Skip to content

Olivier Nederland: Klassiek met een modern tintje

11 september 2012


Randje Almere. We rijden over een landelijke weg naar een nieuwe woonwijk met totaal verschillende type huizen. Hier heeft de architect nog vrije hand, en dat is te zien. Prachtig. Plus: wat een ruimte. De klassieke woning met opvallende Kempische klompjes springt in het oog. De combinatie van robuuste stenen en de gladheid van Belgisch hardsteen is imposant. De bewoner opent de extra brede voordeur en ontvangt ons met hartelijke Belgische gastvrijheid.

 
 
 
 
 
 

 

Meer informatie:
Olivier Nederland BV
J.F. Kennedylaan 6
4191 MZ Geldermalsen
Telefoon: 0345 581502
Website: www.olivier-nederland.nl

Dittmar Bochmann Architecten
De Ruyterkade 128
1011 AC Amsterdam
Telefoon: 020 4235140
Website: www.dittmarbochmann.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 3-2012

————————————————————

Het hele artikel

Klassiek met een modern tintje

Randje Almere. We rijden over een landelijke weg naar een nieuwe woonwijk met totaal verschillende type huizen. Hier heeft de architect nog vrije hand, en dat is te zien. Prachtig.
Plus: wat een ruimte. De klassieke woning met opvallende Kempische klompjes springt in het oog. De combinatie van robuuste stenen en de gladheid van Belgisch hardsteen is imposant. De bewoner opent de extra brede voordeur en ontvangt ons met hartelijke Belgische gastvrijheid.

Aan de lange tafel in de keuken, met zicht op de tuin, worden wij voorzien van drinken, cake en chocolade. Architect Jan Bochmann schuift ook aan en nippend aan de koffie vertelt de eigenaar“Wij komen uit België, maar we woonden al jaren hier in de omgeving van Almere. Het was onze wens om zelf een huis te laten bouwen en zodoende namen we een optie op een kavel. Tijdens een beurs in Almere kwamen wij architect Jan Bochmann tegen en we raakten in gesprek. Omdat wij heel duidelijk een budget voor ogen hadden voor het totale kostenplaatje heeft het architectenbureau Dittmar Bochmann ons geadviseerd een kleinere kavel te kopen. Op die manier bleef er meer geld beschikbaar om de woning van luxe te voorzien. Een grote wens, eigenlijk een eis, was de duurzaamheid en energiebesparing. Ik werk bij Rehau, een bedrijf met innovatieve systemen voor de bouwsector, en wij wilden energie-efficiënte raam- en gevelsystemen, dus met 3 dubbel glas en kozijnen met een uitzonderlijk hoge isolatiewaarde. Wereldwijd een uniek systeem met glasvezelversterkte kunststof kozijnen. Want een andere wens van ons was een onderhoudsvrije woning. Daarnaast hebben wij in onze woning vloerverwarming en betonkernactivering, een behagelijke en milieubewuste variant voor het beheersen van de temperatuur, toegepast. Misschien een ingewikkeld verhaal om uit te leggen in een reportage maar door het toepassen van een gesloten bronsysteem met hoogwaardig kunststofsondes in de bodem in 25 meter diepte en een warmtepomp creëer je een aangenaam binnenklimaat met weinig energieverbruik. Het principe van de Betonkernactivering (BKT) berust op het gebruik van de opslagmassa van bouwdelen. De BKT gebruikt de opslagcapaciteit van de massieve betonnen delen door buizen waardoor koel- en respectievelijk verwarmingswater stroomt. Omdat ik werkzaam ben in deze branche ken ik de voordelen van het gebruik van het systeem. Met BKT behaal je niet alleen een economisch voordeel, het is een zeer actueel thema op het gebied van klimaatbeheersing.”

Technische ruimte
Tijdens de bezichtiging door de woning bezoeken wij de technische ruimte met o.a. de warmtepomp en de aansluiting van de zonnepanelen, ter ondersteuning van warmwaterbereiding, op het dak. De familie had geen behoefte aan een garage, maar wel aan een bijkeuken en deze technische ruimte. Plus een prachtige werkkamer met zicht op de tuin. Absoluut opvallend aan het bezoek van deze woning is het vele licht, dankzij grote verticale ramen met bovenlichten. Consequent doorgevoerd door de hele woning. Dus ook openslaande deuren op de eerste verdieping met balkon. De bewoonster: “Wij houden van ruimte en dus is de architect de plattegrond gaan invullen met grote ruimtes. Een royale entreehal waar je gasten kunt ontvangen, een ruime garderobe en dus ook grote slaapkamers. Zelf ben ik erg blij met de brede houten trap, in wit gelakt. De detaillering (lampje bij bovenste traptrede) en de aftimmering van de onderzijde van de trap naar zolder is uitstekend uitgevoerd. De drie broers van Bouwbedrijf van Milgen uit Barneveld hebben dat prima gedaan.”

Architect aan het woord
Jan Bochmann legt eerst meer uit over het bureau: “Dittmar Bochmann Architecten in Amsterdam ontstond na een jarenlange vriendschap en samenwerking tussen Jan Dittmar en mij. We werken zowel voor particulieren als ook voor projectontwikkelaars of woningcorporaties. Na een kennismaking met deze familie in Almere hebben wij eerst in diverse gesprekken de wensen op een rij gezet. De opdrachtgever had uitgesproken verwachtingen over de klassieke uitstraling, de ruime opzet, comfort, het onderhoudsvrije karakter van de woning en de duurzaamheid. De vrijstaande villa zou een klassieke uitstraling krijgen, waardoor ik een symmetrische opbouw heb gebruikt. De robuustheid van het huis vind ik belangrijk. Het gevelmetselwerk met de gemêleerde Kempische klompjes, spelen hierin een belangrijke rol net als het Belgisch hardsteen. De aftrappende passe-partout rondom de voordeur (met verlichting aan de bovenzijde) vind ik prachtig geworden. De voordeur is het visitekaartje van en woning. Je wordt hier met open armen ontvangen, dankzij de vorm van het hardsteen. Ik werk ook graag met echte, natuurlijke materialen. Bij deze vrijstaande villa lag een extra uitdaging bij het energie-efficiënt bouwen. In de gevels en het dak is hoogwaardige isolatie en 3-dubbel glas toegepast. De woning wordt met vloerverwarming verwarmd, betonkernactivering zorgt voor koeling in de zomer. Verder is deze villa voorzien van zonnecollectoren op het dak, een WTW ventilatiesysteem en vloerverwarming. De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) bedraagt dan ook minder dan 0,50 waardoor het woonhuis in Nederland het hoogste energielabel A++ is toegekend.”

Klassiek en modern
Het is belangrijk bij duurzame woningen om compact te bouwen. Jan gaat verder: “Het klassieke element zit onder andere in de symmetrie en de zichtlijnen in de woning. Vanuit de entree kijk je bijvoorbeeld via de openslaande glazen deuren met bovenlichten naar diezelfde deuren naar de veranda aan de achterzijde van de woning. Het terugkerende aspect van die openslaande deuren met bovenlichten geeft ruimte. Dus op de eerste verdieping zijn deze bij het balkon ook toegepast. De bewoners en ik hebben zeker op details gelet, zoals het hekwerk om het bijna elf meter lange balkon. Dit hekwerk lijkt één doorlopend element te zijn omdat allemaal dezelfde spijlen zijn gebruikt. De koppeling van de verschillende onderdelen is nauwelijks zichtbaar. Deze strakke details maken het juist ook weer modern. Die combinatie van een klassieke uitstraling met moderne details en het energiezuinige en duurzame gebruik maakt het een bijzonder project.

De combinatie van glad en antraciet Belgisch hardsteen met de gemêleerde baksteen geeft een vriendelijke uitstraling. Antraciet kleurige kozijnen, geen dakoverstek en keramische dakpannen (een relatief klein formaat) geven de woning een eigentijdse uitstraling. Terwijl binnen juist het klassieke weer is doorgevoerd met hoge plinten. Het consequent doorvoeren van bijvoorbeeld het beslag, zelfs in de keuken, geeft de woning rust. Als architect lag er voor mij nog een uitdaging bij het integreren van de luidsprekers en lichtspots. Deze heb ik tot op de millimeter op tekening gebracht.”

“Nu ik de woning helemaal af zie kan ik een compliment geven aan de uitvoerders. Tot in detail is alles mooi uitgevoerd. De diepe neggen bij de ramen in de voorgevel geven robuustheid maar zijn moeilijker te maken. Bij de rollagen wordt het metselwerk aan speciale beugels opgehangen. Dat oogt ook veel fraaier dan tegen een stalen latei aan te kijken. De woning straalt rust uit, ook dankzij het consequente ritme van de raampartijen. En al denkt men nog wel eens dat er aan de zijkant een raam later werd dichtgezet, dit is heel bewust gedaan. Met deze neggen hou je het gevelbeeld in tact. Dezelfde oplossing kom je ook bij historische gebouwen in Amsterdam tegen”, besluit Jan tevreden.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: