Skip to content

Een moderne interpretatie van boerderijwoning’

16 juli 2012

Boerderijwoningen van nu zijn vaak ontworpen met een directe gelijkenis met oude boerderijen. Rieten daken, daken die laag doorlopen waardoor ook de ramen weinig hoogte hebben. Maar het kan ook anders. Dat laat de woning van Michel en Karin uit Blauwestad zien. Het ontwerp verwijst zeker naar de traditionele boerderijen, maar dan wel op een verassende manier…



Meer over JagerJanssen architecten BNA is te vinden op

http://www.jagerjanssen.nl
Rotterdam, 010 7507959.

—————————————————————————————————————-

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 1 – 2009

Lees hier het hele artikel

Een moderne interpretatie van boerderijwoning’

Boerderijwoningen van nu zijn vaak ontworpen met een directe gelijkenis met oude boerderijen. Rieten daken, daken die laag doorlopen waardoor ook de ramen weinig hoogte hebben. Maar het kan ook anders. Dat laat de woning van Michel en Karin uit Blauwestad zien. Het ontwerp verwijst zeker naar de traditionele boerderijen, maar dan wel op een verassende manier…

‘De mensen uit Finsterwolde zeggen: ‘Het is net een boerenschuur’, vertelt Michel Dijk. En om vergissingen maar meteen uit de wereld te helpen: dat is ook de bedoeling. Michel en Karin wonen sinds ruim een jaar samen met hun kinderen Esmee en Tirza in Blauwestad. Blauwestad is het Groningse paradepaardje, een nieuwbouwgebied vlak boven Winschoten. Met een grootte van Amsterdam, maar met slechts 1500 huizen. En niet zomaar een uitbreidingsgebied. Hier staan huzarenstukjes van Nederlandse architectuur, op royale kavels, in een parkachtig en waterrijk terrein. De architectuur loopt uiteen van traditionele rietgedekte landhuizen tot… moderne interpretaties van boerderijwoningen zoals dat van Michel en Karin.

Blauwestad
Michel is financieel adviseur en is een geboren en getogen Groninger. Hij komt uit de stád Groningen wel te verstaan. Daar had hij tot 1994 een geschakelde nieuwbouw‑woning. In dat jaar leerden Michel en Karin elkaar kennen en zij vertrokken samen naar een andere nieuwbouwwoning in de stad. Maar vrijstaand wonen was een voor Michel lang gekoesterde wens. En op een vreemd moment werd de aanzet tot het realiseren van die wens gegeven. Michel: ‘We waren op reis naar Italië toen we hier langsreden en op grote borden zagen wat hier allemaal gebouwd kon worden. Deze plek is voor veel mensen ‘het eind van de wereld’, zelfs onze vrienden uit Groningen beschouwden Blauwestad zo. Maar mijn moeder komt uit Oude Pekela dat hier 10 kilometer vandaan ligt, dus ik ken dit gebied. Het is een prachtig gebied, maar je moet er wel voor open staan om het te zien. Het is een beetje vergeten deel van Oost Groningen, maar het heeft bijvoorbeeld een prima ontsluiting. En voor mij als motorrijder is het ook zeer aantrekkelijk met z’n vele kleine wegen en mooie natuur. Karin is er vanuit gegaan dat ik de waarde van dit gebied goed kon inschatten.’

Rijk aan water
De contouren van Blauwestad waren al uitgezet, maar voor kopers van een kavel was het toch puzzelen. Michel en Karin konden de exacte locatie van hun kavel niet vinden, maar dat deerde hen niet. Op tekening kochten zij hun stuk grond, 1200 vierkante meter. Wel wisten zij dat het stuk grond profiteerde van één van de aantrekkelijke aspecten van Blauwestad, het water. De kavel deelt met een ander huis een eigen haventje. Het waterrijke gebied heeft een open vaarverbinding met het Winschoterdiep. Overigens, de kavel waar het buurhuis van Michel en Karin moet komen te staan, is nog niet verkocht. Blauwestad is nog volop in ontwikkeling en dus zijn er nog grote stukken onbebouwd. Winkels zijn er nog niet, maar dat is geen probleem. Michel: ‘Finsterwolde ligt hier op een steenworp afstand vandaan, ik kan de kinderen tussen de middag gewoon van school halen voor de lunch en ze weer terug brengen, zo dichtbij is het.’
In architectuur kent Blauwestad een grote verscheidenheid, maar hetzelfde geldt voor de bewoners. Michel: ‘Aanvankelijk dachten we: wel erg veel grijze mensen hier. Hebben we het wel goed gedaan? Maar het blijkt een goede mix van jong en oud te zijn dat zich hier vestigt, dus onze meiden hebben hier al vanaf het begin aansluiting met leeftijdgenoten.’

Schiereiland
Het deel van Blauwestad waar Michel en Karin hun huis hebben laten bouwen, ligt aan het eind van een schiereiland en heet Het Riet. Het huis is met de voorzijde dicht tegen de waterkant aan gebouwd en vanuit de wat hoger gelegen woonkamer is het alsof het huis in het water staat. Die hoge positie van de woonverdieping is ontstaan doordat het een half in de grond verzonken souterrain onder het gehele huis heeft. Maar het meest opvallende van het huis is de wand- en dakbedekking. Die is de aanleiding voor de opmerking van de Finsterwoldenaar: het lijkt wel een schuur. Zowel de wanden als het dak zijn namelijk afgewerkt met eternit golfplaat van het soort dat ook voor grote veeschuren wordt gebruikt. Het geeft een duidelijke verwijzing naar de achtergrond van dit gebied en tussen de traditionele huizen in dit gebied is het een vreemde eend in de bijt. Wat niet wil zeggen dat het huis geen hoog afwerkingsniveau heeft. Al aan de buitenkant laten de kopgevels dat zien door hun mooie bekleding van Braziliaans hardhout dat in een combinatie van verschillende breedtes is aangebracht en door het achterwege laten van een behandeling een mooie grijze tint heeft gekregen.

Raak!
Michel: ‘Toen we aan een huis op deze kavel begonnen te denken, verwachtten we dat er erg veel eisen aan de bebouwing gesteld zou worden. Het huis van Dick Jager (vader van Alex Jager) hadden we in gedachte en we kwamen in contact met Alex Jager en Rogier Janssen van JagerJanssen architecten BNA. Zij zijn met ons meegegaan naar een van de bijeenkomsten die georganiseerd werden voor toekomstige bewoners van Blauwestad. Wij hadden al aangegeven wat onze wensen waren, een groot souterrain voor de auto’s, ruime kamers en een huis waarin hoogte een belangrijke rol speelt. Zonder dat dit was afgesproken, kwamen zij twee weken later met een voorstel! Inclusief het golfplaten dak. Nu neig ik zelf naar het traditionele, maar die jongens wisten me overtuigend over te halen… Het eerste voorstel was meteen raak!’

Zon en licht
Voor de entree moet je een trapje van een paar treden op, binnen is te zien wat het effect van die hogere positie van het huis is. Een schitterend uitzicht over water en landerijen. Aan twee zijden van het huis is een veranda gemaakt dat visueel bij het interieur hoort door de grote, tot de vloer doorlopende raampartijen. De veranda wordt afgebakend door glasplaten zodat het uitzicht op geen enkele manier wordt belemmerd. Zon en licht hebben de hele dag toegang tot het huis. De vertrekken zijn inderdaad royaal, wat vraagt om robuuste meubels. Ook op de vloer is voor grote gebaren gekozen in de vorm van grote grijze hardstenen tegels. De kleuren zijn gekozen in natuurtinten, met hier en daar een contrast, zoals de paarse nis in de kamer. De open keuken heeft een dik aanrechtblad dat met houtlaminaat is afgewerkt, iets lager is de eettafel aan het aanrechtblad gekoppeld.

Lange gang
De vloer van de verdieping laat een gedeelte in de lengte van het huis vrij voor een vide. Boven de vide zijn grote dakvensters gemaakt die zowel de slaapverdieping als de woonverdieping van extra licht voorzien. Wie de trap naar boven is opgelopen, ziet een lange gang die aan het eind uitkomt op de badkamer en die links de deuren van de slaapkamers laat zien. Rechts kun je naar beneden kijken naar de woonverdieping. De slaapverdieping is hoog, doordat de kap in het zicht is gebleven. Dit ´kapplafond´ is evenals veel wanden in huis, afgewerkt met grote platen licht populierenmultiplex. Dit geeft een heel mooie ´basic´ uitstraling. De slaapkamers en de badkamer zitten direct onder de kap, het plafond van deze vertrekken is dus schuin. De ramen die hier in zijn opgenomen, hebben een heel andere uitstraling dan ramen die in een verticale wand zijn opgenomen. De kozijnen zijn donker grijs gemaakt, waardoor een stoer contrast met het lichte populier-enhout ontstaat. De slaapkamer van Michel en Karin heeft een grote inloopkast die je al meteen bij de ingang van de slaapkamer in kunt lopen. Deze slaapkamer heeft ook een klein balkon in hetzelfde Braziliaanse hardhout als de rest van de gevelbekleding. Het balkon ligt iets lager dan de vloer van de slaapkamer, waardoor het uitzicht vanuit de slaapkamer niet verstoord wordt. Het is precies groot genoeg voor een stoel en een tafeltje: groot genoeg dus voor een ontbijtje in de warmte van de opgaande zon…

Functioneel souterrain
Michel: ‘Aanvankelijk was het souterrain bedoeld voor de auto’s, onze motoren en wat opslag van tuinmeubels. We wilden het huis boven het souterrain laten ‘zweven’ door het souterrain niet met muren af te sluiten. Maar al snel bleek dat de vloer blank stond als het regende en de wind had er vrij spel. Niet prettig, dus hebben we er voor gekozen om deze ruimte rondom met glas dat direct op elkaar aansluit, dus zonder sponningen, af te sluiten. Het effect is daardoor in stand gebleven, maar het is een veel bruikbaardere ruimte geworden. De betonnen steunbalken waarop in feite het hele huis rust, zijn ruw afgewerkt, en dat houden we waarschijnlijk ook zo. Maar we verven het wel met betonverf. Ik denk aan lichtgroen, zowel plafond als vloer….’

Over JagerJanssen architecten BNA
Het bureau bestaat uit drie ontwerpers, Rogier Janssen, Alex Jager en Marijn Boterman. JagerJanssen Architecten is opgericht in 2003. Over het ontwerp dat is uitgevoerd voor Michel en Karin zegt JagerJanssen architecten zelf: Het bouwvolume bestaat uit een woning met daarover als een deken een heldere en eenduidige huid. De huid wordt uitgevoerd in antracietkleurige eternit golfplaten. Hett basisvolume wordt bepaald door de huid van het huis waarin buitenmuur en dak in elkaar overlopen. Deze huid is het leidende element in het ontwerp. De woning binnen de huid is zacht, uitgevoerd in een lichte hout-en gevelbeplating. Vanuit de woning wordt het gevoel van ruimte maximaal ervaren door ontworpen zichtlijnen over het weidse Groningse landschap. Door het woonvolume op te tillen en te plaatsen op een terugliggend souterrain lijkt het geheel boven het maaiveld te zweven. ‘Zonder een goede samenwerking met een aannemer die meedenkt, in dit geval Marcel van der Sluis, komt een project als dit niet tot stand.’ JagerJanssen is genomineerd voor Architect van het Jaar 2008!

Publicatie Kavel & huis nr 1/09

foto’s met dank aan Martijn Heil

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: