Skip to content

Architect: Courage Architecten

15 mei 2012

Courage Architecten is een Apeldoorns bureau dat uit zes medewerkers bestaat. “Wij hebben licht als ‘leitmotiv’, leggen ze uit. Voor licht heb je glas nodig, en om veel glas toe te voegen heb je staal nodig. Daar krijg je het industriële loftgevoel van waarin het afgebeelde woning is gebouwd.




Meer informatie: www.courage.nl

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 1 – 2012

—————————————————————————————————————-

Lees hier het hele artikel

‘Je hebt er wel de mentaliteit van een terriër voor nodig’

Het huis heeft wel iets weg van een bedrijfsgebouw. Anne-Loes, lachend: ‘Een beetje zoals het gebouw van Gamma, ook dat industriële gevoel.’ Maar daar houdt de vergelijking ook meteen op. Want Anne-Loes en Guido kozen voor een ‘stalen’ huis met veel elementen die het industriële idee versterken en er een supermooi en opvallend woonhuis van maken.’

Guido (29) en Anne-Loes (25) zijn geboren en getogen Almeerders, maar over de architectuur van hun stad zijn ze niet erg te spreken. Anne-Loes: ‘Daardoor dacht ik steeds: later, als we ‘groot’ zijn, bouwen we wel zelf een huis. Dat was sneller dan we dachten. We kregen de kans een kavel te kopen en daar te bouwen zoals we dat zelf wilden. Guido had een huis van staal gezien, dat werd ons uitgangspunt. Na wat googlen vonden we ook de architect die daar bij paste: Lars Courage. Er zit heel veel van onszelf in. De indeling en de sfeer hadden we heel duidelijk voor ogen. We wilden niet alleen een stalen huis, maar het moest ook een zwart interieur hebben dat combinaties met beton en eikenhout in zich had. Daardoor is het een ietwat ruig huis geworden.’

Sober en stoer
Die indeling van de ruimte is echt heel opvallend. Het ontwerp heeft een vide waardoor er contact is tussen de woonkamer op de tweede verdieping en de keuken op de eerste verdieping. Op dezelfde verdieping als de keuken zijn de slaapkamer en de badunit ondergebracht. Op de begane grond zijn de berging/garage, de technische voorzieningen en een ruimte voor een tweetal slaapkamers gesitueerd. In de keuken is de ruimte zes meter hoog! Dat, in combinatie met de zwart geschilderde industriële sandwichpanelen, geeft een authentieke no-nonsens-sfeer. Of zwart somber is? Totaal niet! Anne-Loes: ‘Ik ben allergisch voor kleur in huis.’ Bovendien, met de in de volle breedte lopende trappen van gegalvaniseerd staal en de roosters die voor de treden en ook voor delen van de verdiepingsvloer zijn toegepast, is de kans op een somber huis wel heel klein. Het zorgt voor extra transparantie. Het misleidende van de sobere aanpak van het huis is dat je zou denken: dat zal dan wel wat goedkoper zijn ook. Maar dat is een vergissing. Anne-Loes: ‘Het is even duur als wanneer je hout of steen zou hebben gebruikt.’ Hoe gingen Anne-Loes en Guido met hun budget om? Anne-Loes: ‘Je hebt voor elk onderdeel een bepaald bedrag gereserveerd. Bij aanvang hebben we met de aannemer besproken: dit hebben we bedacht. Wat gaat dat kosten? Dat is belangrijk als je niet wil dat je later van alles moet gaan schrappen. Toch zijn we achteraf gaan schuiven met die ‘potjes’. Door meer budget voor het ene te besteden, moesten we op andere zaken weer goedkopere oplossingen bedenken. Maar dat is uiteindelijk nog mooier uitgepakt dan we hadden durven hopen.’

Zelf aanpakken
De keuken is daar een prima voorbeeld van. Anne-Loes: ‘We hebben die zelf aangepakt door het grote blad van het eiland zelf uit beton te gieten. Dat was echt een helse klus waarbij zes man nog niet voldoende bleken om het blad te tillen. Het blad staat op betonnen panelen, die ook zijn gebruikt bij de kast achter het eiland. Ik houd van de combinatie beton-hout. We hebben eindeloos zitten broeden op een manier om gewone keukenkastjes iets unieks mee te geven door er ander deuren in te zetten. Maar hoe los je dat op, bijvoorbeeld met de scharnieren? Precies op tijd liepen we tegen een bedrijfje aan dat dit oplost. De twee mensen van K‘Oak Design ( HYPERLINK “http://www.koakdesign.nl” http://www.koakdesign.nl) zaten ooit ook met dat probleem en hebben er hun werk van gemaakt om Ikea-kasten van een speciaal front te voorzien. We zagen zoveel om ons heen waarvan we zeiden: Wat prachtig allemaal, dat wil ik ook. En dan blijkt dat als je zelf aan de slag gaat, je met je eigen handen de meest unieke dingen kunt maken.’

Ontwerp vanuit het midden
Hoewel Anne-Loes en Guido veel van het concept zelf hebben bedacht, is de bijdrage van Lars Courage onmisbaar. Anne-Loes: ‘Hij liet zien dat je bij het indelen van een ruimte niet ‘langs de muren’ moet denken, maar juist vanuit het midden moet ontwerpen. Dat heeft hij toegepast bij de badkamerunit. Die is centraal achter de slaapkamer gemaakt in het midden van de breedte van het huis, waardoor je toegang hebt vanaf twee kanten. Zo benut je ook veel beter elke vierkante meter die je beschikbaar hebt. En Lars liet ons zien dat je je soms als een terriër ergens in moet vastbijten. Zoals hij deed bij het uitvoeren van het immens grote raam in de woonkamer. Het is zes meter breed en drie meter hoog. Het kostte nogal wat moeite om dat vier centimeter dikke raam te realiseren. Maar nu het erin zit, vind ik het één van de meest geslaagde onderdelen van het huis.’

Heimwee?
De bouwperiode viel niet mee. ‘Na jaren uit huis te zijn, weer anderhalf jaar bij je ouders inwonen, dat ben je niet meer gewend. Maar het is ons daardoor wel gelukt! Zelf de bouw dagelijks begeleiden is ook niet niks. De communicatie met de aannemer en de architect onderhouden kost heel veel tijd. Twee jaar je vakantie opofferen voor je huis. Toch zouden we het zo weer doen.’ Maar binnen een paar dagen staat de beloning voor de deur: trouwen en aansluitend een wereldreis langs Hong Kong, Nieuw Zeeland, Tahiti, Bora Bora, Los Angeles en Londen. Als ze nu maar niet na een paar dagen al heimwee krijgen naar hun huis in Almere…

Het huis van Anne-Loes en Guido staat op een kavel van 165 vierkante meter. Het 12 meter diepe huis heeft een woonoppervlak van 175 vierkante meter en een inhoud van 650 kubieke meter.

Publicatie Kavel & Huis 1/12

foto’s met dank aan Martijn Heil

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: