Skip to content

Het ‘Dali-huis’ verrast meer dan eens

7 september 2012

In de Haagse nieuwbouw villawijk Vroondaal heeft dit opmerkelijke, bijna ton-vormige, witte woonhuis zich een bijnaam toegeëigend: het ‘Dali-huis’. Eigenaars Edith en Fred moeten er wel een beetje om lachen. Het huis is niet echt van de hand van Dali al zijn deze bewoners wel degelijk gecharmeerd van de niet-rechte/afwijkende vormen die de fameuze Spanjaard vaak laat zien in zijn sculpturen en schilderijen. Kunstzinnig en bijna antroposofisch is ook de ‘organische’ vorm (in hout uitgevoerd) van de voordeurpartij en zoals later blijkt, ook de woonkamer- tuinkant heeft zo’n fraaie deur. Veel glas, want deze bewoners stellen prijs op mooie zichtlijnen. De tuin ligt goed op de zon en heeft een al even bijzondere atelier/ tuinhuis onder een kleine tuinterp. Iets aparts kortom!

 








Informatie:
Anoesjka Bekker
Communicatie adviseur Vroondaal
Tel.: 06-50511328
Email: anoesjka@2b-communications.nl

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 3 – 2012

——————————————————

Lees hier het hele artikel

In de Haagse nieuwbouw villawijk Vroondaal heeft dit opmerkelijke, bijna ton-vormige, witte woonhuis zich een bijnaam toegeëigend: het ‘Dali-huis’. Eigenaars Edith en Fred moeten er wel een beetje om lachen. Het huis is niet echt van de hand van Dali al zijn deze bewoners wel degelijk gecharmeerd van de niet-rechte/afwijkende vormen die de fameuze Spanjaard vaak laat zien in zijn sculpturen en schilderijen. Kunstzinnig en bijna antroposofisch is ook de ‘organische’ vorm (in hout uitgevoerd) van de voordeurpartij en zoals later blijkt, ook de woonkamer- tuinkant heeft zo’n fraaie deur. Veel glas, want deze bewoners stellen prijs op mooie zichtlijnen. De tuin ligt goed op de zon en heeft een al even bijzondere atelier/ tuinhuis onder een kleine tuinterp. Iets aparts kortom!

Een beetje anders
Natuurlijk vinden buren, omstanders of passanten al heel snel ‘iets’ van een afwijkend concept, zelfs in ‘welstandsvrij’ Vroondaal! Fred: “wij vonden één van de leuke dingen hier in Vroondaal, punt 1: dat je sowieso een kavel kon kopen in Den Haag en punt 2: dat je een beetje je eigen stijl kon bepalen. De gemeente was niet direct verguld met ons voornemen om juist hier modern te bouwen maar ging uiteindelijk toch akkoord en de welstand voegde zelfs iets moois toe: de deuren in hout als ‘tegenhanger’ voor het gesloten wit, dus hebben we toch iets gehad aan hun advies!” Van begin af aan was het de bedoeling dat er een mooie, gedraaide trap in de nieuwe woning zou komen en uiteindelijk is het zelfs de trap geweest die de rest van de woningvorm voor een groot deel heeft bepaald. Juist rondom het centraal trappenhuis is dit spierwitte woonhuis op originele wijze ingevuld met veel zicht-lijnen en verrassende interieurdetails. Veel is gewelfd of gebogen, alle ruimtes staan met elkaar in contact en bijna niets is echt ‘recht’. Aan de zonzijde zorgt een enorme glaswand voor een boel licht (en warmte, aan zonbescherming wordt gewerkt) maar daardoor is er heel direct contact met buiten. De terp bevat in feite een atelier/tuinhuisje aan het water. Fred: “behalve dat wij begonnen zijn met het ontwerp voor de trap hadden we echt een paar specifieke woonwensen: liefst robuuste (dikke muren) en een beetje Spaanse, Mediterraanse uitstraling. Vandaar dus ook wit, ronde vormen en ramen die bijna aan de schietgaten van een kasteelmuur doen denken. We zochten via Internet bij moderne architecten en kwamen toen puur toevallig onaangekondigd bij Liong Lie uit Rotterdam ‘life’ op bezoek. “We hadden direct een klik. Hij luistert heel goed naar je verhaal, wensen en ideeën en weet dat snel te vertalen in zijn schetsen. Zo kwam het trappen-huis bijvoorbeeld als een soort vrijstaande koker in de living terecht.“ Liong Lie (van 123dv architecten uit Rotterdam) is ook verantwoordelijk voor veel leuke details in het interieur, zoals de glooiende vormen van bijvoorbeeld de tekening op kasten, de banken en andere details. Net als bepaalde dingen uit de kunst van Dali kunnen veranderen, opgaan in de omgeving of juist ergens uitkomen, druipen, ‘morphen’; onze rode bank of enkele kasten, dessins op de meubelwanden getuigen van zijn invloed maar ook van onze smaak of die van Liong Lie.” Om al die bijzondere zaken goed vorm te geven is een interieurbouwer geen overbodige luxe, in dit geval is dat de firma Dokter uit Barneveld. De fraaie voordeur en tuindeur, ontworpen door Edith zelf, bestaan bijvoorbeeld uit een stalen frame met daarin de ruiten (dubbelglas) opgenomen en pas later komt dan het houtwerk ertegen. Ook de banken met glooiende vormen en het bijzondere stuukwerk van het trapgedeelte komen op hun conto. De woning zelf is traditioneel opgebouwd; dit proces duurde mede door de afwijkende vorm iets langer dan gemiddeld: ongeveer twee jaren. Vanuit de ton-vorm komen meerdere zijscheuten die ook nog eens leuke terrassen tot gevolg hebben, “wij kunnen lekker meedraaien met de zon”. In 2008 is het allemaal begonnen, afkomstig uit Zoetermeer kon dit gezin met twee kinderen de kavel kopen met toen al het huisdesign in het hoofd. In feite is deze woning een breed opgezet woonhuis met één verdieping en een kelder (in het werk gestort). De kavel meet ca. 1800 m2 en de inhoud van de woning is altijd nog ruim 1250 m3. Er is links ook een garage in het ontwerp opgenomen, overigens niet binnendoor bereikbaar en ook écht als garage in gebruik (wie doet dat nog?…).

Overal contact
Afgezien van de genoemde woonwensen voor het Mediterraans uiterlijk is dit echtpaar erg gecharmeerd van het volstrekt transparante karakter van het interieur; waar je ook staat, er is altijd wel contact mogelijk met personen in andere ruimtes. Leuk detail: in de woonkamer vertegenwoordigen de spots in het hoge plafond enkele sterrenbeelden, wij herkennen grote/ kleine beer en de schorpioen… Er is in het grotere geheel van de woonkamer verder bijvoorbeeld een tv hoek, een zitgedeelte, er is een kantoorruimte, een eetgedeelte maar niets is strikt gescheiden. Geen hokjes dus in deze eigenzinnige maar van binnen niet eens ál te moderne woning. Letterlijke kroon(luchter) op het geheel is nog altijd de trap, de luchter zelf, de lichtkoepel, de fraai gestuukte trap met gladde leuning en de ronde vormen er omheen. Op de verdieping zijn de slaapkamers en badkamers om de trap heen gegroepeerd. Op het dak ligt vooralsnog bitumen maar mogelijk komt er in de toekomst nog een groen dak, aldus Fred. Samengevat: op een uitzonderlijke rustige en natuurrijke plek (spechten, karpers, kwikstaarten, water en heerlijke stilte) staat een opvallende en tegelijk heel prettige, transparante woning die niet eens zoveel van Dali heeft maar des te meer van deze genietende Vroondalers! PM

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: