Skip to content

Aat Vos Architecten ‘Voor een dubbeltje op de eerste rang’

9 juli 2012


Een vreemde tegenstelling: een schuurhuis met stijl. Toch is dat niets te veel gezegd voor dit nieuwbouwhuis in het Drentse Donderen. De grote ruimtes baden in het, door cederhouten lamellen gefilterd, licht. Een hele trits forse designlampen en een langwerpige aluminium lampenbak van enkele tientallen meters zet het schuurhuis ook ‘s avonds in een gunstig daglicht. Als contrast met de ruimte zijn op de meest onverwachte plekken knusse zithoekjes aangelegd waar tv gekeken of gelezen kan worden. Maar je kunt je hier ook uren vermaken met doelloos naar buiten staren. Elk raam biedt namelijk een ander vergezicht met veel loofbomen, vooral eiken, en uitgestrekte grasvelden. De rust is oorverdovend, want auto’s zie je op de Eekhoornstraat nauwelijks. Aat Vos, de architect die dit kapitaal schuurhuis heeft ontworpen wist wat hij deed, want hij is hier zelf gaan wonen. De mazzelaar!











<http://www.aatvos.com/> > ; het telefoonnummer 06 533 88 531

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 1 – 2009

—————————————————————————————————————-

Lees hier het hele artikel

Voor een dubbeltje op de eerste rang

Een vreemde tegenstelling: een schuurhuis met stijl. Toch is dat niets te veel gezegd voor dit nieuwbouwhuis in het Drentse Donderen. De grote ruimtes baden in het, door cederhouten lamellen gefilterd, licht. Een hele trits forse designlampen en een langwerpige aluminium lampenbak van enkele tientallen meters zet het schuurhuis ook ‘s avonds in een gunstig daglicht. Als contrast met de ruimte zijn op de meest onverwachte plekken knusse zithoekjes aangelegd waar tv gekeken of gelezen kan worden. Maar je kunt je hier ook uren vermaken met doelloos naar buiten staren. Elk raam biedt namelijk een ander vergezicht met veel loofbomen, vooral eiken, en uitgestrekte grasvelden. De rust is oorverdovend, want auto’s zie je op de Eekhoornstraat nauwelijks. Aat Vos, de architect die dit kapitaal schuurhuis heeft ontworpen wist wat hij deed, want hij is hier zelf gaan wonen. De mazzelaar!

Wanneer de architect vertelt over de achtergrond van dit pand blijkt de eerste indruk volledig verkeerd. Niks geen kapitale villa, niks mazzel; dit schuurhuis is juist in alle bescheidenheid gebouwd. Vos: “Dit huis is het resultaat van een grote speurtocht naar hoe we zo goedkoop mogelijk konden bouwen. De economie bepaalt hier de esthetiek en niet andersom.”

Foutje
Dat heeft een geschiedenis. “Aanvankelijk wilden wij in de oude boerderij die op deze kavel stond gaan wonen. De verbouwing heeft echter maar één week geduurd. Er was zo veel fout. Asbest. Verrotte kap. Geen fundering etc. Binnen een week waren wij al door de post onvoorzien heen. Er zat niets anders op dan nieuwbouw. Dat kon ook wel volgens het bestemmingsplan. Wel moest deze eenzelfde footprint en silhouet hebben als de oude bebouwing. Dat was even schrikken, want er stond wel 230 vierkante meter boerderij. Ik heb dus binnen deze hoofdvorm een zo goedkoop mogelijk huis ontworpen. Aan de hand van de prijzen bepaalden we met welke materialen we gingen bouwen. Daarvoor hebben we
zeven verschillende bouwmethodes doorgerekend. Van houtskelet tot prefab. Van baksteen tot beton.”
Neem het dak. Dat bestaat uit grote betonnen platen gestut door zware stalen balken. Vos: ”Een paar jaar geleden was staal verschrikkelijk goedkoop constructiemateriaal. ” Daarop liggen goedkope breedplaatvloeren van standaard 3,5 meter breed en vijftien centimeter dik. Al dat beton heeft nog een bijkomend voordeel. Het schuurhuis van Vos ligt vlakbij vliegveld Eelde. Er was dus ook een zware geluidsisolatie-eis. Vos: “De goedkoopste manier van isoleren is massa. Wat is dan beter dan beton?”
De zware stalen spanten zijn overal zichtbaar. Net als de ventilatiekanalen en andere leidingen. Ook een bewuste keuze; wat er is mag ook best gezien worden. De buitenkant is bekleed met cementvezel golfplaat. Ook niet echt een exclusief soort bouwmateriaal, maar toch oogt het als een bewuste keus van een trendy architect.

Asymmetrisch binnenhuis
Het huis bestaat grofweg uit een groot omhulsel met een asymmetrisch geplaatst binnenhuis erin. In het omhulsel zitten de ruime eetkamer en de studeerkamer, in het binnenhuis de keuken en de slaapkamers. Ook deze keuze was ingegeven door bezuinigingen. Vos: “Ik wilde de vloer van de eerste verdieping niet laten steunen op de schuin lopende buitengevel. Het is veel simpeler, en dus goedkoper, om een apart binnenhuis te bouwen.“
De keuken en de eettafel zijn centrale functies in dit huis. Vos hierover: “Maatgevend voor de indeling van het huis is onze levenswijze. Het is altijd zoete inval hier. Vandaar de, zelfontworpen, grote tafel van staal en natuursteen. De tafel staat weer in een ruim bemeten eetkamer die zijn hoogte dankt aan de uitgespaarde vloer. Mijn vrouw Suuz kookt heel graag; dat leidde weer tot een centraal gelegen grote keuken.” De wanden van het binnenhuis bestaan uit bruin betonplex. Normaal worden deze goedkope platen gebruikt voor het gieten van beton, maar ze voldoen ook uitstekend voor wanden of voor kasten. Kasten, ook uit betonplex, zijn hier overvloedig aanwezig. “Waar kasten zijn heb ik wanden uitgespaard. Dat heeft twee voordelen: Ik bespaar hout en, als de keuken er een keer uit moet, sloop je zo het hele interieur eruit. Dan hou je alleen het casco over.”

Hittegolf
Het huis heeft door al dat beton flink wat massa. “Ik heb mijn best gedaan om het zo zwaar mogelijk te maken. Dat heeft een isolerend effect. Het gebouw, met een EPC waarde van 0,9 reageert langzaam op temperatuurwisselingen. Als er een hittegolf is duurt het anderhalve week voordat die binnen voelbaar is. Het huis heeft een inhoud van 1300 kuub maar de stookkosten zijn net zo hoog als het rijtjeshuis waar we hiervoor woonden.” Naast de eetkamer is een overdekte ruimte die buiten is gelegen. Vos noemt dit zijn uitvergroot klompenhok of loggia. Eventueel kan deze bij een verbouwing bij het huis worden getrokken.
De vloer van de benedenverdieping tikt flink aan op het gebied van massa. Als basis is hier een veertig centimeter dikke betonlaag gestort. Het is afgewerkt met een andere spotgoedkoop bouwmateriaal: epoxy. Deze twee-componenten gietvloer is zo strak als een spiegel. Wat heet? Wie goed kijkt, ziet alle meubels dubbel.
De slaapkamers van het vierkoppige gezin zijn boven. De bedden zijn ondergebracht in hoogslapers in de nok. Die ruimte is er toch en het is er heerlijk beschut en privaat. Vos heeft gezorgd voor een afgewogen balans tussen privaat en open. “Er is veel visuele privacy en wat minder akoestische privacy. Dat vinden wij fijn zo. Iedereen kan zich terugtrekken in een van de nissen; maar we zijn bijna overal binnen gehoorafstand van elkaar.” Al het raamoppervlak, en dat is nogal wat, is bedekt met lamellen van cederhout. Hier zit een filosofie achter. Vos: “De schuren in deze streek hebben vaak gepotdekselde bekleding. Ik heb de planken in dit huis een halve slag meer gedraaid om aan te geven dat hier geen dieren maar mensen wonen. De lamellen geven het huis karakter en schermen de ruimtes af tegen te veel zoninstraling en regen. Cederhout is misschien niet de goedkoopste houtsoort. Op de langere termijn ligt dat anders: onder invloed van regen en zuurstof ontstaat een schimmel op ceder die het hout beschermt. Het behoeft nauwelijks onderhoud eigenlijk.”

Drentse Architectuurprijs
Het huis van Vos heeft uiteindelijk slechts 270.000 euro gekost, inclusief inrichting. De prijs is omgekeerd evenredig met de hoeveelheid aandacht en publiciteit die dit huis kreeg. Zo figureerde het onlangs in een woon-programma van RTL4. Vos heeft verderop in de Eekhoornstraat een dergelijk huis gebouwd voor zijn ouders. Voor dat huis heeft Vos de Drentse architectuurprijs gekregen. Binnenkort komt er een derde huis bij. Vos: “Dat ik die prijs gekregen heb is belangrijk voor mij, maar nog belangrijker voor deze streek.
Drenthe heeft een nieuwe opgave. De boeren trekken hier weg. De vraag is wat er voor in de plaats moet komen. Met zo’n schuurhuis geef je aan hoe je een oude typologie kunt herinterpreteren. Je levert een bijdrage aan een nieuw Drents landschap. Het Drentse landschap bestaat uit schuren en andere eenvoudige vormen. Het is ruimte, traditie en kneuterigheid. Ik wil ook een eenvoudige woning met goedkope materialen bouwen.
Eigenlijk ben ik, op mijn manier, ook een boer.”

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: