Spring naar inhoud

Architect: Lautenbag

14 mei 2012

Een moderne jas tussen de veelal klassieke woningen. Een woning van aluminium en hout met felrode baksteen en een krachtig uiterlijk. Deze woning is ontworpen door Diana Lautenbag.


Meer informatie
Lautenbag Architectuur
Hindeloopen
tel: 06 42142762
web: www.lautenbagarchitectuur.nl

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 1 – 2012

————————————————————————————————————————-

Lees hier het hele artikel

Ander voedsel doet goed eten
Als we in Heerenveens nieuwbouwbouwwijken aankomen, lijkt het er eerst op dat de jaren dertig domineren, helemaal niet vervelend trouwens maar bij nadere beschouwing zijn er ook andere stijlen te bewonderen, met mooie varianten. In de straat van Eric en Nynke bijvoorbeeld staan hoge huizen met puntdaken, het lijkt of elk van de woningen een ander ‘middenschip’ heeft gekozen als kenmerkend karakter. Het gaat van klassiek in steen tot nog klassieker in hout maar de woning van die is ontworpen door Diana Lautenbag, doel van ons bezoek, trekt onwillekeurig de meeste, positieve aandacht. Een moderne jas van aluminium en hout, met rode, felrode baksteen en een krachtig uiterlijk. En dan hebben we nog niet eens de bijzondere achterzijde gezien. Mmm, niets tegen de fameuze jaren dertig; dit huis lijkt hier prima te passen maar is uiteindelijk tóch even iets heel anders!

Mooi en duurzaam
Dit echtpaar met twee jonge kinderen woonde al in de nabijheid van Heerenveen’s voetbalkuip en had een duidelijke wens naar een ander woonhuis, met volgens Nynke toch vooral: “meer licht, een grotere ruimte in verband met mijn werk thuis en een grotere tuin voor de kinderen.” Aanvankelijk was de blik gericht op een bestaande woning maar al snel kwam het nieuwbouwverhaal in beeld. De gemeente heeft meermalen met de diverse gegadigden (door loting bepaald) om de tafel gezeten om de ‘eisen’ te bespreken. Dit waren niet zozeer stijleisen als wel: een roodbruine baksteen, de steen van deze woning kwam nog maar nét door de ballotage trouwens, een markante uitbouw aan de voorzijde, de nokhoogte is 11 meter (best hoog dus), de hellinghoek van het dak moest 60 graden worden (vandaar het puntige karakter). De kavelgrootte is bepaald op een kleine 600 m2. Nadat het verkrijgen van het perceel zeker was, ging het echtpaar via internet op zoek naar toch liefst een Friese architect. “Uiteindelijk voelt die de sfeer het beste aan en zijn de lijntjes bij overleg natuurlijk het kortst.” Googlend tussen het aanbod viel Diana Lautenbag op, “met enkele van haar ontwerpen maar ook vanwege haar aandacht voor duurzaamheid. Toen we met haar een eerste afspraak hadden gemaakt, klikte het eigenlijk direct en intussen zijn we zelfs vrienden geworden!” Na de uitwisseling van de wensen van de bewoners, veel licht en ruimte, plus de genoemde eisen van de gemeente en wat referentiebeelden samen bekeken te hebben werd het eerste ontwerp eigenlijk al snel goedgekeurd waarbij de welstand wel speciale aandacht vroeg om de detaillering netjes te houden en met goede materialen af te laten werken. Uit een eerste wandeling rond deze markante woning laat blijkt dat dit ook daadwerkelijk het geval is en… aan details geen gebrek.


Overal net even anders

Natuurlijk valt als eerste die stevige uitbouw bij het front op! Zwart hout, een aluminiumlijst, wax wood en ook trespa zijn hier als duurzame materialen ingezet tot een strak design, dat trouwens wel praktisch blijft. Hoe goed mooi en duurzaam samengaan, blijkt uit de rode, bijna oranjekleurige baksteen met diepere grijze voeg die sterk de aandacht trekt maar dat ook kan hebben. Opvallende ramen, dan weer heel panoramisch, dan juist hoog en smal; we spreken nog altijd over de voor- en zijkant. Rechtsvoor is een strakke aangebouwde garage, binnendoor bereikbaar. Op het hoge puntige dak prijken vlakke, keramische pannen. Bij de voordeur is een overdekt gedeelte, voorzien van spots die ook in het interieur vaak terugkomen. Opmerkelijk detail is dat het geheel op een soort ‘trasraam’, eigenlijk een opkomende rand van ca. 20 cm stalen T-profiel, lijkt te rusten. Er is trouwens geheid met ca. 25 heipalen en er is geen kelder. Eenmaal aan de achterkant wordt het aanzicht direct bepaald, zowel voor binnen als voor buiten want hier zien we een enorme, elf meter brede, uit meranti opgetrokken glaswand met twee groepen openslaande tuindeuren en een charmante zonneklep uit losse elementen opgebouwd. Wow, hier heb je dan de letterlijke vertaling van meer licht en meer ruimte, in optima forma. Nynke: “het is hier altijd vrolijk licht en altijd snel warm met de laagstaande zon in de winter. ‘s Zomers bewijst de zonneluifel juist goede diensten! Bovendien hebben we ook direct contact met de open tuin, Diana heeft goed naar onze wensen geluisterd en het is precies geworden wat wij ons ervan hadden voorgesteld.”

Wit interieur
De inhoud van deze hoge schoonheid is uiteindelijk met twee verdiepingen en garage bijna 1000 m3 geworden. De bouw is bij de begane grondvloer op traditionele wijze gerealiseerd en vanaf de begane grondvloer werd in houtskeletbouw gewerkt. Met acht maanden was de bouwperiode voltooid, makelaar Siebenga uit Heerenveen tekende voor deze toch net iets andere dan gemiddelde klus. Afgezien van de enorme schuifruiten in meranti aan de achtertuin is bij de ramen gekozen voor kunststof kozijnen. Ook in het interieur is met smaak gekozen voor wit als hoofdkleur. Met de inzet van een I-Pad tablet die de domotica in het hele huis regelt, zelfs zeer eenvoudig door Nynke te bedienen, is een nieuwe weg ingeslagen, waarbij zelfs via de I-Phone op afstand lichten kunnen worden aangeschakeld en gedimd of het alarm kan worden bediend! Een fraaie, centrale trap van strak houten design gaat tot en met de tweede verdieping. De superbrede woonkamer met fraaie, moderne open keuken, een overgangsgedeelte en de tv kamer in de L-vorm vormt natuurlijk de grootste eyecatcher. Of is het dan toch die markante voorgevel met unieke snoet… Enfin, ander voedsel doet goed eten, binnen en buiten en… ook in Heerenveen blijkbaar. PM

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: