Skip to content

Boerderijwoning die alleen maar mooier wordt

23 juli 2012



Voor de tekening goedgekeurd en wel op tafel lag… maar daarna ging alles in een sneltreinvaart. Het verhaal over de totstandkoming van een mooie boerderijwoning die door de tijd alleen maar mooier zal worden doordat de juiste materialen zijn gebruikt.










Meer informatie
SelektHuis, hoofdvestiging Kalanderstraat 51
Rijssen, 0548-537555
http://www.selekthuis.nl

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 1 – 2009

—————————————————————————————————————-

Lees hier het hele artikel

Boerderijwoning die alleen maar mooier wordt

Voor de tekening goedgekeurd en wel op tafel lag… maar daarna ging alles in een sneltreinvaart. Het verhaal over de totstandkoming van een mooie boerderijwoning die door de tijd alleen maar mooier zal worden doordat de juiste materialen zijn gebruikt.

Eigenlijk moet je drie keer in je leven een huis bouwen. De eerste keer voor je vijand. De tweede keer voor je vriend. De derde keer voor jezelf. Het is een uitspraak van één van de voormannen die hier werkten’, vertelt Michel Beekhuis. Hij woonde samen met zijn vrouw Inez, praktijkopleider in een verpleeghuis, en hun zoon Cas van vier jaar oud veilig in een nieuwbouwwoning in Vaassen, maar verruilde dit voor een bouwproject waarbij je allerlei keuzes moet maken en veel zaken ad hoc opgelost moeten worden. De ouders van Michel hadden een kavel met daarop een boerderij uit 1900. Michel: ‘Zo’n boerderij met het rieten dak direct op de sparren, sparren waar takjes uit groeien en waarin beestjes wonen. Je stelt jezelf dan de vraag: moeten we het verbouwen? De boerderij was niet onderheid, dus waar begin je aan. Het werd tijd voor een nieuwe woning, en we kozen voor de bouw van een huis dat zo groot is dat je er met twee families zou kunnen wonen, wij en mijn ouders, in onze eigen woonunit. Het eerste ontwerpidee dat wij hadden was een huis met een puntdak direct op de verdieping, langwerpig van vorm en parallel aan de weg. Simpel zou je zeggen, dus we gingen vol goede moed naar de welstand met ons idee. De commissie schoot het echter direct af en we zijn dus verder gaan kijken. Tot we op dit model uitkwamen. De tekenaar van SelektHuis heeft het ontworpen: het kostte twee middagen rond de tafel, toen was het concept er.’
Maar dat het ontwerp zo vlot op tafel lag, wil nog niet zeggen dat het even vlot door de welstandscommissie komt. Michel: ‘Daar hebben we behoorlijk wat vertraging opgelopen. Dan was de steen die we hadden uitgekozen niet goed, dan was het weer de hoek van de kap die te steil was, de hoogte waarop de dakkapel in het dak was getekend, de afstand tot de weg die niet groot genoeg was… Meerdere keren hebben we een welstandstoetsing moeten aanvragen. En de maanden gaan maar voorbij terwijl je actie wil.’

Zij wel?
De oplossing was direct overleg met de tekenaar van SelektHuis en de gemeente, zodat na de aanmerkingen van de commissie meteen een alternatief besproken kon worden en de tekenaar kon aangeven wat technisch wel en niet mogelijk was. Dat scheelt in tijd. Michel: ‘Op dat moment ben je natuurlijk niet blij met al die vertraging. Maar uiteindelijk moet ik toch zeggen dat het ontwerp dat hier uitkwam, beter in het landschap past. Ondanks het moeilijke proces. En je hebt altijd het gevoel: waarom lukt het die mensen die verderop een huis bouwen nu wel zo makkelijk? Terwijl zij juist een trappenhuis hebben ontworpen dat in een toren tegen het huis is geplaatst omdat ze meer ruimte in de hal wilden? Welstandscommissies wisselen en je hebt lang niet altijd met dezelfde mensen te maken die de aanvraag beoordelen. Vervelend soms, maar in ons geval heeft het toch een mooi resultaat opgeleverd.’

Wonen in een caravan
Vanaf het begin van de bouw hebben de ouders van Michel in een caravan op het terrein van 2500 vierkante meter gewoond. Handig om toezicht te kunnen houden, maar ook een strategie die uit nood is geboren. De boerderij van Michels ouders ging plat. De bouwput werd gevuld met gestabiliseerd zand, daarop werd de fundering gestort. Heipalen zijn niet nodig in deze streek, de grond is stevig genoeg. Michel: ‘We hebben gekozen voor traditionele bouw, geen houtskeletbouw. De muren zijn ook niet hol maar massief, dat geeft mij een beter gevoel, het geeft body en massa. Tijdens de bouw waren we veel op de bouwplaats aanwezig en dat kost veel tijd en energie. Het is handig om zaken direct te kunnen regelen en het grootste voordeel is wel dat je tijdens de bouw nog zaken kunt aanpassen. Zo hebben we op het laatste moment nog loze leidingen laten opnemen voor het geval we daar later nog eens draden van apparaten doorheen zouden willen laten lopen. En we hebben een binnenmuur in de slaapkamer laten verplaatsen waardoor een handige inloopkast gemaakt kon worden. Het is ontzettend moeilijk om al die dingen al tijdens de tekenfase te bedenken en je in de praktijk in te leven. Maar het is de investering van tijd en energie waard, want nu hebben we een huis waarin alles klopt. In geen enkel opzicht denken we: dat zouden we volgende keer anders moeten doen.’

Waar komen de kastjes?
Het resultaat van maatwerk is altijd weer een huis dat past bij je woonwensen en je persoonlijkheid. De boerderijwoning van Michel en Inez is in geen enkel opzicht standaard. De vorm van de vertrekken op de begane grond is niet standaard omdat de wanden aan de zijkanten afgeschuind zijn: het dak loopt ver door en het gevolg is dat de ramen dus laag zijn, zoals bij de boerderijen van vroeger ook het geval was. Aan de voorkant van het huis is de grote woonkeuken met een grijs gebeitst en op maat gemaakt keukenmeubel dat een stoere en robuuste uitstraling heeft. Het dikke, granieten aanrechtblad versterkt dat effect nog eens. Michel: ‘Aanvankelijk hadden we een wit keukenmeubel van een hoogglans materiaal voor ogen. Maar eigenlijk past dat hier helemaal niet. De keukenmeubels van een open keuken moeten ook nog eens passen bij de rest van je interieur, het maakt er immers in belangrijke mate deel van uit.’ Het afgeschuinde plafond heeft hier direct consequenties, want keukenkastjes boven het aanrecht zijn hierdoor niet mogelijk, wel drie zeer karakteristieke raampjes. Er moet dus wel elders kastruimte gecreëerd worden. De vloer in de keuken is dezelfde als in de woonkamer die hierop aansluit door middel van een doorgang van 2,5 meter: brede eiken vloerdelen die een warme uitstraling hebben.

Niet te vol
Wat waren de wensen van Michel en Inez toen zij aan de bouw van hun huis begonnen? Het moest in elk geval een grote wand hebben waar een boekenkast tegenaan geplaatst zou kunnen worden. Want die dozen vol boeken moesten nu maar eens uitgepakt kunnen worden. Een ruime hal waar je veel spullen kwijt kunt, was ook één van de woonwensen. En de ramen moesten laag zijn en tot de vloer doorlopen, zodat er veel van het uitzicht over de landerijen bewaard zou worden. De open haard, ook één van de items op het wensenlijstje, was helaas niet mogelijk in de eerste tekening. Het ontwerp liet er geen wand voor vrij. Dus is in de hoek van de woonkamer een stukje van het glazen pui vervangen voor een wand, waardoor plotseling een mooie hoek-open haard kon ontstaan. Wat het interieur betreft: veel meubels uit het oude huis zijn meeverhuisd. Inez: ‘Een interieur moet groeien. We hebben besloten eerst de oude meubels erin te zetten en dan te kijken waar het huis om vraagt. We denken aan een grote hoekbank van ruw leer, grote elementen, maar niet te veel, het moet niet te vol worden.’

Mooie details
Aan de buitenkant van het huis zijn al even veel leuke details te vinden als in het interieur. Wat bij veel boerderijwoningen niet is te vinden, heeft deze woning wel: symmetrie in de voorgevel. De deur is in het midden gekozen en heeft zowel links als rechts twee gelijke ramen. Onder de dakvlakken zijn mooie zinken mastgoten aangebracht en ook de regenpijpen zijn niet van pvc maar van zink. Onder de ramen zijn gemetselde dorpels gemaakt. Onder de deuren zijn hardsteen dorpels gekozen. In de bovenlichten van de ramen in de voor- en achtergevel is glas-in-lood aangebracht. Michel: ‘Glas-in-lood tussen dubbel glas, dat kan al een tijdje. Het bijzondere hier is dat het lood zo is bewerkt dat het de oude finish krijgt, wat vroeger niet het geval was, juist omdat het tussen dubbel glas was toegepast.’ Zo heeft het huis van Michel en Inez al na een paar maanden een ‘doorwoonde’ uitstraling. Een boerderijwoning die alleen maar mooier zal worden door de tijd en die ook in de nieuwe gezinssamenstelling, met hun pasgeboren dochter Floor, in alle opzichten passend is!

Over SelektHuis
Maatwerk, dat is wat SelektHuis hoog in het vaandel heeft staan. De woningtypes die er zijn, kunt u volledig aanpassen in afmetingen, zowel in het exterieur als in het interieur. Maar ook de stijl en de luxe kunt u afstemmen op uw eigen wensen.
SelektHuis, goed voor jaarlijks zo’n 250 woningen, onderscheid zich door een goede prijs-kwaliteitverhouding en een korte bouwtijd. En door een goede begeleiding, want er moeten heel wat keuzes gemaakt worden op terreinen die onbekend zijn.

Publicatie Kavel & Huis nr 1/09

foto’s met dank aan Martijn Heil

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: