Skip to content

Flieroord: Een warme omhelzing van Noorse- en Overijsselse sferen

1 oktober 2012

De villa is niet echt authentiek Noors. Dat vond de Welstandcommissie van Kampen, waar IJsselmuiden toebehoort, niet passen binnen de nieuwbouwwijk Oosterholt-Noord. Maar in de houten gepotdekselde gevelspitsen zijn wel degelijk Noorse invloeden herkenbaar, terwijl het interieur een combinatie vormt van de liefde van Kees en Alice Posthumus voor hun voormalige woning, met in de keuken o.a. warme Noorse sferen. Het resultaat is in één woord: ‘verbluffend’.











Meer Informatie:
Flieroord Bungalowbouw. B.V.
Postbus 240, 7460 AE Rijssen,
Tel: 0548.53.99.28,
E-mail: info@flieroord.nl
url: www.flieroord.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis nr 4 – 2009

————————————————————————————————————

Het hele artikel

Het voert te ver om de uitdrukking ‘Alice in Wonderland’ te gebruiken. Maar aan de sympathieke vrouw des huizes Alice trekken de vlagen van ongeloof nog regelmatig voorbij. Enerzijds vanwege het overweldigende eindresultaat van de villa, maar toch ook omdat ze, samen met haar man Kees, ook nu nog onder de indruk is van de flexibiliteit en het inlevingsvermogen dat bouwer Flieroord Bungalowbouw uit Rijssen en architect Robert Morsink aan de dag legden. “Waar bij andere bouwers veelal, vanuit een standaardwoning, de mogelijkheid bestaat een aantal opties toe te voegen, konden we bij Flieroord, uiteraard binnen de regels van de Welstandcommissie en het Bouwbesluit, ons hele mandje met woonwensen leegschudden.” Flieroord had er zelfs géén moeite mee om samen te werken met het door Kees en Alice voorgedragen installatiebedrijf De Ruiter uit IJsselmuiden, die o.a. de installatie van de warmtepomp verzorgde.
Bijna 1100 m2 grond.

Hun fraaie pand uit 1880, gelegen langs de oever van de IJssel, gaf eigenlijk totaal geen aanleiding te willen verhuizen. Maar ruimtegebrek buitenshuis vanwege de kinderen gaf de doorslag. Een groot deel van de prachtige authentieke 19e eeuwse sfeer wilden ze in hun nieuwe villa graag koesteren. Prachtige detailleringen in het interieur, zoals de brede sierlijsten rond de deuren, brede plafondlijsten, de robuuste vensterbanken en de sfeerverheffende raamroeden werden teruggebracht in de villa. Maar ook de riante schouw boven het fornuis en de sfeervolle opkamer, nu in een moderne ‘warm rode’-uitvoering. Zeker ook de zwart/witte natuurstenen tegelvloer in hal en woonkeuken, roept herinneringen op aan vroeger. De tegels zijn nauwelijks te onderscheiden van authentiek. Zelfs de ‘gespeelde’ barsten en beschadigingen zijn er in terug te vinden. Het totale perceel is bijna 1100 m2 groot en de gevelarchitectuur is duidelijk afwijkend ten opzichte van de rest van de straat. Mooi gelegen in een flauwe bocht, splitst de voorgevel zich op in een rechter woondeel met hellend dak en links de dubbele garage met daarboven de ouderslaapkamer, eveneens met hellend dak. Een tussendak met dakvenster maakt de verbinding, waardoor aan de binnenzijde op de verdieping een lange gang loopt die de ouderslaapkamer verbindt met de 4 andere slaapkamers.

Voorgevel
Het voorschrift van de Welstandcommissie om een donkerrode gevelsteen toe te passen werd opgevolgd. Maar door de gevelnok te voorzien van gepotdekselde zwarte eikenhouten gevelelementen, in contrast met de fraaie witte dakrandafwerking en de brede dakoverstekken, geeft het geheel een fraai authentiek beeld. Vooral ook omdat de donkere geglazuurde dakpannen en de detailleringen van de voordeur en twee garagedeuren volledig in dezelfde stijl en in de donkere kleur zijn gehouden.

Wensen
Op het wensenlijstje van de familie Posthumus stond o.a. dat ze graag de leefruimten naar de achterkant zagen gekeerd. Zo is de voorgevel ten opzichte van de achtergevel vrij gesloten, terwijl aan de achterzijde tuindeuren en veranda direct contact maken met buiten. Verder wilden ze graag een woonkeuken, om daarmee het oude gebruik van vroeger om de keukentafel tot ontmoetingsplaats te verheffen, te laten herleven. De keuken ademt veel meer een ongedwongen sfeer uit dan de woonkamer. Verder wilden ze graag een dubbele garage en een werkkamer op de benedenverdieping, zodat Alice bij haar dagelijks werk contact kon houden met de spelende kinderen. Een bijzonder detail aan de achterkant van de villa is de overkapte veranda, zodat men ook bij ‘echt Nederlands weer’ langer buiten kan vertoeven. Links in de tuin hebben de kinderen hun eigen speelgedeelte, terwijl achter in de tuin een natuurlijke overgang is gecreëerd met het ‘achterland’. De tuinbeplanting gaat geleidelijk over in de sloot, de knotwilgen en het achtergelegen weiland. In deze overgang, die is afgebakend met een eenvoudige bijna onopvallende draadafrastering is een zitterras gerealiseerd om het contact met de natuur extra te versterken.

Interieur
Achter de voordeur komt men in de centrale hal, waar eveneens de sfeer van de zwart/witte mozaïekvloer je toelacht, in fraai contrast met de witte trap, met essenhouten treden en balustrades. In het interieur zijn prachtige elementen uit de 1880-woning nagebootst, zoals de robuuste L-vormige keuken uitgevoerd in een warme blauwe Noorse kleur. Centraal de robuuste schouw, die vroeger zo kenmerkend was boven het fornuis. Wat de woning zo compleet maakt, is dat elk detail in dezelfde authentieke sfeer werd gehouden en nergens beeldverstorende elementen voorkomen. Voorbeelden zijn de keramische kranen en Jugendstil deur- en raambeslag. In al zijn schoonheid straalt de villa toch een aantrekkelijke bescheidenheid uit en zijn nergens bombastische elementen terug te vinden. Geen overdadige grote kamers, maar een living die knus warm en sfeervol is gehouden, met centraal de schouw en open haard. De woonkamer is voorzien van een zeer fraaie vloer van brede eikenhouten vloerplanken. Een opmerkelijk detail is de gelijkvloerse overgang van de natuurstenen keuken- naar de houten kamervloer, zonder gebruik te maken van drempels. Extra cachet geeft de boekenwandkast met de dubbele schuifdeuren als toegang naar de voor gelegen ‘opkamer’.

Opkamer
In de voorkamer of opkamer zoals ze werd genoemd, zijn de wanden uitgevoerd in een warme rode tint, die terugkomt in de rode fauteuils met hoge rug. De opkamer ademt nadrukkelijk de sfeer van de ontvangstkamer, zoals hij vroeger werd gebruikt. Langs de voordeur de aparte werkkamer. Op de eerste verdieping zijn 5 slaapkamers en 2 badkamers. De ouderslaapkamer staat in rechtstreekse verbinding met de eigen badkamer en met een grote inloopkast. Op de gang een vide, die natuurlijk licht vanuit de bovenverdieping naar de entree beneden brengt. De luxe badkamers werden volledig uitgevoerd in zwarte natuursteen, in mooi contrast met het witte sanitair, het bad met bubbelbad en de stoomdouche in de ouderbadkamer. Het brede raam boven het bad zorgt voor veel natuurlijk licht. De kracht van deze woning is tevens dat de krachtige detaillering, zoals de brede sierlijsten rond de deuren en de brede vensterbanken, ook op de bovenverdieping zijn doorgezet. Nergens in de woning bevinden zich radiatoren. Waar beneden alle ruimten worden verwarmd met vloerverwarming, bevinden zich boven verwarmingsconvectoren, weggewerkt in de wanden, waarvan slechts de roosters zichtbaar zijn. De woning beschikt over een warmtepompsysteem, waarmee aardwarmte wordt gebruikt om ’s winters te verwarmen en in de zomer te koelen. Op deze manier realiseert men een zeer aanzienlijke energiebesparing. De kracht van deze villa, is de duidelijke karakterkeuze, in combinatie met zeer sfeervolle authentieke elementen, waardoor je in een sfeer belandt, waarbij je je ogen maar hoeft te sluiten om bij de open haard de minstreel zijn minneliederen te horen zingen.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: