Skip to content

“Wel luxueus en sfeervol, maar niet patserig”

23 augustus 2012


Linda en Edgar Angelini genieten elke dag van hun droomhuis
“In het begin was ik helemaal niet zo gecharmeerd van het bouwen van zo’n groot dominant landhuis. Ik hou niet van status. Wij Zeeuwen zijn erg van: ‘Doe maar normaal’. Zeker in een dorp als Koudekerke, waar iedereen je kent, ben je al snel degene die naast de schoenen loopt met zo’n huis. Maar nu het klaar is, genieten we elke dag heel intens. Het is fantastisch geworden”, zegt Linda Angelini, die samen met haar man Edgar, een werkelijk waanzinnig mooi landhuis realiseerde op het Landgoed Dorpszicht in het Zeeuwse Koudekerke, onder de rook van Vlissingen.

Als een ‘parel’ midden in het weidse landschap. Een wit monument, dat we vanaf de zijkant naderen, omdat de weg er naar toe nog maar amper klaar is. Landgoed Dorpszicht, een betere typering is voor het 9 hectare grote landgoed nauwelijks denkbaar, want boven de boomtoppen ontwaren we de kerktoren van Koudekerke. En terwijl Linda haar armen spreidt en wijst naar de einder, zegt ze: “Dit gebied was enkele jaren geleden nog een groot aardappelenveld. Maar met het verdwijnen van de teelt werd het omgevormd tot een landgoed. Van deze 9 hectare bezitten wij 2½ hectare. De gemeente stelde als voorwaarde voor het bouwen van een woning op dit perceel, dat deze woning minimaal een inhoud van 1.600 m3 zou hebben.

Rietendak
“Toen we beslist hadden hier te bouwen, zag ik op de cover van het magazine Droomhuis in 2005 een foto van een fraai landhuis met een rietendak. Dat is wat ik wil, was mijn eerste reactie”, aldus Linda, die vervolgens contact opnam met de ontwikkelaar van het getoonde huis Van der Padt & Partners in Giessenburg. Het bureau ontwerpt huizen voor particulieren, projectontwikkelaars en overheden. In overleg met de particuliere opdrachtgever ontwerpen zij verschillende typen luxe woningen. Daarnaast werken ze projectmatig en werken ze samen met gemeentelijke overheden of projectontwikkelaars. Ook verzorgt Van der Padt & Partners de restauratie en/of aanpassingen aan monumentale gebouwen en woningen. “Al na een bezoek aan dit bureau had ik er een goed gevoel bij. Ze weten waar ze over praten en er werd geluisterd naar onze wensen”, aldus Linda. Het landhuis werd gebouwd door Bouwbedrijf Meliskerke uit het Zeeuwse Meliskerke.

Architectuur 
De architectuur van het volledig in wit uitgevoerde landhuis is heel bijzonder. Met name de ronde vormen en het rieten dak geven extra chalet aan het pand. Het ronde torentje waarin de voordeur is gesitueerd. Daarboven onder het strodak een overdekt terras, dat aansluit op de ouderslaapkamer. De twee dakkapellen, zowel links als rechts van het torentje, die zorgen voor voldoende daglicht in de achtergelegen kinderkamers. De ronde gevelvorm, die is doorgetrokken naar de zijgevel. Door de terugliggende gevel ontstaat op de hoek van het huis een deels overkapt terras. Na binnenkomst staat men in een fraaie rechthoekige hal, met links de roomwitte houten trap naar boven. De vloer is uitgevoerd in zwarte en witte natuursteen. De entreehal is heel ruimtelijk, straalt veel rust uit en er is een plek voor de hond, wiens houten ‘nest’ is voorzien van warme dekens in de kleur en de sfeer van het interieur.

Keuken
“Mijn wens was een woning te bouwen rond de keuken, omdat de keuken de centrale plek is in een woning.
Een plek om gezellig aan de keukentafel elkaar te ontmoeten, maar ook vrienden en familie te ontvangen. Zoals dat vroeger nog veel meer het geval was, dat de boer thuis kwam van het veld en zijn klompen buiten liet staan en plaats nam aan de grote keukentafel. Dat beeld hadden wij ook voor ogen, toen we dit huis ontwikkelden. Een grote tafel als middelpunt van de keuken. De natuursteenvloer en langs de zijkanten het fornuis met oven en veel werkruimte als aanrecht.

Gemoedelijke sfeer
Linda: “Het moest een huis worden dat, ondanks zijn omvang, toch een warme en gemoedelijke sfeer uitstraalt en daarnaast ook praktisch is ingericht. Met buiten de wisselende natuur van het landgoed, met kunstmatig aangelegde vijvers, ontstaan uit opborrelend grondwater. Kippen, schapen en een paard, zorgen voor een knus landelijk tafereeltje. Vanuit de riante living kan men er intens van genieten. De grote erker met een breedte van meer dan 10 meter, royaal uitwaaierend over de volle breedte van de achtergevel en zorgt voor een wijds uitzicht en een ruime toetreding van natuurlijk daglicht. Het middendeel van deze erker, die enkel bestaat uit puien en glas, is voorzien van openslaande deuren en geeft vanuit de woonkamer toegang tot het fraaie overdekte terras. Her in der in de keuken en de woonkamer vinden we elementen terug van oude vroegere bouwstijlen. Zoals de bijzonder fraaie boekenkast in de living, die doorloopt over de schuifdeur, zoals dat vroeger gebruikelijk was en de deur als het ware wordt ingepakt door de boeken. De open haard in oude stijl, maar in moderne uitvoering, alles in wit en roomwit. In de zijwanden van de living eveneens de dubbele openslaande deuren, die contact maken met buiten. “Het mooie aan deze woonkamer is, dat we de ochtendzon hebben, maar via de andere gevel ook genieten van de zon bij avond.” In de woonkamer zijn diverse zithoekjes gecreëerd, zowel bij de televisie of wanneer men wil lezen rond de open haard.

Luxueuze badkamer
Als we Linda volgen via de trap naar boven, komen we op de L-vormige overloop, waar slaapkamers en badkamer uitkomen. De slaapkamers van de kinderen, waarbij het schuine dak een aparte speelsheid geeft aan deze ruimten. “Dit is de kamer van de trots van het gezin”, zegt Linda, wanneer ze de meisjeskamer van haar dochter van 6 laat zien. De kamer is volledig in roze uitgevoerd. Heel anders natuurlijk de jongenskamer in stoer blauw en rood: “Je ziet er wel invloeden terug van mijn Amerikaanse tik”, lacht de vrouw des huizes. Vervolgens de ouderslaapkamer, gelegen in het ronde torentje boven de entree. Heel bijzonder het overkapte terras boven de entree, dat aansluit op deze slaapkamer. Het pronkstuk van de bovenverdieping is absoluut de riante badkamer. Volumineus qua vloeroppervlakte, met als meest in het oogspringende detail, het riante ronde bad, geplaatst op een lichte verhoging, tegen de achtergevel, onder het dakvenster.
Helemaal uitgevoerd in wit en zwart, is deze badkamer een ‘parel’ om te zien.

Wennen
Bij het naar beneden lopen ontmoeten we Edgar, die de woorden van Linda beaamt: “Het was even wennen te wonen in zo’n groot huis. Maar we hebben er absoluut geen moment spijt van en genieten hier elke dag. Vooral ook, omdat het qua oppervlakte dan wel groot is, maar nergens overdreven patserig aandoet qua luxe en uitstraling”.

Tekst: Bert Heijnen | Foto’s: Rob van der Weide

 

Meer informatie:
Van der Padt & Partners
Bovenkerkseweg 96
3381 KC Giessenburg
Tel: 0184.65.27.07
E-mail: info@padtenpartners.nl
http://www.padtenpartners.nl

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 2 – 2009

—————————————————————————————————————-


Advertenties
One Comment leave one →
  1. 8 november 2014 19:26

    💖💖💖

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: