Skip to content

Architect Jan Heddo Baron: Out-of-the-box in Sneek

1 juni 2012

Tijdens zijn studie ontwierp Architect Jan Heddo Baron uit het Friese Drachten een minimalistische kubistische woning ‘Out of the Box’. De villa bestaat uit drie kubusvormen, waarvan het middenblok sterk naar voren komt, waardoor het gevelbeeld op speelse wijze wordt onderbroken volgens het ‘Out of the Box’ principe. Zijn ontwerp is gerealiseerd in een wijk in Sneek door Bart Eikelenboom uit Boornbergum bij Drachten.












Informatie
Architect Jan Heddo Baron
tel: 06 29412047
email: info@jhAA.nl
Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 4 – 2009

——————————————————————————————————-
Het gehele artikel:

Reeds tijdens zijn studie ontwierp de architect Jan Heddo Baron uit het Friese Drachten een minimalistisch kubistische woning ‘Out of the box’. De villa bestaat uit drie kubusvormen, waarvan het middenblok sterk naar voren komt, waardoor het gevelbeeld op speelse wijze wordt onderbroken volgens het ‘out of the box’-principe. Nadat Baron zijn studie succesvol afsloot en een carrière startte als architect, is de woning gerealiseerd in een nieuwbouwwijk in Sneek. De villa werd gebouwd door Bart Eikelenboom uit Boornbergum bij Drachten.

De benaming ‘Out-of-the-box’ is zeer sprekend in dit ontwerp. “Een goed ontwerp wordt gekenmerkt door een creatieve denkwijze. Denken buiten de normale hokjes (out-of- the-box)”, aldus Jan Heddo Baron. De villa maakt niet alleen het onderscheid door zijn afwijkende ontwerp, maar ook door een zorgvuldige detaillering en uitvoering. Bijvoorbeeld door details aan te brengen die verder gaan dan de standaard. Naast het ‘out-of-the-box’-principe, is de hoofdvorm van deze villa minimalistisch en kubistisch te noemen. Minimalisme staat voor het puur abstracte en objectieve. Het gaat om de kracht van de eenvoud. “Door het ‘krachtig’ neerzetten van iets wat een ‘eenvoudige’ vorm lijkt, probeer ik als architect de essentie van mijn ontwerp uit te beelden”, aldus Baron. De villa wordt gekenmerkt door zijn eenvoud en objectiviteit. Door het weglaten van overbodige elementen en entourages ervaar je de villa volledig zintuigelijk.

Kubistische woningen
Terwijl de gemeente de bedoeling had een kubistische wijk te realiseren, is daar weinig van terecht gekomen. Uiteindelijk bleek de koper die met Jan Heddo Baron als architect in zee ging, de enige die het aandurfde om voor een andere woningvorm te kiezen dan de traditionele villa met hellende kap. Lachend zegt Jan Heddo Baron: “Daarmee springt mijn ontwerp er nog nadrukkelijker uit.” Naast de kubusvorm, onderscheidt de villa zich door de extra grote raampartijen. Zo bestaat het middenblok uit drie volledig transparante verdiepingen en is ook het rechterblok, dat leunt op een halfronde stenen korvenmuur, voorzien van een volledig glazen gevel. De spanning van het kubistische ontwerp wordt versterkt door een oplopende ronde wand, die de villa langzaam laat overlopen in het perceel. De glasdragers liggen verborgen in de gevel. Zonder kozijnonderbrekingen, want de raamprofielen zijn weggewerkt achter de gevelstenen. De regenpijp is weggewerkt in de stenen gevel, waardoor geen beeldverstorende elementen zichtbaar zijn. Ook in het interieur is veel gebruik gemaakt van glas, zoals glazen deuren, waardoor een lichte en transparante woning ontstaat.

Studie ontwerp
Jan Heddo Baron ontwierp de villa tijdens zijn studie. Toen de kopers bij hem kwamen en de maquette zagen, waren ze direct onder de indruk en zeiden: “Dat is precies wat we willen!”. Baron voelde zich erg gecharmeerd, omdat hij zijn studie-idee nog altijd graag tot uitvoer wilde brengen. “De kracht van de villa is zijn openheid, met veel diagonale zichtlijnen”. De hoofdlijn bestaat uit drie woonblokken. Het linkerdeel, waarin alle functies, zoals entree, toilet en de trappartijen zijn ondergebracht, is uitgevoerd in houtskeletbouw. Het middenblok geeft beneden invulling aan de riante woonkamer, op de verdieping loopt het middendeel door in het rechterdeel en vormen ze samen de zeer grote zit- en eetkeuken. Door gebruik te maken van vides bestaat er contact tussen de verschillende verdiepingen. De diagonale en langste zichtlijnen lopen door de vides en zorgen voor een ruimtelijke en open sfeer.

Op de begane grond bevinden zich de entree met vide woonkamer (10,6mx4,8m) woonkamer, toilet en berging (4,9mx3,3m). De woonkamer beneden is opgedeeld is een riant zitdeel aan de voorkant, waar men zich lekker kan terugtrekken. In het achterste deel van de kamer is een luxe louncheruimte gecreëerd. Opvallend hier de eenvoudig met een coating afgewerkte betonnenvloer, waardoor de minimalistische vormgeving extra wordt benadrukt.

1e verdieping
Op de eerste verdieping is de keuken. (10,8 m x 3,3 m). Een opmerkelijk detail in de keuken is het zeer grote zitdeel, waar 6 tot 8 personen kunnen plaatsnemen. Aansluitend een luxe kookeiland. In het oogspringend de volledige kastenwand, waarin een luxe kofiezetapparaat is geplaatst. Een bijzondere kleurherkenning wordt gecreëerd door op verschillende plaatsen in de villa de houtsoort Zebrano toe te passen. Zowel in een wand van de keuken, als in de badkamer en slaapkamer. Op die manier wordt veel harmonie en herkenning gebracht in de woning. Een luxe uitvoering van de badkamer vinden we op de eerste verdieping. Een middenblok scheidt de wastafels en de douchecellen van elkaar. Twee naast
elkaar geplaatste douches zorgen dat men nooit op elkaar hoeft te wachten. Ook hier het fraaie terugkerende Zebrano. Op de tweede verdieping de overloop, twee slaapkamers van
4,8 m x 4,2 m en 4,8 m x 2,9 m en een berging van 2,0 m x 3,3m.

Tuin
In de tuin grote terrassen die direct aansluiten op de woning, maar ook een fraai vlonderterras met aanlegsteiger pal aan het water, dat aan de achterkant de perceelafscheiding vormt. De bewoner kan zijn bootje dan ook lekker aanmeren achter het huis.

Het totale vloeroppervlakte van
de woning bedraagt 250m2.
Volume/inhoud 750m3
Bouwkosten: circa Ä 300.000,- (excl. grond).
Oppervlak kavel +/- 840m2
(incl. waterstrook)

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: