opdrachtgever is de uitvalsbasis voor een mooi ontwerp.

Meer informatie
Marino van Mierlo
Valkenstraat 20
4847 TH Teteringen
tel: 076 5715805
web: www.marinovanmierlo.nl

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 1 – 2012

————————————————————————————————————————

Lees hier het hele artikel


“Een ideale leefplek of droomhuis”

Architectenbureau van Mierlo uit Teteringen is in omvang dan misschien wel niet groot (met architect Marino van Mierlo en partner Iris). Marino heeft de afgelopen twintig jaar wel meer dan duizend woningen in de vrije sector ontworpen. Heel wat woningen; van modern landhuis tot jaren ‘30 herenhuis en van moderne (stads)villa tot Hollands huis, komen uit de pen van Marino van Mierlo. Kavel & Huis is op bezoek bij dit architectenbureau.

Kunt u iets meer vertellen over de historie van Architectenbureau Van Mierlo?
Bescheiden steekt architect Marino van Mierlo van wal: “Ik heb in Eindhoven bouwkunde gestudeerd aan de TH, nu heet dat TU. Ik ben dus bouwkundig ingenieur. Twintig jaar geleden heb ik mijn eigen architectenbureau opgericht, waar ik nu samen met mijn vrouw Iris werk. Iris komt uit de automatisering en zij verzorgt alle aanvragen voor omgevingsvergunningen, maakt technische berekeningen en rapportages.” Lachend voegt hij toe: “We kunnen goed samenwerken in één ruimte.”

U heeft kantoor aan huis. Hebt u de woning zelf ontworpen?
“Zo’n zeventien geleden zijn we in Teteringen gaan wonen, aan de rand van het bos. Een prachtige en inspirerende omgeving. In 2001 hebben we de woning uitgebreid en het nieuwe gedeelte heb ik inderdaad zelf ontworpen. Bij verbouwingen kies ik er doorgaans voor om in de stijl van de bestaande woning door te ontwerpen. Dat heb ik bij ons dus ook gedaan. Ik ben in dezelfde architectuurstijl gebleven en heb dezelfde materiaalkeuze gemaakt. Je ziet geen verschil tussen het oude en het nieuwe gedeelte van het pand. Zelfs het torentje, met bronzen bel, hoort bij de gehele woning. Geïnspireerd op het tuinhuisje waar een klein belletje op zit. Wij begrijpen zelf nog steeds niet hoe het er hier vroeger aan toe ging met die belletjes. Riep de eigenares hiermee de bediening of tuinman? Wel weten we dat in deze regio vaker bellen op boerderijen zijn geplaatst. Het is een element uit de omgeving en daar kijk ik bij het ontwerpen ook naar.” Ondertussen laat Iris van Mierlo de bel horen en vertelt lachend: “Ik gebruik deze bel nog wel om Marino te roepen als hij in de tuin aan het werk is.”

Waar ligt uw specialisme?
“Ik heb de afgelopen twintig jaar meer dan duizend woningen in de vrije sector ontworpen. Daarbij is altijd de woonwens van mijn opdrachtgever het uitgangspunt voor het ontwerp. Zo komt het dat ik in die jaren klassieke landhuizen, rietgedekte villa’s, statige herenhuizen, jaren 30 woningen, maar ook moderne villa’s heb ontworpen. Bovendien ontwerp ik ook veel in combinatie met en in opdracht van Roscobouw uit Heesch.”

Dus u bent niet te herkennen aan één stijl?
“Nee, eigenlijk niet. Ik ontwerp op maat en naar wens van de klant, dus ik heb niet een specifieke stijl. Ik ben geen filosoof, maar ik maak mooie en praktische huizen. Een ideale leefplek of droomhuis.”

Hoe ontwerpt u voor de klant?
“Voor een eerste kennismakingsgesprek maak ik een afspraak hier op kantoor in Teteringen. De ligging van onze woning-kantoor in een bosrijke omgeving vormt direct de mooie entourage. Bovendien heb ik hier snel voorbeeld tekeningen en foto’s van gerealiseerde projecten bij de hand. In dat eerste gesprek luister ik goed naar de wensen van de klant, maar vraag ook direct naar het bouwbudget. Ik kan dan meteen sturen: wat wordt haalbaar, hoe groot kan de woning worden. Tijdens het gesprek maak ik al schetsen en ik zie de woning eigenlijk al in mijn hoofd.” Iris valt hem bij met de opmerking: “Tijdens het gesprek zie ik Marino al volop tekenen. Al schetsend maakt hij visueel wat hij in zijn bol heeft.” Na het gesprek worden de schetsen op de computer uitgewerkt, zodat de maatvoering meteen correct is. “Als de klant tevreden is over het ontwerp gaat het traject van welstand lopen. Daarna volgt de aanvraag omgevingsvergunning en werkt Iris de technische zaken uit. In tweede instantie ga ik met de klant kijken naar materiaalkeuzes en kleur. Ik heb hier in huis enkele voorbeelden, maar daarvoor kunnen we ook in de showroom van Roscobouw terecht.”

Ziet u een trend in materiaalgebruik?
“De laatste jaren zijn veel woningen ontworpen in de stijl van de jaren’30. Die stijl geeft veel ontwerpvrijheid, maar maakt gebruik van beproefde degelijke bouwmaterialen en bouwdetails. Moderne architectuur geeft nog meer vrijheid in materiaalkeuze en detaillering, maar ik zie zeker nog geen trend in die architectuurrichting. Ik houd van klassieke en moderne architectuur, maar niet van experimentele architectuur en dat geldt kennelijk ook voor de meeste opdrachtgevers. Ik ontwerp wat de klant graag wil, waarbij ik natuurlijk wel naar de omgeving kijk.”

Op welke ontwerp bent u trots?
“Ik heb hier in Teteringen een witte woning in de oude lintbebouwing ontworpen. Erg mooi met keramische grijze pannen, geen dakoverstek, zwart strakke kozijnen en zinken dakkapellen. Het moderne zwart/grijs/witte in een klassiek concept is prachtig ingetogen geworden.”

De site http://www.marinovanmierlo.nl is recent gelanceerd. Weinig tekst en veel beeld. Is dit een bewuste keuze?
“Absoluut. Ik ben niet zo filosofisch met een lang verhaal. Ik laat op de site liever voorbeelden in de diverse architectuurstijlen zien. Dat kan de klant inspireren. Daarnaast is het bouwbudget mijn vaste uitgangspunt. Want een mooi ontwerp verliest z’n charme, als het niet betaalbaar blijkt te zijn… daar heeft niemand iets aan. Als architect zet ik de woonwensen van de klant om naar realistisch en praktisch woongenot.”

Wat is de kracht van Iris bij Architectenbureau Van Mierlo?
Iris flapt er meteen uit: “Ik ontwerp niet, ik geef hooguit mijn mening. Ik maak rapportages voor de toetsing aan het bouwbesluit voor de gemeente en berekeningen voor de energie-prestatie-normering. Ik houd van exact. Ik vind het heerlijk om regeltjes van bijvoorbeeld bestemmingsplannen en besluiten te lezen en woningen hieraan te toetsen. Verder houd ik ook van speurwerk. Als Marino bijvoorbeeld rolluiken in een ontwerp wil gebruiken, dan zoek ik de informatie op die hij nodig heeft. De kracht van Marino ligt volgens mij bij het goed luisteren naar de wensen van de klant. Hij staat met beide voeten op de grond en is heel praktisch ingesteld, ook ten aanzien van onderhoud. Daarnaast bewaakt hij het budget om het een realistische en haalbare zaak te laten worden. En, last but not least, Marino maakt er iets moois van!”

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: