Skip to content

Varexhuis: Bouwen met kennis van zaken

14 september 2012

Het dorp Kesteren in de Betuwe is omgeven door boomgaarden en grazige weiden. Even ten westen van deze plaats zijn archeologische resten gevonden van een Romeinse legerplaats. Pal naast de oude dorpskern, is een gebied in ontwikkeling waarop Auke en Esther hun nieuwe gezinswoning lieten bouwen. Behalve dat hun kinderen daar een eigen kamer zouden moeten krijgen was hun belangrijkste eis dat op de parterre van het nieuwe huis een aangepaste woonruimte, compleet met voorzieningen gecreëerd zou moeten worden voor hun zoon Nick. Zij besloten dat vraagstuk niet zelf op te lossen maar kozen voor de expertise van een ervaren bouwonderneming.

Meer informatie:
VarexHuis
Oostermaat 8, 7623 CS Bome
Telefoon: 074 – 2657711
Email: info@varexhuis.nl
Website: www.varexhuis.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 3-2012

——————————————————————-

Het hele artikel

Bouwen met kennis van zaken

Het dorp Kesteren in de Betuwe is omgeven door boomgaarden en grazige weiden. Even ten westen van deze plaats zijn archeologische resten gevonden van een Romeinse legerplaats. Pal naast de oude dorpskern, is een gebied in ontwikkeling waarop Auke en Esther hun nieuwe gezinswoning lieten bouwen. Behalve dat hun kinderen daar een eigen kamer zouden moeten krijgen was hun belangrijkste eis dat op de parterre van het nieuwe huis een aangepaste woonruimte, compleet met voorzieningen gecreëerd zou moeten worden voor hun zoon Nick. Zij besloten dat vraagstuk niet zelf op te lossen maar kozen voor de expertise van een ervaren bouwonderneming.

Auke en Esther woonden met hun vier kinderen altijd al naar volle tevredenheid in Kesteren, in de Betuwe. Het is hun geboortestreek waar zij al hun leven lang met hart en ziel aan zijn verknocht. Tot voor kort bewoonden zij een oudere woning, gelegen in de dorpskern en met een kleine boomgaard en een prieel van riet naast hun huis. Een romantische woonplek waar zij in principe altijd zouden willen blijven wonen. Maar dat veranderde onverwacht toen duidelijk werd dat Nick, na Tijn hun jongste zoon, aan een spierziekte leed en dat hij op latere leeftijd mogelijk afhankelijk zou kunnen worden van een rolstoel. Dat vroeg om ingrijpende bouwkundige aanpassingen die zij in hun woning niet goed zouden kunnen uitvoeren.

Het jonge echtpaar zag zich geplaatst voor een ingrijpende beslissing. Bijvoorbeeld verhuizen naar een geschikte woning. Andere optie zou kunnen zijn het bouwen van een compleet nieuw huis. Voordeel van de laatste mogelijkheid is dat je dan precies kunt aangeven waar en hoe je wensen en wooneisen optimaal geïntegreerd kunnen worden in het nieuw te bouwen verblijf. Het geval wilde dat er een kavel beschikbaar was op een nieuw uitbreidingsgebied grenzend aan de oudere dorpskern waar ook de woning van Auke en Esther staat. Toen was de keuze snel gemaakt. Verhuizen naar een nieuwe woning betekende immers ook dat veel bij het oude zou blijven. Geen nieuwe school voor de kinderen en familie en vrienden bleven in de directe omgeving. Dat maakte de keuze voor nieuwbouw een stuk eenvoudiger.

Met een paar muisklikken
De zoektocht naar een deskundig bouwbedrijf kostte hen niet meer dan een paar muisklikken naar de site van VarexHuis (geregistreerd handelsmerk van het Twentse bouwbedrijf Bouwonderneming Oude Wolbers Borne BV). ‘VarexHuis kenden wij niet maar dat veranderde snel toen wij met medewerkers van het bouwbedrijf de reden van onze keuze doornamen. Gezamenlijk bekeken we meerdere woonmogelijkheden. Daarbij waren schetsen van de architect voor mogelijke oplossingen en voorbeelden voor ons een geweldige hulp. Omdat je op die manier een goed beeld krijgt van wat er allemaal mogelijk is. Stap voor stap ontstond de woning waar wij uiteindelijk voor hebben gekozen. Achteraf kunnen we stellen dat het resultaat, het huis waar wij nu met z’n allen met plezier in wonen, voor ons ook de beste keuze was. We zijn hier blij met de slim gecreëerde voorzieningen. Gelukkig maar, want het afscheid van ons vorige huis en het gemis van het boomgaardje, is ons zeer aan het hart gegaan’, vertelt Esther.

Profiteren van expertise
De keuze voor een bouwonderneming met veel ervaring had voor Esther en Auke alleen maar voordelen. Natuurlijk is VarexHuis daar met recht trots op. ‘Het verbaast ons niet omdat wij over een veelzijdige expertise beschikken die met elk bouwproject weer groter wordt’, stelt Hester Roelofs, verkoopadviseur bij VarexHuis. Roelofs stelt dat mensen die een huis gaan bouwen, het vaak lastig vinden om zich een goed beeld van hun toekomstige woning voor te stellen. ‘Je moet driemaal een huis bouwen voordat je goed weet wat je wenst, wordt wel eens gezegd. Nu, die ervaring hebben wij inmiddels nu juist wel. Wij helpen mensen op weg en begeleiden onze opdrachtgevers. Wij bieden hen keuze uit meerdere woonconcepten die zich in de praktijk hebben bewezen en waar mensen toch hun eigen invulling aan kunnen geven. Zo wordt ieder huis een unieke woning. En dat is zeker ook van toepassing op de woning van Esther en Auke. We hebben trouwens al meerdere woningen in de Betuwe gebouwd, vertelt Roelofs.

Voorspoedige verkoop
Kiezen voor een nieuw te bouwen huis betekende voor Auke en Esther dat eerst hun ‘oude’ woning moest worden verkocht. Dat bleek opmerkelijk genoeg – zeker in de huidige tijd – geen enkel probleem. Want de woning ging binnen twee weken over naar een nieuwe eigenaar. Wel met de clausule dat het verkopende echtpaar een jaar de tijd zou hebben voor het vinden van een nieuwe woonbestemming. Maar ook dat bleek geen probleem. Vorig jaar maart gingen de palen de grond in en vier maanden later verhuisden Esther en Auke met hun vier kinderen naar de nieuwe woning in een stijl die zich laat vertalen als een woning uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Een retro stijl maar dan opgetrokken uit hedendaagse materialen en voorzien van alle gemakken en voorzieningen. De vier kinderen hebben er ieder hun eigen kamer en er is bovendien nog ruimte die als hobbykamer wordt gebruikt. Achter het huis bevindt zich een tuin. In feite is het een gazon met speelmogelijkheden voor de kinderen dat gedeeltelijk is ommuurd. De tuin gaat aan de achterzijde over in een oplopend talud naar een ruime schuur die tevens de achterliggende parkeerplaatsen aan het zicht onttrekt. Het donker gekleurde pannendak boven de schuur loopt door en overdekt zo tevens het terras dat zich naast de schuur bevindt. De zware eikenhouten balken die het pannendak ondersteunen boven het terras versterken het landelijke karakter van de schuur en zijn in fraaie harmonie met de woning.

Kempische bouwstijl
Wie vaker een huis bouwt weet telkens beter welke indeling en stijl het beste bevallen. Maar de ideale woning? Natuurlijk, die bestaat, maar dan als een wensbeeld, want eisen en wensen veranderen door de tijd en de volmaakte woning, dat blijft een momentopname. Esther: ‘Behalve de ruimte met de rolstoelvriendelijke voorzieningen voor onze zoon Nick op de parterre, koesterden wij geen hoogdravende wensen en ideeën. Wij hebben ons wel altijd aangetrokken gevoeld door de oude boerderijen die we tegenkwamen tijdens onze tochten door de Belgische Kempen. Als we ooit een huis voor ons zelf zouden bouwen, dan moest het een woning worden in een oudere, landelijke bouwstijl. Wel een eis was dat het dak of de kap van ons nieuwe huis pas vanaf de tweede verdieping aangebracht zou moeten worden. Begint de kap lager dan heeft dat als nadeel dat je door de schuin oplopende dakhelling, nergens op de verdiepingen behoorlijk een grote kast kunt plaatsen tegen de zijwanden’.

Speciale leefruimte op de parterre
Belangrijkste reden om te kiezen voor een nieuwbouwwoning was de woonruimte, compleet met alle gewenste voorzieningen in combinatie met een goede toegankelijkheid voor eventueel rolstoelgebruik van zoon Nick op de parterre. Die voorzieningen werden gesitueerd in de ruimte die anders bestemd zou kunnen worden voor de garage. Nu dus mogelijk op termijn de woonruimte voor zoon Nick die vooralsnog een kamer heeft naast die van zijn broer en twee zusjes op een bovenverdieping. De ruimte op de parterre dient voorlopig nog als kantoor voor Auke die als zelfstandig ondernemer tuinen ontwerpt en aanlegt. Esther: ‘Heel vindingrijk van VarexHuis is de verbinding met de huidige kantoorruimte achter of naast onze keuken. De ruimte is in feite gescheiden van de woning maar bevindt zich toch niet verder dan de deur in de hal van het huis. Daarnaast heeft de ruimte ook een eigen buitendeur. Hierdoor is het niet noodzakelijk om het kantoor via de huisdeur te bereiken, maar dat kan natuurlijk wel’.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: