Skip to content

Jack Hoogeboom: Duurzaam en luxe maatwerk

6 september 2012


Wonen en werken in Rotterdam en in het weekend en tijdens de vakantie genieten van een luxe en duurzame villa in Renesse. De bewoners gaven architect Jack Hoogeboom opdracht om de woning in houtskeletbouw met grote wellness in de kelder te ontwerpen. Een droomhuis, voorzien van hotelkwaliteit luxe en domotica. Dit is al ons twaalfde huis gedurende ons huwelijk. Wij zijn dus regelmatig verhuisd waarbij we vaak huizen hebben verbeterd en weer hebben verkocht. Onze woning in Rotterdam, waar wij door de weeks wonen, is wel ons eerste huis wat we vanaf de kavel opgebouwd hebben. In dat opzicht hadden wij ervaring in het bouwen van ons droomhuis. De eisen voor onze woning in Renesse waren dan ook snel duidelijk. We gebruiken het huis in de weekenden en als vakantiehuis. Het ligt heerlijk bij zee, prachtig in een bosgebied. Het moest een familiehuis worden met veel ruimte en een hoge ‘hotelkwaliteit’. De logeerkamers hebben een eigen badkamer. Een zwembad bij het eigen huis was een tweede eis. Dit was ongeveer ons uitgangspunt”, vertelt de eigenaar van de prachtige woning. De villa past uitstekend in z’n bosrijke omgeving dankzij het gebruik van western red cedar en zink. Vanaf de straat geeft het huis zich niet bloot, tuin en huis bieden veel privacy.

 

Houtskeletbouw
Op de kavel stond een Oostenrijks huisje. In de jaren ’50 geschonken door Oostenrijk (en Zweden) na de watersnoodramp. In het bos zijn nog enkele van deze huisjes te vinden. De bewoner: “We kochten het huisje, nadat we ons ervan hadden verzekerd dat we een sloopvergunning konden krijgen en dat we een ruim huis op dezelfde plats konden realiseren. Wel waren er strikte regels opgesteld voor bebouwing. Voor het ontwerpen van onze villa hebben we aangeklopt bij architect Jack Hoogeboom. Hij heeft zijn eigen woning in Rotterdam Katendrecht ontworpen, een paar deuren bij ons vandaan. Dat ontwerp, de snelheid waarmee het huis is gebouwd en vooral de precisie van de bouwwijze spraken ons aan. Jack heeft voor zijn woning samengewerkt met een aannemer uit Duitsland. Het is familie van hem en een kleine aannemer. Maar de Duitse degelijke bouw en de wijze van werken van deze aannemer, Josef Struhkamp uit Keulen, waren voor ons perfect. Josef maakt geen gebruik van onderaannemers, maar huurt deskundige freelancers in en kan zeer precies prijsopgave maken. Daarnaast, ook een doorslaggevende reden, hij bouwt met houtskeletbouw. Onze villa is dus eigenlijk in Duitsland gemaakt en hierheen vervoerd.”

Luchtdicht
Het huis is zeer duurzaam uitgevoerd met onder andere 3-voudige beglazing, een grasdak en zonneboiler. “Hoe groener hoe beter, dus een sedumdak leek ons een sympathiek idee. Voor de isolatiewaarde hoefden we het niet te doen, want die was al uitstekend, met een pakket isolatie van 30 centimeter dik. Met de zonneboiler verwarmen we het tapwater. Het bovengrondse deel van de villa is in houtskeletbouw gerealiseerd en daarmee CO2-neutraal. De thermische isolatie van de schil is zeer goed en het huis is luchtdicht afgewerkt, waardoor minimale energieverliezen plaatsvinden via de gevel. We hebben een hele glazen pui met openslaande deuren. De aannemer werkt bijvoorbeeld niet met schuifpuien omdat dat altijd ‘lekt’. Een openslaande deur is luchtdicht te maken. Alle naden zijn ook met folie afgeplakt. Met een blower wordt er getest of er inderdaad geen lucht ontsnapt. Ons huis is in principe dus zeer energiezuinig, we hoeven bovengronds nauwelijks te stoken. Maar in de kelder, waar we een wellness ruimte met zwembad hebben ingericht, daar smijten we met energie. Een beetje tegenstrijdig. De zwembadtechniek is wel hoogwaardig en voorzien van laagenergie technieken, zoals warmtepompen, maar in vergelijking met ‘boven’ gaat er heel wat energie doorheen”, vertelt de eigenaar. Het huis is volledig uitgevoerd met vloerverwarming en gebalanceerde ventilatie.

Wellness ruimte
De welstandscommissie hield zich tijdens het ontwerpproces van deze duurzame en luxe villa aan de strikte regels. Zo mocht er op de kavel niets anders worden gebouwd dan het kolossale huis. Een zwembad in de tuin viel buiten de omgevingsvergunning. De bewoners en architect Jack Hoogeboom besloten onder het gehele huis een kelder met wellnessruimte te maken, met een zwembad, twee sauna’s, een stoomcabine en een zonnebank. “We zitten daar dan wel op zandgrond, toch nam de bekeldering heel wat denk- en rekenwerk in beslag. Er moesten damwanden worden geslagen, er moest vijfmeter diep worden uitgegraven en de put moest worden drooggemalen. Ik heb de buren in de directe omgeving steeds op de hoogte gehouden van de werkzaamheden, want er hebben zeker twee maanden lang pompen gestaan die voor overlast zorgen. De woning beslaat 13 x 15 meter, een behoorlijk gat in de grond. De kelder is door de lokale aannemer Braber opgebouwd, deels uit gestort betond, deels uit prefab wanden, waardoor de bouw relatief snel gaat”, aldus de bewoner.

Samenwerken
Doorgaans wordt er in Nederland als volgt gewerkt: de architect maakt de bestektekeningen tot in detail, de aannemer controleert en voert het op die manier uit. “Bij ons heeft Jack natuurlijk in samenwerking met ons het ontwerp gemaakt, maar de aannemer maakte de constructieberekeningen en heeft alles in Duitsland voor gefabriceerd. Overigens was het ontwerp van de woning eerst anders, maar het bleek dat er een nokhoogte van 7 meter was toegestaan, bij een dakvoet van 3 meter. Zo zijn we op dit lessenaar-model uitgekomen.” Bijzonder aan het project is de manier van samenwerken tussen opdrachtgever, architect en aannemer. De opdrachtgevers hadden duidelijk voor ogen wat voor huis zij wilden en hoe ze dat wilden bereiken. De architect en de aannemer, een specialist in duurzame houtskeletbouw uit Duitsland, hadden de afspraak (uit ervaring) dat de aannemer vanaf het begin inbreng in het project had. Veel onderdelen in de afwerking zijn rechtstreeks tussen opdrachtgevers en aannemer besproken.

Lichtstraat
De bewoner pakt de maquette van de villa erbij en legt uit hoe de villa in elkaar steekt: “De begane grond heeft een grote leefruimte van 100 m2 meter met open keuken en aangrenzende slaapkamers. Alle kamers hebben een eigen badkamer. Omdat we vaak logees hebben, vinden we dat belangrijk. De woonkamer met de grote glazen pui (15 meter en geheel te openen) kijkt uit op de tuin. Op de verdieping, die transparant – met een glazenwand – is verbonden met de andere ruimten, is onze thuisbioscoop. De overloop heeft een open verbinding met beneden en dankzij de slim geplaatste lichtstraat in het dak hebben we hier prachtig licht. Maar buiten dat hadden we die ruimte nodig om te staan.”

Kwaliteit

De bewoner is vooral te spreken over de kwaliteit van de afwerking. “De bouw heeft iets minder dan acht maanden in beslag genomen, maar voor die tijd hadden wij alle materialen al uitgezocht. Typerende materialen zijn wit stucwerk op kalkbasis, natuursteen, hout en rvs. De badkamers, keuken en vloertegels hebben wij extern gekocht, het liefst bij regionale bedrijven. Je moet dan wel een aannemer hebben die dat wil, maar voor Josef Struhkamp was dat prima. Onze villa is echt geworden zoals wij wilden en we zijn zeer te spreken over de houtskeletbouw. Het is snel gebouwd en de isolatiewaarde is uitstekend”, besluit de bewoner.

 

Tekst: Marije Smit / Fotografie: Peter Muller

Meer informatie: www.jackhoogeboom.nl.

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 3-2012

 

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: