Skip to content

Een huis met ‘ogen’

31 augustus 2012

Wie het avontuur van een nieuw huis aangaat, heeft een portie geluk nodig. Geluk een kavel te vinden die naar je zin is en waarvoor je ook nog eens een keer ingeloot wordt. Veelal zijn er immers meer kapers op de kust. Geluk ook met het vinden van een architect die jouw wensen vertaalt in een ontwerp dat zelfs de goedkeuring van de onvermijdelijke Welstandscommissie krijgt. En tenslotte het geluk een bouwer te vinden die het ontwerp van de architect omzet in steen, hout en glas.
Gert en Toos Sluimer in Elst (Gld.) hadden dat geluk.

Meer informatie:
Van den Berg
Architecten Houten BV
Telefoon: 030-2333109
http://www.vandenberggroep.nl

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 2 – 2009

—————————————————————————————————————-

Lees hier het hele artikel

Een huis met ‘ogen’

Wie het avontuur van een nieuw huis aangaat, heeft een portie geluk nodig. Geluk een kavel te vinden die naar je zin is en waarvoor je ook nog eens een keer ingeloot wordt. Veelal zijn er immers meer kapers op de kust. Geluk ook met het vinden van een architect die jouw wensen vertaalt in een ontwerp dat zelfs de goedkeuring van de onvermijdelijke Welstandscommissie krijgt. En tenslotte het geluk een bouwer te vinden die het ontwerp van de architect omzet in steen, hout en glas.
Gert en Toos Sluimer in Elst (Gld.) hadden dat geluk.

Ingeloot
Op het moment dat de zij de beslissing namen hun twee-onder-één-kap woning te verruilen voor een nieuw vrijstaand huis, was één ding duidelijk: dat nieuwe huis moest in Elst gebouwd worden.
Al 25 jaar woonden zij tot hun volle tevredenheid in dit stadje in de Overbetuwe. Schitterend gelegen tussen Arnhem en Nijmegen, met een perfecte verbinding naar de oude Keizerstad waar Gert Sluimer bij een internationaal opererende onderneming werkt. De kinderen waren al het huis uit en zij vonden de tijd gekomen om wat kleiner te gaan wonen. Nu zijn in Elst de kansen op een bouwkavel niet dik gezaaid. Zeker niet op een kavel waar vrij gebouwd mag worden. Gelukkig kwam Vrouwe Fortuna hen te hulp, want op driehonderd meter van hun oude huis kwamen er bouwkavels vrij. Van de twintig kavels ging er vijf direct naar een aannemer en de overige vijftien kwamen beschikbaar voor particulieren. Voor die 15 kavels waren er maar liefst 47 serieuze gegadigden. Gert en Toos waagden de gok en… werden ingeloot voor een grote hoekkavel van 30 bij 30 meter.

Eisen
Nu heeft iedere vrijheid zijn beperkingen, en dat gold ook voor deze vrije kavel. Uiteraard moest worden voldaan aan het Bouwbesluit. De Welstandscommissie had in het voortraject al een lijstje met eisen gesteld. De gemeente wilde in dit kleinschalige project twintig verschillende bakstenen huizen. Geen ‘eenheidsworst’ als in een Vinex-wijk, maar ieder huis met een eigen architectuur. De maximale hoogte was vastgesteld op tien meter. De kapvorm was vrij. Op de hoekkavels moesten de huizen georiënteerd zijn op de beide aanliggende straten. Dat betekent dat aan de straatzijde raampartijen moesten komen.
Niet alleen de gemeente stelde eisen, ook Gert en Toos Sluimer hadden een wensenlijstje. Alles in het nieuwe huis moest strak zijn. Een plat dak sowieso en vooral… het moest ruim zijn. Grote vlakken, waardoor het huis een eigen gezicht heeft en zoveel mogelijk afwijkt van wat we overal elders in het land zien. Dat afwijkende is tot in uiterste consequentie door de architect doorgevoerd.
“Voor ons stond ook vast, dat in het nieuwe huis gastvrij moest zijn met drie ruime logeerkamers”, vertelt Gert Sluimer. “Twee van onze kinderen wonen in Engeland en Amerika, dus als die hier zijn is dat voor meer dan een paar dagen”. Deze logeerkamers moesten op de bovenverdieping komen, zodat Gert en Toos hun woongedeelte op de begane grond hebben, inclusief een ruime keuken en een werkkamer. Daarmee werd dan tevens rekening gehouden met de jaren die komen, want ook zij worden er niet jonger op. Ja, (laten) bouwen is vooruit zien.
Met dit lijstje eisen en wensen werd een architect gezocht.

Veel glas
Na enig zoeken startten zij besprekingen met drie architecten. Uiteindelijk bleek het tussen de Sluimers en Van den Berg Architecten in Houten te klikken. Ing. Dick van de Merwe van dat bureau zou het ontwerp maken. Deze architect had niet zo lang geleden zijn eigen huis getekend en dat ziet er ‘gelikt’ uit. Strak en modern, precies wat zij ook voor ogen hadden.
In zijn ontwerp wilde de architect vermijden dat er een te grote tuinafscheiding zou komen. Een grote schutting… nou nee! Daarom ontwierp hij het woongedeelte als een L-vormige bungalow, met de slaapkamer en de werkkamer aan de buitenzijde. Zo ontstond een woning die ondiep is, maar wel lang.
Architect Ing. Dick van de Merwe vond een creatieve oplossing voor de eis van de gemeente, dat er een openheid naar de straat moest zijn. “De familie wilde echter een grote openheid naar de tuin,” vertelt Dick van de Merwe. “Ramen zie ik hier als de ‘ogen’ van het huis. In het ontwerp heb ik aan de straatzijde de vensters wat ‘verstrooid’ in de gevels opgenomen, zodat niet direct te zien is welke ruimte zich daarachter bevindt. Er is dus wat te raden”. Dit principe paste Ing. Van de Merwe ook bij zijn eigen huis toe. De gemeente vond dat, nadat een aanvankelijk bezwaar was verholpen, ‘bloedmooi’, zoals Gert Sluimer het uitdrukt.
Met deze oplossing werd voldaan aan de eisen die de gemeente had gesteld. Bleef echter de wens van de familie om een grote openheid naar de tuin te scheppen. Die werd verkregen door zowel in de keuken als ook in de woonkamer en de slaapkamer een grote glazen wand te plaatsen.
Door in de hoek van de L-vorm de logeerkamers op het woondeel te situeren kon hier een trappenhuis met een groot raam geplaatst worden. De brede vaste trap van esdoornhout werd voor een kleine trappenbouwer pasklaar voor dit huis gebouwd. “Deze trap is zo breed, dat we geen trapleuningen nodig hebben”, aldus Gert Sluimer.
De tuin ligt pal op het noorden. Om het werk aan zo’n tuin binnen de perken te houden, besloot de familie zich te bepreken tot een groot gazon met daarin een rechthoekige vijver van 3 bij 9 meter. Consequent passend bij met ontwerp van het huis..

Aluminium
Bij het huis van Gert en Toos Sluimer wijkt vrijwel alles af van wat standaard is. Zo zijn alle ramen, inclusief de grote schuifpuien uitgevoerd in aluminium. Op zichzelf is dat niet zo bijzonder. Deze ramen zijn echter voorzien van ‘bakken’ die per raam verschillend zijn. Zijkant, bovenkant en onderkant verspringen. Door dit bijzondere ontwerp heeft ieder raam een eigen vorm en zijn er nergens vensterbanken toegepast. De ramen liet de opdrachtgever door een gespecialiseerd bedrijf maken. De dubbele beglazing werd voorzien van vier kleuren kunststof folie in het glas, om de gewenste tint te bereiken. Wat was ook alweer het motto? Als we afwijken van het normale, dan ook tot in de details!
Een saillant detail is de visuele afwezigheid van hemelwaterafvoer. Hier nu eens geen storende regenpijpen. Maar wat dan wel?
“De regenpijpen zijn in de spouw verwerk”, vertelt Gert. Daardoor vormen zij geen storend element in de architectuur. Alleen de overloop van de dakafwatering was niet te vermijden. Dat moet op grond van het Bouwbesluit”.
Ook binnen is het eigenzinnige van het ontwerp duidelijk. Zo stelde de architect voor om alle deuren, ook die van de kasten, tot aan het plafond te laten lopen. Hierdoor ontstaan in het interieur grote vlakken, die mooi aan sluiten op de grote vlakken van het interieur. Storende radiatoren werden vermeden door op de begane grond vloerverwarming toe te passen. In de badkamer is wel een radiator aanwezig, doch die zit verscholen achter een vlakke bekleding. Als warmtebron dient een gasgestookte combiketel. “Bij enkele huizen in deze buurt is een verwarming met aardwarmte toegepast”, zegt Gert Sluimer. “Wij hebben daar niet voor gekozen. Achteraf gezien had ik daar wat meer aandacht aan moeten geven. Zeker met de sterk stijgende gasprijzen”. Maar ja… als je alles van tevoren weet…

‘Super-Lego’
Voor de gevelbekleding paste de architect een bijzondere constructie toe. De gevel moest donker worden, als contrast met de bijzondere ramen. “Onze architect vond daarvoor een heel bijzondere oplossing”, aldus Gert Sluimer. Voor de buitenmuren werden geen traditionele bakstenen gebruikt, met mortel of lijmmortel als verbindingslaag. Bij dit bijzondere huis zijn de muren opgebouwd met de gepatenteerde ‘ClickBrick’ bakstenen, een ontwikkeling van Daas Baksteen BV in samenwerking met TNO Bouw. Deze stenen worden, als een soort ‘super Lego’ droog gestapeld en met roestvaste clips verankerd. Met deze techniek is een bakstenen gevel echt een volledig bakstenen vlak. Dat Van de Merwe met dit systeem op de proppen kwam wat niet geheel toevallig. Hij heeft het ook bij zij eigen huis toegepast!
Met deze nieuwe verbindingstechniek kan de metselaar zijn klassieke troffel thuis laten. Alleen een rubber hamer is voldoende. En als de gevel vuil is, kan deze eenvoudig met water worden schoon gespoten.
De toepassing van deze stenen stelde bijzondere eisen aan de maatvoering van het ontwerp. Op de hoeken van het huis en bij de dillitatie-voegen (zwelnaden) wijken de stenen iets af van de standaardmaat. Dat vereiste ook een uiterst nauwkeurige verwerking tijdens de bouw. Een afwijking van een millimeter op de begane grond levert immers op tien meter hoogte een forse afwijking op.
Gert Sluimer: “De consequentie was, dat we niet zomaar met een bouwer in zee konden gaan”. In buurt van Arnhem bleek een aannemer te zitten, die ervaring met dit nieuwe systeem had. “Die vertelde dat je ClickBrick niet door een metselaar moet laten verwerken, maar door een timmerman. Een metselaar kan tijdens het werk corrigeren, een timmerman niet. De eerste laag moet strak en perfect zijn, want er kan daarna niets meer worden aangepast”. Sjoemelen is er dus niet bij.
Het besluit werd snel genomen dat deze aannemer, Spoeltmanbouw in Gendt, de bouw zou realiseren.

Zeven maanden
Het gevolg was, dat er niet aanbesteed werd. “Met een aanbesteding waren wij waarschijnlijk wel goedkoper uitgeweest”, erkent Gert. “Maar het risico van problemen door de afwijkende bouwwijze was ons gewoon te groot”. Er werd ook geen bestek gemaakt, want de bouwer kon met de zeer gedetailleerde tekeningen van de architect aan de slag. Om een lang verhaal kort te maken: zeven maanden nadat de eerste spade in de grond was gestoken betrokken Gert en Toos hun nieuwe huis. Uiteindelijk bleek dat zij toch binnen het beschikbare budget konden blijven.
Inmiddels wonen Gert en Toos Sluimer enige tijd tevreden in hun nieuwe huis. Tevreden, omdat de architect hun wensen heeft vertaald in een schitterend ontwerp en de bouwer probleemloos dit heeft gerealiseerd. Ach ja… zij wilden wat kleiner gaan wonen. Nou, met een volume van 720 kubieke meter plus 80 kuub voor de garage is dát is in ieder geval niet gelukt.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: