Skip to content

Architect Dick van de Merwe ontwierp bijzonder woonhuis in het buitengebied van Maarsbergen

27 augustus 2012

Ingetogen luxe in strakke architectuur
De familie Donker moet wel hartelijk lachen om het feit, dat hun woning aan de Woudenbergseweg in het buitengebied van Maarsbergen de uitstraling van een boerderij moest hebben. Er is weinig aan het strakke en moderne ontwerp van de architect Dick van de Merwe van Van den Berg architecten uit Houten, dat de vergelijking met een boerderij kan doorstaan. “Het zijn de drie ramen aan de zijkant en de lage dakhoogte die het hem doen”, lacht mevrouw Donker.

Meer informatie:
Architect:
Van den Berg architecten
Houten
Tel: 030-23 33 109
http://www.vandenberggroep.nl

Aannemer:
Legemaat & van Elst
Woudenberg
Tel: 033-28 61 569
http://www.legemaatvanelst.nl

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 2 – 2009

—————————————————————————————————————-

Lees hier het hele artikel

Architect Dick van de Merwe ontwierp bijzonder woonhuis in het buitengebied van Maarsbergen

Ingetogen luxe in strakke architectuur

De familie Donker moet wel hartelijk lachen om het feit, dat hun woning aan de Woudenbergseweg in het buitengebied van Maarsbergen de uitstraling van een boerderij moest hebben. Er is weinig aan het strakke en moderne ontwerp van de architect Dick van de Merwe van Van den Berg architecten uit Houten, dat de vergelijking met een boerderij kan doorstaan. “Het zijn de drie ramen aan de zijkant en de lage dakhoogte die het hem doen”, lacht mevrouw Donker.

Het aanvankelijke plan van de familie Donker om in de agrarische omgeving van de Woudenbergseweg in Maarsbergen een chique en luxueuze villa te bouwen, werd door de Welstandcommissie van de gemeente Maarsbergen van tafel geveegd. “Zet die woning maar in ’t Gooi neer”, was hun commentaar. Het landhuis op deze locatie moest een enkelvoudige geometrische vorm hebben, wat dat ook moge zijn. “We wilden geen ‘Monopolie’-huisje, van recht toe, recht aan. Vandaar dat we de architect Dick van de Merwe hebben ingeschakeld”, aldus Donker. De woning die Van de Merwe ontwierp is compacter qua volume en ingetogener qua uitstraling, maar kent enkele zeer fraaie karakteristieke eigenschappen. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen, zoals baksteen, zink en hout, kreeg het landhuis een hoge eigenwaarde. Van verre valt de fraaie driedeling op, met links het woondeel en rechts de keuken en bijkeuken, onderbroken door een middenrif waarbij de entree en de Velux dakvensters, die doorlopen in de achtergevel, zijn verpakt in een brede baan van zink. Deze zorgt voor een bijzondere uitstraling. Met negen Velux dakvensters aan de voorzijde en drie aan de achterkant, wordt een zee van licht in het atrium gebracht. Het licht dringt tot diep in de woning door. Zelfs de ondergrondse ruimte profiteert van dit licht.

Ondergronds
De woning, die werd gebouwd door bouwbedrijf Legemaat en Van Elst uit Woudenberg, kent een vloeroppervlak van 275 m2 en wordt gekenmerkt door een zeer strakke moderne detaillering en een heldere structuur. Door de hoge bijna kozijnloze ramen, in zowel voor- als zijgevel van de woning, ontstaan lange zichtlijnen, waardoor je vanaf elke plaats in het huis contact houdt met het landschap. De fraaie landschappelijke sfeer is dan ook overal in huis voelbaar.

Een van de bijzondere kenmerken is de ondergrondse woonlaag.
Omdat de architect gebonden was aan een lage dakhoogte, maar daardoor niet het gewenste woonvolume kon creëren, werd een extra ondergrondse woonlaag ontwikkeld. Hier bevinden zich de werkruimten en een extra gastenverblijf. Om echter voldoende daglicht binnen te brengen in deze kelder, werden aan de zijkanten van de woning een patio met een breedte van 2,50 meter en aan de andere kant een ruimte van 1 meter uitgegraven, waardoor genoeg licht binnenvalt. De breedte van 2,50 meter geeft voldoende ruimte voor een ondergronds terras. Het verdiepte deel is zo geconstrueerd, dat je het pas van dichtbij opmerkt. “Het creëren van dit soort details, maakte deze opgave juist zo boeiend”, aldus Van de Merwe,

Verzonken dakgoot
Het ontwerp is duidelijk toegespitst op bijzondere details. Zo ook de verdiept
liggende goot, verscholen achter de hoog doorlopende gevelstenen, waardoor een extra strakheid van de gevel ontstaat.
Gevels die niet zijn gemetseld, maar opgebouwd uit bakstenen van het ClickBrick-systeem van Daas Gevelstenen.
De Click-Brick stenen worden niet op de traditionele manier gemetseld, maar via een groef aan de boven- en de onderzijde van de steen met een metalenplaatje in elkaar geklikt. Zoals Lego stenen zijn ze altijd weer, zonder te beschadigen, uit elkaar te halen. Donker: “Wij storen ons altijd aan de witte kalkuitslag, die je ziet bij nieuwe gevels. Dat wilden we niet. Van de Merwe kwam toen met deze steen, die hij eerder had toegepast in zijn eigen woning.” Omdat de stenen los zijn gestapeld, wordt de spouw optimaal geventileerd. Van de Merwe, die zeer enthousiast blijkt over deze Click Brick zegt: “De voeg is altijd het kwetsbaarste deel van de gevel. Na enkele jaren gaat de cementlaag uitdrogen en vallen de voegen er uit. Deze steen biedt daarvoor de oplossing.” Sinds de buitengevel haar constructieve functie heeft verloren vindt Van de Merwe het heel verwonderlijk, dat in Nederland nog steeds op de traditionele manier wordt gemetseld. “De gevel dient alleen nog als regenjas en is in die functie ook nog een slechte regenjas, omdat hij voor veel vochtoverlast zorgt in de voeg.” Van de Merwe noemt al dat metselen dan ook onzin: “Stapel de stenen op elkaar en click ze vervolgens vast, dan kun je het altijd weer netjes afbreken. Dit systeem is eenvoudiger, kostenbesparend en duurzamer.”

Slanke aluminium omrandingen
De raam- en deurkozijnen zijn van hout. Om optimale glasvlakken te creëren in de verhoogde ramen, werd het glas zonder kozijn rechtstreeks op een aluminium kader gekit. Hierdoor bieden de ramen optimale transparantie en zijn geen kozijnen zichtbaar.

Interieur
Binnen vallen vooral de fraaie zichtlijnen op. “We genieten hier elk seizoen van het landschappelijke karakter. Van de herfstkleuren tot het frisse voorjaar, met in de zomer de grazende koeien en paarden en nu de lege weilanden”. In het zeer ruime atrium vallen naast de mooie houten trap, die strak langs de wand loopt, ook de bruine houten binnenwand op, waarin de voordeur als een geheel doorloopt. Donkerbruin meranti zorgt voor een fraaie luxe uitstraling. Een zelfde wand bevindt zich ook in de naastgelegen woonkamer. “Dit is wel hetzelfde motief, echter uitgevoerd in behang”, lacht de heer Donker, een detail dat nauwelijks valt op te merken.

Modern en klassiek
De inrichting is een combinatie van strak modern en klassiek, die zeer goed samengaan. De uitstraling is warm, maar nergens bombastisch of overtollig luxueus, maar eerder sober en stijlvol. Met als bijzondere extra’s de lamp in de eetkamer gemaakt van wel 1000 fietslampjes. Extra cachet zit hem juist in die hele kleine details.

foto’s met dank aan Martijn Heil

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: