Spring naar inhoud

Presolid Home: Over bomen en een herenhuis

5 september 2012


Het lijkt door wat miezerbuitjes een sombere dag te worden maar niets blijkt minder waar als de deur van dit indrukwekkende herenhuis wordt geopend door de charmante vrouw des huizes Kim met twee dochtertjes. Hier straalt het in het interieur blijkbaar altijd. Maar ook de originele woning van Presolid Home in houtskeletbouw(!) blinkt uit in afwerking en doet haar duit in het zakje. Opmerkelijk is een, door de gemeente geïnitieerd voorstel om de uitkomende keuken/ bijkeuken te bekleden met diepzwart potdekselwerk, dat zie je niet vaak bij dit woningtype al staat het warempel heel chique. Ook links is een erker gekomen en verder is de plek waar de woning zich bevindt van grote schoonheid, dit huis is niet ergens achteraf weggestopt! Kim en Bert kunnen nu trots zijn op huis en kavel, al verliep de start niet eens zo soepel…

43 grote bomen
Door werkomstandigheden ingegeven zijn Kim en Bert op zoek gegaan naar een geschikte kavel in deze bosrijke omgeving op de Veluwe. Eenmaal deze kavel van ca. 1500 m2 gevonden, bleek er een behoorlijk verwaarloosd huis en volstrekt verwilderde tuin op te vinden met ruim veertig forse bomen. De aanvankelijke stugge houding van de gemeente en bijbehorende welstandscommissie hielpen niet echt. Kim: “dat is een heel gevecht geweest, de welstand leek in het begin behoorlijk dwars, met name de tuin opschonen bleek een heel project maar wij wilden nu eenmaal heel graag op deze unieke plek voor de eerste maal zelf bouwen dus we hebben er in goede samenwerking met bouwbedrijf Presolid Home (Enter) en huisarchitect Building Design uit Zenderen toch samen iets moois van kunnen maken, al zijn er soms prille momenten geweest dat we bijna wilden opgeven. Overigens kwam vanuit diezelfde gemeente nog de suggestie om de ‘open’ uitbouw bij de keuken/ bijkeuken die ik graag aan met zicht op straat wilde hebben, enigszins ondergeschikt te maken aan de rest van de woning en dus uit te voeren met potdekselwerk als gevelbekleding. Uiteindelijk is dat voorstel gehonoreerd en wij vinden nu dat het inderdaad iets moois toevoegt, dus dat moet óók worden gezegd! De woning zelf is geheel volgens onze wensen in houtskeletbouw vervaardigd. De aanzet daartoe hebben wij, eerlijk is eerlijk, in Kavel & Huis gelezen. Uiteraard kun je met diverse foto’s in de hand van de stijl die je mooi vindt, heel gemakkelijk in gesprek gaan met bouwers en architect. We leerden elkaar als bouwpartners overigens kennen op een bouwbeursstand in Hengelo.” De woning munt uit in afwerking en detaillering. Kim en Bert zijn niet over één nacht ijs gegaan met de voor deze chique stijl zo kenmerkende stijlelementen. De woning heeft twee verdiepingen, inclusief de zolderetage, geen kelder maar wel een geheel in stijl opgetrokken vrijstaande, dubbele garage. Er is één dakkapel aan de voorzijde en achter is een fijne veranda bij het overgangsgedeelte van keuken naar woonkamer, met openslaande tuindeuren.

In stijl gehouden
De inhoud van een zogenaamd herenhuis is door de hoge blokvorm natuurlijk altijd economisch, hier bedraagt het inclusief de vrijstaande garage liefst 1000m3. Een andere ongeschreven regel voor herenhuizen en bijvoorbeeld notaris- en patriciërswoningen is dat je na binnenkomst in de entreehal meestal rechtsdoor steekt en via de woonkamer ‘naar het licht’ toeloopt. Een dan zijn er de uitbouwen die de strikte symmetrie van het klassieke herenhuis doorbreken. Hier is dat bij de woonkamer links, een erker in feite. De grote uitbouw met gepotdekselde buitenkant bij de woonkeuken met bijkeuken is de andere. Ook de voordeur is een klassieker met de smeedijzeren klapstukken erin. Erboven zien we een charmant residu van de jaren dertig: de staande herhalingsraampjes die mooi licht verzorgen in het trapgat. Andere opvallende details aan de buitenkant: de fraai afgewerkte hardhouten deuren, ramen en kozijnen met klassieke roedenverdeling van vaste Presolid Home partner HeBo uit Hengevelde, de hardstenen dorpels op conto van Kim, de uitkomende koppenlaagjes in het metselwerk, de baksteentjes lijken trouwens door hun ruwe structuur enigszins ‘doorleefd’, de iets terugliggende voeg, een gestuukt trasraam rondom als woningvoet. Er is een opvallende sierlijst voor de zinken goten en dito afvoerbuizen, we zien hier dubbele boeidelen toegepast als sluitstuk van een behoorlijk overstek. Op het dak met 1 dakkapel liggen keramische, halfmatte pannen en ‘on top of the roof’ twee schoorstenen, één ervan bedient de echte open haard in de woonkamer. In het interieur valt direct na binnenkomen de grote trots van Kim en Bert op: een klassieke, hardhouten trap die gelukkig de ruimte heeft en tot boven doorgaat. Een goede trap is niet alleen mooi maar ook een lust om op te lopen. Verder laten de hoge en grote ruimtes in deze ideale woningvorm zien dat er aan ruimte geen gebrek is. Om de entree heen liggen beneden de woonkeuken met bijkeuken rechts, daarvoor eerst nog een kantoorruimte, dan naar links toe in grove L vorm de living met open haard. Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers aan de riante overloop, één ervan is de ouderslaapkamer die een eigen inloopkamertje heeft. Verder is er nog een centrale badkamer. Op de tweede zolderverdieping zijn twee volwaardige slaapkamers met een eigen badkamer gekomen. De dubbele vrijstaande garage niet te vergeten, wordt door Bert zeer frequent gebruikt voor zijn hobby. Wis en waarachtig, er staan nog wel degelijk bomen op deze prachtig gelegen boskavel maar het zijn er zeker géén 43 meer. Een waarachtig herenhuis heeft immers terecht haar unieke plek opgeëist.

Tekst en fotografie: Peter Muller

 

Meer informatie:
Presolid Home BV, Enter
Tel. 0547-384077
Internet: www.presolidhome.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 3-2012

 

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: