Skip to content

Hagenaars aan het woord: ‘Verheven’ woongenot in Vroondaal

10 september 2012


We zijn te gast bij Marja en Kees, zij zijn zogezegd de pioniers van Vroondaal. Zij kwamen in het prille begin wonen op “de hoogte”, een hoger gelegen deel van deze Haagse nieuwbouw-villawijk en hun jaren dertig woning staat inderdaad bijna op een heuse ‘terp’. Deze heuvel kent evenwel ook een flink souterrain waarin je de auto’s perfect kwijt kunt. Marja: “tja, we wonen hier nog altijd als op een ‘eiland’, we stellen de rust en de privacy die we hier kennen zeer op prijs. We hebben een leuke tuin rondom en we komen altijd thuis met een goed gevoel en ofschoon we in een jaar of zes wel degelijk meer ‘Vroondaalse’ buren hebben gekregen zitten we hier nog steeds erg prettig en privé!” Deze tuin ziet er inderdaad pico bello uit; het huis mag er trouwens ook zijn, daar haal je geen zes jaren bewoning uit… Iets aparts kortom!


Informatie:
Informatiecentrum Vroondaal
Vroonhoevelaan 2
2553 ES  Den Haag
Tel.: 070 40 40 447
Email: info@vroondaal.nl
Dit artikel verscheen in Kavel&Huis nr 3 – 2012
——————————————————–

Het hele artikel

Hagenaars aan het woord: ‘Verheven’ woongenot in Vroondaal

We zijn te gast bij Marja en Kees, zij zijn zogezegd de pioniers van Vroondaal. Zij kwamen in het prille begin wonen op “de hoogte”, een hoger gelegen deel van deze Haagse nieuwbouw-villawijk en hun jaren dertig woning staat inderdaad bijna op een heuse ‘terp’. Deze heuvel kent evenwel ook een flink souterrain waarin je de auto’s perfect kwijt kunt. Marja: “tja, we wonen hier nog altijd als op een ‘eiland’, we stellen de rust en de privacy die we hier kennen zeer op prijs. We hebben een leuke tuin rondom en we komen altijd thuis met een goed gevoel en ofschoon we in een jaar of zes wel degelijk meer ‘Vroondaalse’ buren hebben gekregen zitten we hier nog steeds erg prettig en privé!” Deze tuin ziet er inderdaad pico bello uit; het huis mag er trouwens ook zijn, daar haal je geen zes jaren bewoning uit… Iets aparts kortom!

Een eigen terp
Als we rondom de woning lopen komen we sterke hoogte-verschillen tegen, die eigenlijk als vanzelf duiden op een aantal problemen voor de bouwers van destijds. Marja weet nog: “natuurlijk hadden wij met de wens om op een verhoging te gaan wonen ook een aantal obstakeltjes in huis gehaald. Het is nochtans niet goedkoper om op een heuvel te gaan wonen! We zitten met het souterrain bijvoorbeeld onder rioolhoogte dus wij moesten een aantal pompen en reserve pompen laten plaatsen, meerdere putten voor de (gescheiden) drinkwater/ vuilwater aanvoer en afvoer. Destijds was het echter een voorwaarde, als we hier wilden wonen kwamen we op ‘de hoogte’ terecht, al heeft het ook voordelen, de rust en het zicht rondom. En al klinkt de tuingrond soms een beetje in en moet je dat aanvullen, wij zijn bijvoorbeeld toch weer erg tevreden over het gemak van parkeren onder het huis, zeker in de winterperiode. Het bouwtempo is de laatste jaren een beetje afgenomen maar we wonen hier nog altijd super tevreden. Deze woning is nog altijd helemaal ‘ons ding’ en we blijven hier nog wel een poosje genieten!” De woning zelf heeft in feite drie verdiepingen, één gaat letterlijk de diepte in en is ook in het werk gestort met hier alleen al enkele zeer grote kamers. Koekoeksraampjes dienen als belangrijke hulpverlichting, er is ook een sauna/badkamer, een goed gevulde wijnkelder en de forse garage. We zijn nu toch al beneden dus als we vervolgens de fraaie trap met natuurstenen treden naar boven nemen komen we direct uit in de ruime entreehal en de feitelijk woonlaag van Marja en Kees. Deze trap is destijds door specialisten uit Polen ter plekke opgebouwd. “Het was altijd al onze wens om gelijkvloers te wonen en alles wat je nodig heb zit dan ook op de begane grondvloer.” Dat zijn onder andere de entreehal met genoemde trap rechts en ook een bijkeuken rechts. Vanuit dezelfde hal naar links om de hoek is een ruime, moderne badkamer en dan volgt de hoofdslaapkamer met nog een eigen kledingkamer. Bij de entreehal rechts komen we als vanzelf in de woonkeuken met eetkamergedeelte en daarna is een kantoor. Aan het einde van dit traject is de riante, vierkante woonkamer met licht van meerdere kanten en met zicht op de eigen veranda en de mooie tuin. Eén van de twee schoorstenen op het dak bedient hier zowel binnen als buiten de twee open haarden die ruggelings zijn opgesteld. In wezen is de zolderlaag de derde, vrijwel onnodige ruimtelaag. De woning is destijds door Ter Steege Villabouw op traditionele wijze gebouwd. Over de bouw is iets meer dan een jaar gedaan. Uiteindelijk is hier toch nog flink geheid en is de kelder in wezen ook een deel van het fundament. Architect van het geheel is MAS architectuur uit Hengelo. De ramen, kozijnen en deuren zijn tot volle tevredenheid afkomstig van Hebo uit Hengevelde, “die voldoen uitstekend en zelfs buiten de garantie staan ze voor je klaar, echt een geweldig bedrijf!” Deze hoogtekavel meet uiteindelijk toch nog 1300 m2 en zelfs aan de achterkant van de woning kun je dat goed zien; de woning is hier niet zozeer tuingericht maar wel imposant qua hoogte. De inhoud wordt geschat op meer dan 1250 m3. De stijl is onmiskenbaar jaren ’30 en voorzien van gele baksteentjes met keramisch zwarte accenten en de iets terugliggende grijze voeg is dit een echte klassieker uit een populaire bouw-periode. In het metselwerk zien we wel enkele uitkomende steenlagen maar geen trasraam, “anders zou de woning te klein, te druk worden.” Op het dak prijken mooie, platte keramische grijze dakpannen, het lijken bijna leiplaatjes. Het dak heeft geheel naar traditie een welkom overstek, dat scheelt niet alleen met ramen lappen maar dient bovendien als natuurlijke zonnekap; het past naadloos in de stijlperiode van o.a. Frank Lloyd Wright en Berlage. De hardhouten gootlijst is strak en bevat zinken goten en afvoerbuizen. Destijds had de ‘commissie esthetiek’ weinig problemen met de ‘looks’. Nergens aan de woning kun je zien dat dit project begon in 2005 en dat het huis feitelijk dateert van 2006. Jawel, er is één ding waaraan je het zou kunnen zien: deze weldadige en piekfijn onderhouden tuin kun je natuurlijk niet zomaar even uit de grond stampen! Samengevat: een beetje verscholen bijna tussen andere mooie woningen blijken Marja en Kees met hun jaren dertig villa niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk ‘verheven’ te wonen. In Haags Vroondaal, een opmerkelijk rustig Vroondaal is het blijkbaar al jaren mogelijk! PM

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: