Spring naar inhoud

Architect: Atelier 3

23 mei 2012


Architect en eigenaar van Atelier3, Wim Vrolijk, gaf ons een kijkje achter de schermen bij zijn kantoor. Aan de wanden pronken foto’s van vooral villa’s en landhuizen. Opvallend is de detaillering, wat we terugzien in de tekentafels. De schetsen worden met potlood gemaakt (door Sjors Smink en Luuk Schreiber) om de juiste sfeer rondom een woning op papier te zetten. Daarna vindt computerbewerking plaats om het tot het persoonlijke droomhuis te laten komen. Kijk mee bij Atelier3:

Meer informatie
Architectenbureau Atelier3
Flankement 6
3831 SM Leusden
tel: 033 4559599
email: info@atelier3.nl
web: www.atelier3.nl

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 2 – 2012

—————————————————————————————————————————-

“Als je handmatig tekent weet je precies waar je mee bezig bent, namelijk met gevoel”

Wim Vrolijk, architect en eigenaar van Atelier 3 in Leusden geeft een kijkje achter de schermen van zijn kantoor. Aan de wanden pronken foto’s van vooral villa’s en landhuizen. Opvallend is de detaillering. Dat zien we ook weer terug op de tekentafels, die wij iets verderop in het pand tegenkomen. Hier wordt door Sjors Smink en Luuk Schreiber nog echt met potlood geschetst en getekend. Om die juiste sfeer rondom een woning op papier te zetten. Natuurlijk vindt er daarna een computerbewerking plaats om zo tot hét persoonlijke droomhuis te komen. Architect Wim Vrolijk vertelt:

Wat is Architectenbureau Atelier 3?
“Eigenlijk zijn er twee bv’s. Projecten bv (met logo in grijstinten) waar dus projectontwerp onder valt en Atelier 3 bv (met bruintinten in het logo) voor particuliere opdrachtgevers waar wij vooral villa’s en landhuizen voor ontwerpen.”

Hoe loopt – in het kort – de historie van Atelier 3?
“Op 1 januari 1983 zijn we met drie architecten begonnen met een project van 19 woningen. Nederland zat toen ook in een moeilijke periode, net als. Ondanks dat zagen wij een kans voor een eigen architectenbureau. Inmiddels is Atelier 3 uitgegroeid tot een bureau met 14 vaste medewerkers. Die ‘drie’ is wel altijd in de naam gebleven vanwege de naamsbekendheid. Wij hebben ons in de loop der jaren verder gespecialiseerd in villa’s en landhuizen. Tevens hebben wij voor uiteenlopende opdrachtgevers kantoren, bedrijfsgebouwen, uitbreidingsplannen, landgoederen en 2 onder 1 kap woningen mogen ontwerpen en realiseren. Ook houden wij ons bezig met het restylen van huizen en het verbouwen van villa’s.”

Wat is jullie filosofie?
“Atelier 3 beschouwt het werk als dienstverlenend. Een opdrachtgever staat centraal, wij zijn adviserend en dienstverlenend. De opdrachtgever heeft een wensenpakket en een droombeeld, dat wij als architect moeten vertalen in architectuur en bouwkunde. Dat is de reden waarom onze architecten in zoveel verschillende architectuurstijlen kunnen ontwerpen. De persoonlijke begeleiding van ontwerp, aanbesteding en uitvoering is voor ons hierbij vanzelfsprekend.”

Welke stappen worden er doorlopen van het binnenkomen van de klant tot de oplevering?
“Een klant kan op veel manier bij ons komen. Wij staan op beurzen, we hebben een uitgebreide website, we staan in diverse magazines zoals Kavel&Huis en gelukkig is er een goede mond-op-mond reclame. Wij sturen onze uitgebreide documentatie naar de geïnteresseerde, zodat zij kunnen zien wat wij hebben gedaan en kunnen. We maken een afspraak hier op kantoor in Leusden met architect Bram Eijkman of met mij. Eén van ons beide voert het kennismakingsgesprek. Vragen als ‘is er al een kavel gekocht? en wat zijn de bestemmingsplanvoorschriften voor die kavel?’ zijn belangrijk. Welke stijl spreekt de mensen aan etc. Vervolgens is het voor ons van groot belang om te weten binnen welk budget de gehele villa met alle bijzondere wensen mag vallen. We hebben hier op kantoor een helder 9 stappenplan. Belangrijk is het natuurlijk ook dat er een klik is tussen de opdrachtgever en de architect. Het is belangrijk voor ons als architect om voor ogen te krijgen wat de persoonlijke wensen zijn. Alle punten van de bespreking worden uitgewerkt in een eerste aanzet, het vlekkenplan. De eerste ideeën voor schetsen gaan naar de tekentafel. Hierover later meer. En -niet onbelangrijk- we geven meteen een globale kostenraming!”

Wil je iets meer vertellen over het handmatig schetsen. Waarom doen jullie dat (nog)?
“Handmatig schetsen en tekenen heeft met gevoel te maken. Net als het bouwen van de eigen woning met gevoel te maken heeft. Met een handmatige schets voel je wat er wordt bedoeld. Het geeft een andere beleving dan een computerschets. In onze schets komt emotie naar boven. Wij van Atelier 3 willen het vak van architect/bouwkundige bewaken. Als je handmatig tekent weet je precies waar je mee bezig bent, namelijk met gevoel. Daarnaast een computerschets lijkt zo makkelijk, maar dat kost ook veel tijd om te maken. Sjors Smink en Luuk Schreiber maken bij ons de handmatige schetsen, in kleur. Hierop kun je ook goed het materiaalgebruik laten zien. Twijfelt men tussen een rieten- of dakpannen dak, dan maken we twee schetsen. De klant voelt hiermee ook de persoonlijke benadering van ons kantoor.”

Hoe verloopt het plan na de schetsen?
“Het kan gebeuren dat een klant nog geen goed beeld heeft bij de handmatige schetsen, dan worden er 3D computerbeelden gemaakt. Of eventueel een maquette. Maar dat is kostbaar, in tijd en geld. Wanneer het schetsplan definitief is en voldoet aan de wensen van de opdrachtgever dan wordt het ingediend bij de gemeente om beoordeeld te worden door ruimtelijke ordening voor inpassing in het bestemmingsplan en door de welstandscommissie. Wanneer hiervoor goedkeuring wordt gegeven kan de uiterlijke verschijningsvorm van het woonhuis en de positie op de kavel niet meer wijzigen. Dit stappenplan is overigens in onze documentatie terug te vinden. We gaan over naar het definitieve ontwerp waarbij materiaalkeuzes gemaakt moeten worden. Op kantoor hebben wij enkele materialen in huis, maar ieder moment verschijnen er nieuwe materialen en kleuren op de markt en dat is de uitdaging. Wij geven voorbeelden, maar de klant kan ook zelf naar de leverancier gaan om definitieve keuzes te maken. Een advies qua kleur geven wij uiteraard ook.”

Is er een trend in materiaalgebruik?
“Bij villa’s merken wij dat op dit moment de rietenkap bijzonder populair is. En wit gestucte gevels met antraciet/zwarte kozijnen. Ik denk wel dat het een tijdelijke trend is. Het is altijd een golfbeweging. Wij houden de trends natuurlijk bij, maar wij zijn geen trendsetter. Wij ontwerpen wat de klant wil.”

Hoe worden de aanbestedingen gedaan?
Zodra het definitief ontwerp gereed is en de bestektekening in eerste opzet is gemaakt, wordt deze samen met een ruimte afwerkstaat met de opdrachtgever besproken. De bouwaanvraag kan hierna de deur uit waarna het aanbestedingsproces begint. Er wordt een technische omschrijving gemaakt voor de aannemer. De klant maakt samen met ons een keuze voor de wijze van aanbesteden waarbij drie aannemers worden uitgenodigd. Wij wijzen voor iedere opdrachtgever een projectbegeleider aan die alle belangen behartigt voor de klant. En natuurlijk toezicht op de bouwplaats houdt. Hierbij wordt ook zeker het budget voor ogen gehouden. De realisatie tot aan de droomwoning kent nog meer stappen, maar deze zijn duidelijk in onze documentatie terug te vinden.”

Wat is de stijl van Atelier 3?
“Onze ontwerpen en gerealiseerde woningen zijn te herkennen aan de detaillering. Ik noem het de saus van het huis. Het geeft de woning nét dat extra. Denk aan de gootlijn, de kozijnen, diepte in de gevel in textuur, metselwerk etc.
Atelier 3 blijft de kennis uitbreiden. Vernieuwde technieken en goede integratie hiervan blijven zich ontwikkelen. Onze aandacht en interesse ligt zeker ook bij interieur, alternatieve energie en warmteterugwinsystemen. Niet alleen in de techniek blijven we op zoek naar de uitdaging. Creatieve oplossingen in architectuur zijn voor ons een grote uitdaging waarmee wij onze opdrachtgevers kunnen blijven verrassen.”


Wat is uw toekomstverwachting?
“Ik denk dat het een goed jaar wordt”, stelt Wim Vrolijk. Een opvallende uitspraak in deze tijd. “Ik ben van mening dat je in crisisperiode optimistisch moet blijven, en dat ben ik afgelopen jaren ook gebleven. Wij hebben veel werk in portefeuille. Er is momenteel meer vraag naar villa’s (dat is overigens gebruikelijk in het voorjaar), maar ook de directeur van het havenbedrijf Rotterdam verwacht een opbloei van de economie. In Duitsland merkt men het al, de directeur van Rabobank Nederland is positiever. Daarom denk ik echt dat er een ommekeer komt. Mensen hebben een woning nodig, het geld is er op zich (al houden banken de financiering nogal eens tegen). Ik hoor het, merk het en ik zie het. Er is weer meer te doen.”

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: