Skip to content

Boerderijwoning met rijke, traditionele uitstraling

20 augustus 2012


Peter en Marian Eimers bouwden in het Drentse dorpje Schipborg een boerderijwoning die helemaal past in het historische landschap. Een woning met de uitstraling van een rijke herenboerderij. Een aanwinst voor het dorp en Drenthe! 

 

Je hebt boerderijen en boerderijen. Dat is altijd al zo geweest. Vroeger waren sommige rijk versierd, soms met houtsnijwerk in de windveren, veel woonruimte met opkamers maakte zo’n boerderij nog voornamer. Andere boerderijen waren rechttoe-rechtaan, sober en functioneel. Kijk naar de boerderijwoningen die nu gebouwd worden: je ziet hetzelfde verschijnsel. Sommige ‘nieuwbouwboerderijen’ vertonen weinig fantasie, maar ook nu worden er gelukkig nog pareltjes van boerenwoningen gebouwd. In het Drentse plaatsje Schipborg staat daarvan een mooi voorbeeld. Aan een traditionele smalle weg met hoge bomen, de weg die Zuid-Laren met Schipborg verbindt. De achtertuin wordt afgebakend door het riviertje de Drentsche Aa en daarachter ligt het Nationaal Park Drentsche Aa. De esdorpen en het landschap ademen historie waar met zorg mee omgesprongen wordt. Terecht, want het is een uniek stukje Nederland. Zomaar een huis bouwen in deze omgeving is er niet bij. De eisen die hieraan worden gesteld, zijn hoog. Peter en Marian 
Eimers weten er alles van. Zij wonen al 20 jaar in deze omgeving en vierenhalf jaar terug lieten zij deze herenboerderij bouwen. Peter: ‘Pas na drie tekeningen kregen we groen licht. Ik had zelf liever nog een huis willen bouwen met nog wat meer volume, maar met deze kavel is dit huis goed in harmonie. Het was nog lastig om de plaats van het huis op de kavel te bepalen, want er staat ook een mooie oude boomgaard die niet zomaar omgehakt kon worden. Daardoor is het huis wat op de zijkant van de kavel gepositioneerd. Ook de voorkant van het huis moest van de welstandscommissie in lijn staan met de andere boerderijen en huizen aan deze laan.’

Directievoering
Uit praktische overwegingen, en ook omdat hij het gewoon erg leuk vindt om te doen, besloot Peter de directievoering van de bouw die door Esbi Bouw werd uitgevoerd, op zich te nemen. Het grote voordeel is natuurlijk dat je dan dagelijks op de bouwplaats bent en bij elk onderdeel kunt toezien op de juiste beslissing. Voor het uiteindelijke ontwerp dat uitgevoerd zou worden op tafel lag, waren er al een aantal varianten van de hand van architect Richard Brok van Silverwonen de revue gepasseerd. Twee van de drie varianten hadden een grote uitbouw met puntdak aan de zijkant van het huis. Het derde ontwerp dat uiteindelijk werd uitgekozen, heeft dit niet en sluit daardoor meer aan bij de traditionele bouwstijl. Bij Peter Eimers kan architect Richard Brok niet meer stuk, hij is vol lof over alle ideeën die hij heeft bedacht, tot in de details aan toe.
Het ontwerp dat is uitgevoerd, heeft de typerende stijl van een herenboerderij. Niet omdat het zo groot is, maar vooral door de vormgeving, het materiaalgebruik en de uitstraling. Zoals ook vroeger het geval was, heeft deze boerenwoning een rieten kap met een voorgedeelte aan de straatkant dat met pannen is gedekt. Traditioneel was het gedeelte dat voor wonen was bestemd, met pannen gedekt, onder de rieten kap was het vee gestald en door dit principe in deze woning te vertalen, werd meteen het dorpsbeeld van Schipborg aanzienlijk versterkt.
De gevels van de woning zijn opgetrokken uit een grote maat baksteen met een platte vorm die een verouderd uiterlijk heeft. Dit deel van de woning heeft een hoge zijmuur die afwijkt van de vorm van de rest van het rietgedekte bouwwerk. In deze muur die over twee verdiepingen loopt, is het metselwerk afgesmeerd met cement waarin een voeg is gesneden die de suggestie geeft dat deze muur uit grote blokken is opgetrokken. De kwaliteit komt ook in de details tot uiting, bijvoorbeeld in de hardstenen raamdorpels, de trapsgewijze vorm van het bovengedeelte van de voorgevel en in de subtiele rollaag die in de muur is opgenomen.

Betoverend uitzicht
Het ontwerp wordt gekenmerkt door grote, met hout afgewerkte topgeveldelen. Het zwart gebeitste hout is in gepotdekselde stijl aangebracht: de planken overlappen elkaar waarbij elk onderliggende deel iets inspringt zodat een goede afwatering ontstaat. Deze gepotdekselde geveldelen zitten boven het overdekte terras. Peter: ‘Dit is mijn favoriete plek. Het terras is aansluitend op de keuken gemaakt. We moesten de keuze maken tussen een héél grote keuken zonder terras, of een flink grote keuken met het overdekte terras ervoor. We hebben voor dit laatste gekozen. En het werkt als een verlengstuk van het huis. Door de grote openslaande deuren in de keuken, maakt het er deel van uit en als het wat koeler is, kunnen we met de terrasverwarmer toch nog lang genieten van het buitenleven.’ Waarom het terras zo populair is bij Peter en Marian, is elke bezoeker al meteen duidelijk. Vanaf het terras en ook vanuit de keuken, heb je een betoverend uitzicht over de akkers en open landerijen met daarachter de bossages van het natuurgebied Nationaal Park Drentsche Aa. En op de voorgrond is de paardenbak waar Marian, die zich heeft toegelegd op dressuur, elke dag, zomer en winter, met haar paard rijdt.
De keuken heeft de afmetingen van een woonkamer en is ook als zodanig ingericht en in gebruik. Een groot dik kleed onder de eettafel geeft het een huiselijk tintje. De eigenlijke woonkamer is naast het overdekte terras. Er liggen dezelfde plavuizen op de vloer als in de keuken, maar verder is de woonkamer er van afgescheiden. Zowel in de woonkamer als in de keuken is een open haard te vinden. In de keuken is verder een mooie schouw gemaakt waarin het groot zespits fornuis is gezet. Het aanrecht is gemaakt van glanzend gepolijst hardsteen. Het plafond van de keuken is afwijkend van de rest van het huis en is gemaakt van balken en crème gelakte planken waardoor de boerderijsfeer ook hier tot leven komt. Peter: ‘Ik hou van de rust van deze plek.’

Harmonie
Op de begane grond heeft Peter zijn werkkamer. Met een vooruitziende blik heeft hij aansluitend aan dit vertrek een badkamer laten aanleggen. Zo kan de aan de voorkant van het huis gelegen werkkamer later ook een andere functie krijgen. Op de verdieping heeft de dochter van Peter en Marian een eigen badkamer en zijzelf hebben hier hun badkamer met ligbad onder het schuine plafond. De badkamers hebben allemaal dezelfde plavuizen, waardoor een eenheid tussen deze verschillende vertrekken ontstaat. Het interieur heeft ook op deze verdieping de sfeer van een luxe landhuis, warm en traditioneel in de positieve zin van het woord.

Buitenkans
Toen Peter en Marian deze plek kochten voor het bouwen van hun boerderijwoning, moesten zij snel beslissingen nemen. Peter: ‘Wij waren weg van deze plek, de locatie, de kavel die groot genoeg was voor het bouwen van een huis én een grote schuur van brede eiken delen, waarin de paardenstalling is gemaakt, het schitterende uitzicht: het waren allemaal redenen om snel de knoop door te hakken. Niemand heeft zelfs gehoord dat de kavel te koop stond, zo snel waren wij erbij. Zo’n locatie is uniek, en zorgt tegelijk ook voor de waardevastheid.’ En toch is bij Peter een soort onrust ontstaan. Nu hij zijn werkzame periode in zijn schildersbedrijf heeft afgesloten, wil hij graag nóg eens zo’n bouwproject van de grond tillen. En dus is er een buitenkans voor de liefhebber ontstaan, want geloof het of niet,
de boerderijwoning van Peter en Marian staat nu te koop…

Over de bouwer: Esbi Bouw
Esbi Bouw in Vroomshoop is een onderdeel van de Ter Steege Groep. Deze bestaat uit meer dan 30 werkmaatschappijen. Esbi Bouw verzorgde de bouw van de woonboerderij van Peter en Marian Eimers in Schipborg. Wie meer wil weten over Esbi Bouw kan kijken op http://www.esbiBouw.nl, of bellen: 0546-643907.

 Meer informatie:
Esbi Bouw bv
De Sluis 23
7681 KA Vroomshoop
Tel. 0546-643907 (algemeen)
Tel. 0546-646206 (verkoop)
e-mail. info@esbihuis.nl

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 2 – 2009

 


No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: