Skip to content

Daylighthouse in Almere: Let the light in

9 augustus 2012

Aanvankelijk was de nieuwe Almerense wijk Overgooi bedoeld als concurrent van ’t Gooi. Met bijzondere architectuur zou het minstens zoveel allure krijgen. Herman van den Broek heeft in Overgooi een kavel gekocht om er inderdaad een bijzonder huis neer te zetten. Volgens hem is door een stagnerende verkoop van de kavels toch door de welstand een beetje teveel water bij de wijn gedaan. ‘Je ziet dat er veel standaard woningen zijn gebouwd, boerderettes, teveel van hetzelfde en teveel middelmatigheid. Daardoor komt ons huis een beetje over als een vreemde eend in de bijt. Ook was het de bedoeling dat de kavels met boswallen van elkaar gescheiden zouden worden, waarbij ieder zijn eigen helft onderhoudt. En wat zie je: mensen hebben de boswallen afgegraven en er hekken voor in de plaats neer gezet.’ Dat is Hermans kritiek op de omgeving waar hij en zijn vrouw Sjoukjen hun huis hebben gebouwd. Maar: deze ‘vreemde eend in de bijt’ is toch wel zo bijzonder dat het de moeite waard is om het van dichtbij te bekijken.



Meer informatie:
Sander Mirck, Mirck Architects
http://www.mirck.eu
Amsterdam, 020 3371430.

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 2 – 2009

—————————————————————————————————————-

Lees hier het hele artikel

Daylighthouse in Almere
Let the light in

Aanvankelijk was de nieuwe Almerense wijk Overgooi bedoeld als concurrent van ’t Gooi. Met bijzondere architectuur zou het minstens zoveel allure krijgen. Herman van den Broek heeft in Overgooi een kavel gekocht om er inderdaad een bijzonder huis neer te zetten. Volgens hem is door een stagnerende verkoop van de kavels toch door de welstand een beetje teveel water bij de wijn gedaan. ‘Je ziet dat er veel standaard woningen zijn gebouwd, boerderettes, teveel van hetzelfde en teveel middelmatigheid. Daardoor komt ons huis een beetje over als een vreemde eend in de bijt. Ook was het de bedoeling dat de kavels met boswallen van elkaar gescheiden zouden worden, waarbij ieder zijn eigen helft onderhoudt. En wat zie je: mensen hebben de boswallen afgegraven en er hekken voor in de plaats neer gezet.’ Dat is Hermans kritiek op de omgeving waar hij en zijn vrouw Sjoukjen hun huis hebben gebouwd. Maar: deze ‘vreemde eend in de bijt’ is toch wel zo bijzonder dat het de moeite waard is om het van dichtbij te bekijken.

Van standaard naar extravagant
Herman van den Broek (51) en zijn vrouw Sjoukjen (50) begonnen destijds met een rijtjeswoning. Herman: ‘Een premie A woning van 130.000 gulden, waarbij je ook nog eens een premie van 10.000 gulden kreeg. Wij dachten: als wij 65 jaar zijn en het huis hebben afbetaald, dan hebben we het goed gedaan! Maar na deze woning besloten we al snel om in Almere een kavel te kopen. De grootte ervan was 525 vierkante meter. We bouwden er zelf een huis op dat we nú erg standaard vinden. Met 80 vierkante meter bebouwd oppervlak, een verdieping en een kap erop.’ Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Belangrijk om in dit verband te vertellen is dat Herman aannemer is. Zijn werk is te zien op http://www.bouw-broek.nl.
Herman: ‘Maar wij hadden ons toegelegd op verbouwingen en aanbouwen. Ik wilde meer aan projectontwikkeling gaan doen en gaf één van mijn bv’s opdracht dit bijzonder huis te ontwikkelen. Zodra er grote kavels werden uitgegeven in Overgooi, waren wij erbij. Zo kregen wij de kans te iets bijzonders, iets groots en afwijkends te bouwen.’

Licht!
Aan die laatste drie kwalificaties voldoet het nieuwe huis van Herman en Sjoukjen zonder meer. Het huis heeft flinke terrassen en een zwembad. Het totaal aantal onderheide vierkante meters komt daardoor op 900! Daarvan is 450 vierkante meter bebouwd als woonruimte. Een respectabel aantal, ondanks het feit dat het gehele huis gelijkvloers is gebouwd. Herman: ‘Zo’n oppervlak past bij de grootte van de kavel die 3600 vierkante meter telt. De inhoud van het huis telt 1600 kubieke meter.’ Wat geef je je architect nu als opdracht wanneer je streeft naar een huis met een uitstraling als deze? Herman: ‘Allereerst vonden we het belangrijk dat het huis gelijkvloers zou worden. Zeker wanneer je een kavel ter beschikking hebt met zoveel vierkante meters. Openheid en licht waren andere eisen die wij stelden, evenals de natuurlijke overgangen van het interieur naar het exterieur toe. Aan de andere kant wilden we de architect ook zoveel mogelijk vrijheid geven. Aanvankelijk had ik een hoefijzervormige structuur voor ogen. Maar de architect had daar andere ideeën over en zijn enthousiasme overtuigde mij volledig! De vernieuwende en bijzondere architectuur, de industriële uitstraling die hij mij beloofde, trokken mij aan. En als ik ergens in geloof, dan ga ik er ook voor. Dan hoef ik ook niet lang meer na te denken. In een half uur hadden we de knoop doorgehakt en zei ik letterlijk: ‘Dit gaan we bouwen’.
Koken voor je vrienden: een show
Het interieur? Dat wordt inderdaad door licht en openheid gedomineerd. Die openheid heeft een achtergrond: ‘Sjoukjen en ik komen allebei uit grote families, we houden van feesten en daar heb je ruimte voor nodig. De woonkamer, de eetkamer en de keuken staan in open verbinding met elkaar en zijn eventueel met gordijnen van elkaar te scheiden om een intiemer effect te bereiken. De openheid wordt op een ingenieuze manier versterkt doordat op sommige plaatsen de overgang van binnen naar buiten nauwelijks is waar te nemen. Bijvoorbeeld door het onderscheid tussen de vloeren binnen en die van de terrassen zo klein mogelijk te maken. Maar het meest spectaculair is misschien wel het roestvrij stalen aanrecht dat met alleen de tussenkomst van glas, op het overdekte terras gewoon verder loopt! Of anders de kast met openhaardhout die zowel aan de terraskant als in de woonkamer identiek is. Ruimte word ook gecreëerd door de plavuizen van het terras in het zwembad door te laten lopen. Door afbakeningen te vermijden is het effect van eenheid en openheid aanzienlijk vergroot. In huis is overigens wel op één enkele plaats een hoogteverschillen aangebracht. Herman: ‘De keuken heeft een iets verhoogde vloer. Doordat je hier 20 centimeter hoger staat, heb je niet alleen beter contact met je gezelschap als je tijdens een feest staat te koken. Je hebt ook overzicht en de mogelijkheid om vanaf je ‘podium’ en show van je keukenactiviteiten te maken…’

Industriële uitstraling door sheddak
Wat betreft het exterieur strijden meteen verschillende opvallende aspecten om de aandacht. Het dak: een sheddak dat de associatie oproept met klassieke industriële gebouwen. In feite heeft het dak hier dezelfde functie als in die historische fabriekshallen, namelijk licht toelaten! Met een gelijkvloers oppervlak van 450 vierkante meter móet je oplossingen bedenken om het licht in het interieur toe te laten. Hier is niet voor bijvoorbeeld lichtkoepels gekozen, maar voor deze karakteristieke dakvorm. Een tweede opvallend element aan dit huis is de muur van Belgisch leisteen die het huis als het ware als een veilige, beschermende arm omsluit. Herman: ‘Ik zie het huis vanaf de buitenkant als een vrucht met een harde schil, maar de binnenkant is verrassend zacht en flexibel. Je kunt met de indeling spelen zoveel je wilt. De buitenkant geeft veiligheid, de binnenkant biedt openheid. Bovendien maakt de gesloten buitenkant nieuwsgierig. Die nieuwsgierigheid wordt maar spaarzaam bevredigd, daar waar een doorkijkje naar de patio is. Voorbijgangers lopen er langs en voordat ze hebben kunnen kijken, zijn ze er voorbij. Daardoor is onze privacy ook gewaarborgd. Het Belgisch leisteen is speciaal voor deze gelegenheid in een Belgische groeve gedolven. Je ziet in België dit leisteen wel in wild verband toegepast. Maar wij wilden geen variërende formaten en dikke voegen. Alles moest zoveel mogelijk sluiten en passen. Daarvoor werden de stukken leisteen eerst gewassen. Daarna werden ze uitgestald om op maat te worden gesorteerd, vervolgens was het puzzelen om ze nauwkeurig te verwerken. Dat kost tijd. Deze methode vroeg acht keer zoveel tijd als traditioneel metselwerk!’

Grenzeloze indeling
Niet alleen in de woonvertrekken zijn afscheidingen zoveel mogelijk achterwege gelaten. Zo staat het ligbad in de slaapkamer (die bijna 6 x 6 meter meet) in plaats van in de aangrenzende badkamer. En ook hier is voor de privacy gezorgd door het toepassen van gordijnen die als ze geopend zijn, een mooi uitzicht op de patio geven. Gordijnen spelen een belangrijke rol in het interieur van dit huis. Is dat niet erg onpraktisch? Herman reageert laconiek: ‘Binnen een half uurtje zijn ze toch weer allemaal gewassen
Ontwerpen volgens architect Sander Mirck
Een architect voert natuurlijk de wensen van zijn opdrachtgever uit. Maar dat wil niet zeggen dat de architect daardoor geen eigen signatuur heeft. ‘Het bouwkundige gedeelte van onze ontwerpen bieden altijd de basiskwaliteiten van een huis. Het gebruik van daglicht krijgt bij ons veel aandacht, al in de ontwerpfase kun je er voor zorgen dat een interieur prettig aanvoelt. In die fase kun je er ook voor zorgen dat de energiehuishouding van een huis goed is, zonder dat je daar later allerlei kunstgrepen voor hoeft uit te voeren. Daardoor ziet de zuidgevel van onze huizen er ook altijd heel anders uit dan de noordgevel’, vertelt architect Sander Mirck.
Sander: ´Elk ontwerp is een vertaling van de eisen die de opdrachtgever stelt. Om een zo goed mogelijke vertaling te maken, zoeken we naar de specifieken die elk mens in zich heeft. We ontwerpen als het ware vanuit het karakter van de opdrachtgever. Zo krijgt het huis een eigen identiteit en we zien dat mensen dan veel meer aan hun huis hechten.´
´De opdrachtgever van dit huis is ons slag opdrachtgever. Maar dat wil niet zeggen dat we altijd grote en dure huizen ontwerpen. Met een marktconform budget komen we altijd tot oplossingen. In dit geval was de opdracht wel om een groot huis te ontwerpen. Groot, zonder trappen en met veel daglicht. In het interpreteren van de wensen waren wij verder vrij. Ons antwoord op de vraag om veel daglicht, was het sheddak. Met zoveel vierkante meters zou het anders een veel te donker huis worden. Om het huis beslotenheid en veiligheid te laten uitstralen, hebben wij de extra dikke muur van speciaal voor dit project gekapt leisteen gemaakt. Ook alle andere voorstellen die wij de opdrachtgever deden, zoals de keuken die van binnen naar buiten doorloopt, zijn doorgevoerd.

foto’s met dank aan Martijn Heil

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: