Skip to content

Landelijk en boerderijstijl met een Gelderse landschap

20 juli 2012Wie zijn leven lang boer is geweest en op een boerderij heeft gewoond, mag wel een kenner op dit gebied worden genoemd. Voor Henk en Tineke Hakkert gaat dit zeker op. Welke keuzes maakten zij toen zij een nieuwe boerderijwoning lieten bouwen?


Meer informatie
Presolid Home
Dorpsplein 1 in Enter
Tel: 0547 384077


Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 1 – 2009

—————————————————————————————————————-

Lees hier het hele artikel

Landelijk en boerderijstijl  met een Gelderse landschap

Wie zijn leven lang boer is geweest en op een boerderij heeft gewoond, mag wel een kenner op dit gebied worden genoemd. Voor Henk en Tineke Hakkert gaat dit zeker op. Welke keuzes maakten zij toen zij een nieuwe boerderijwoning lieten bouwen?

Apeldoorn, Zutphen en Lochem liggen er in de buurt. Dit is één van de mooiste stukjes Gelderland. Bossen, akkergebieden met door eiken omzoomde wegen er dwars doorheen. Hier hebben Henk en Tineke Hakkert tientallen jaren een boerenbedrijf gehad, vlak naast hun huidige huis. Henk is zelfs in de boerderij naast het huis dat zij onlangs lieten bouwen, geboren. Hun kinderen groeiden hier op, en hun twee zoons wonen nog steeds in de oude boerderij. Henk: ‘We hebben er wel over gedacht om die oude boerderij zo te verbouwen dat er twee gescheiden appartementen in zouden komen. Voor ons en voor één van onze zoons. Maar als je dat goed wil doen, kun je beter gewoon een nieuw huis bouwen. We hadden de grond, dus dat was het probleem niet. Er moest alleen een bestemmingswijziging voor de kavel worden aangevraagd.’ Henk en Tineke hebben hun werkzame periode afgesloten. Hun zoons wilden het boerenbedrijf niet voortzetten, maar er ligt nog genoeg bouwland om de boerderij en de nieuwe boerderijwoning om het gevoel van vroeger in stand te houden. En bovendien, het nieuwe huis dat door Presolid Home werd gebouwd, straalt ook op een eigentijdse manier het plattelandsgevoel uit. Tineke: ‘Toen het plan voor het bouwen van een nieuw huis ontstond, wisten we niet wat de mogelijkheden waren, wat we wel en niet mochten bouwen. We wisten evenmin door wie we ons nieuwe huis zouden laten bouwen. Wat we wel wisten was dat het een slaapkamer op de benedenverdieping zou moeten hebben. En hoewel we hier nu met z’n tweeën wonen, wilden we ook wel wat ruimte, wat vierkante meters. Ik heb een enorme hekel aan hokkerigheid. We hebben heel wat verschillende type huizen bekeken. Maar het was al gauw te modern naar onze smaak, of juist te nostalgisch. Uiteindelijk vonden we het ontwerp dat de architect van Presolid Home tekende, het meest bij ons passen, het zit een beetje tussen de twee uitersten in die we hadden bekeken.’

Kijken op locatie
Je kunt een huis kiezen uit een brochure, maar dat is niet de manier waarop bij Presolid Home wordt gewerkt. Henk: ‘Het sprak ons erg aan dat de architect bij ons kwam kijken, en dat hij de locatie in zich op nam voordat hij een ontwerp maakte. Dat geeft aan dat hij zich inleefde in het project. Je bent bij het ontwerpen ook gebonden aan een bepaald bouwvolume. In ons geval was dat 500 kubieke meter. Maar de architect van Presolid kent de mogelijkheden en hij wist dat je er onder bepaalde voorwaarden overheen mag gaan. Zo werd het mogelijk om een flinke slaapkamer op de begane grond te maken en de woonkamer met een erker uit te breiden. Die erker heeft een plat dak, anders zouden we weer wel over het maximum toegestane volume heengaan. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op 670 kubieke meter inhoud.’ De bovenverdieping is zo ingedeeld dat er twee ruime slaapkamers voor de logerende kleinkinderen en een aparte badkamer met een ligbad konden worden gemaakt. De rieten kap van de woning heeft een paar prachtig gevormde dakkapellen en deze geven in de badkamer, die in zo’n kapel is ondergebracht, een leuke en speelse vorm.

Koninginnekamer
Beneden heeft deze moderne woonboerderij een flinke hal waarin een groot antiek kabinet staat. Tineke: ‘Het is een erfstuk en we wilden per se dat het in de hal zou komen. Dus hebben we bij het ontwerp van het huis rekening met de hoogte van deze hardhouten kast gehouden. Je zou kunnen zeggen dat het huis om de kast heen is gebouwd…’ De hal heeft ook een vide die extra veel daglicht krijgt doordat er boven de voordeur een groot bovenlicht is gemaakt. Een idee van Tineke, dat zonder problemen door de architect werd overgenomen. In de hal is de trap naar de eerste verdieping, maar hier komt ook de ingang van de slaapkamer uit. Deze slaapkamer heeft openslaande deuren waardoor je vanuit de slaapkamer onbelemmerd kunt genieten van de opkomende zon en het schitterende en weidse uitzicht over de landerijen. Tineke noemt het ook wel voor de grap ‘de Koninginnekamer’.
Vanaf de entree is in een rechte lijn de ingang van de keuken te bereiken. Een echte leefkeuken, zoals in een boerderij verwacht mag worden. De keuken is deels in de erker ondergebracht die is voorzien van veel glas: ook hier heb je een prachtig uitzicht over het historische landschap. De glaspui van de keuken heeft een hoek met een deur die toegang geeft tot een overdekt terras. Dit terras is ook vanuit de aan de keuken grenzende woonkamer bereikbaar. Ook aan de praktische kant is gedacht bij het indelen van het huis. Tineke: ‘De bijkeuken heeft een aanrecht met een raam boven de gootsteen, iets dat in de keuken zelf niet gerealiseerd kon worden omdat de vensterbank er hier te laag voor was. Maar ik wilde het wel heel graag, dus hebben we het idee in de bijkeuken wel toegepast.’ Naast een aanrecht zijn hier twee grote kasten gemaakt en de wasmachine en de droger zijn hier op een verhoging geplaatst zodat je niet steeds hoeft te bukken voor het in- en uitladen van het wasgoed. De machines staan op een handig uitschuifbaar plateau waarop het wasgoed gelegd kan worden. Het zijn allemaal handige kleinigheden die straks, als je wat ouder bent, het leven een stuk aangenamer maken. Aan de oude dag in dit huis is ook in andere opzichten gedacht. Zo zijn drempels achterwege gelaten en loopt de plavuizenvloer gewoon in alle vertrekken door. Handig voor als je straks misschien slecht ter been bent en op een rollator bent aangewezen.

Helemaal leuk
De keuken is heel licht, heeft een mooi blad van graniet en de tegeltjes erboven hebben de uitstraling van grillige handgevormde tegels, in beige en lichtgeel. Een grote eettafel, gezellige streepgordijnen, kortom, een heel eigentijds interieur dat door niemand anders tot stand is gekomen dan door Tineke en Henk. Tineke: ´De kinderen hebben hier helemaal geen invloed op gehad, en ze vinden het allemaal helemaal leuk…’
Het interieur ondersteunt op een sterke manier de boerderij-sfeer die het huis aan de buitenkant ook kenmerkt. Door het rieten dak heeft het huis al veel karakter. Maar de vormgeving met de van een plat dak voorziene erker is spannend. Het overdekte terras tussen de keuken en de woonkamer wordt door een soort groot dakoverstek gevormd. En grote delen van het huis zijn niet in baksteen, maar in potdekselstijl uitgevoerd, zoals bij veel boerderijen traditioneel het geval is. De houten muren zijn
gemaakt van duurzaam cederhout dat zwart is gebeitst. Ook de topgevels van het huis zijn in potdekselstijl uitgevoerd. De karaktervolle uitstraling wordt versterkt door de tuinaanleg. Die is niet streng formeel, maar er is wel symmetrie in terug te vinden. Bij de zij-entree bijvoorbeeld zijn aan weerszijde bakken gemaakt met grind die voor de afwatering van het rieten dak zorgen. De bestrating is gelegd in klinkers, voor een groot deel gebakken klinkers. Omdat er veel besrating rond het huis nodig is, zijn de parkeerplaatsen bijvoorbeeld in een betonklinker uitgevoerd.

Wedstrijdje
Voor iedereen die opdracht geeft tot het bouwen van een huis, is de bouwtijd een hot item. Hoe sneller er gebouwd kan worden, des te voordeliger is het. Zeker als je in de situatie verkeerd dat je dubbele woonlasten hebt. In het geval van Tineke en Henk Hakkert was dat niet het geval. Maar dat neemt niet weg dat de bouwtermijn verbazing wekte. Tineke: ‘Op 12 februari vorig jaar is met de bouw begonnen. Diezelfde avond kregen we al de bouwsleutel! Het huis was wind- en waterdicht in één dag tijd.’ Nauwelijks tweeënhalve maand later volgde de oplevering van de woonboerderij. Het huis was af.
En dan ook écht af, dus inclusief het schilderwerk. Die dag volgde het rondje met de aannemer door het huis: de opleveringskeuring. Tineke: ‘Iemand van het bedrijf loopt samen met jou door het huis en signaleert elk detail dat niet helemaal klopt. En in een heel fatsoenlijke termijn werden die ‘mankementen’ opgelost. In zo’n korte tijd een goed huis bouwen is bijzonder. Een broer van Henk bouwde in dezelfde periode ook een huis. Hij had het idee dat boeren altijd alle tijd nemen voor het bouwen van een huis. Dus stelde hij een wedstrijdje voor. Wie is het eerste klaar? Toen wij hem na tweeënhalve maand belden met de vraag of hij in ons nieuwe huis langs wilde komen, viel hij achterover van verbazing!’

Over Presolid Home
Ruim 20 jaar ervaring in het bouwen van huizen, daar heb je wat aan. Presolid Home heeft bovendien ervaring in het bouwen van huizen in allerlei stijlen. Van modern tot klassieke landhuizen en herenhuizen. Van boothuizen tot boerderijwoningen zoals dat van Tineke en Henk Hakkert. Op de site van Presolid Home zijn ze allemaal te zien. En om iedereen die zelf wil gaan bouwen, te laten zien wat bouwen bij Presolid Home inhoudt, stelt dit bedrijf regelmatig een door hen gebouwd huis open voor publiek. Dat is een uitstekende manier om te beoordelen of de aanpak past bij uw eigen ideeën over het bouwen van een huis. Ook de aankondigingen van de open huizen zijn op de site te vinden.


Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: