Skip to content

Atelier3: Een monumentaal onthaal

3 oktober 2012


We zijn meestal vol verwachting als we iets van Atelier 3 mogen doen. ‘Huisarchitect’ Bram Eijkman is immers altijd in staat iets nieuws te bedenken en dat met klassieke invloeden te combineren. Ook nu is onder de vlag van de jaren dertig iets bijzonders neergezet, iets dat wonderwel past in deze bosrijke streek. Het prominente rieten dak is daar natuurlijk voor een groot deel debet aan maar ook de klassieke en toch vrije vorm van de woning zelf verleent dit forse woonhuis haar eigen karakter. En dan hebben we de achterkant van het geheel nog niet eens gezien…met ‘souterraine verrassing’. Karin en Laurens en hun vier kinderen wonen hier inmiddels met veel genoegen en roemen de huiselijke “warmte” die dit huis ingebouwd lijkt te hebben. Een toefje sneeuw maakt het winterse bezoek af!









Meer informatie
Architectenbureau Atelier 3, Leusden.
Tel. 033-4559599
Url: www.atelier3.nl

Dit artikel verscheen in Kavel & Huis nr 4 – 2009

————————————————————————————————————

Het hele artikel

Nieuwbouw?
Opmerkelijk genoeg is dit geen nieuwbouwwoning zoals je die met de gegevens in de hand eigenlijk verwacht. De roestbruine woning in perfecte a-symmetrie heeft overal iets moois ‘aan boord’ en lijkt er al een tijd te staan, thuis te horen. Beter compliment voor de integratie in deze bosrijke omgeving kun je niet hebben natuurlijk. We bewonderen een halfronde dakkapel en twee rechthoekige raampartijen rechts. Of het charmante rieten dak met al haar welvingen en de twee gemetselde schoorstenen links. Ook de warme steen die horizontaal verdiept en verticaal vol werd gevoegd, het geeft een klassieke uitstraling. Het trasraam aan de basis heeft een iets donkerder steentje, het is eigenlijk meer een iets andere kleur. Een stevige uitbouw, óók met schuin rieten dak onder scherpe hoek linksvoor met een in elk geval aan de buitenkant gepotdekselde garage als tegenhanger rechtsachter. Eenmaal omgelopen zien we aan de tuinzijde dat bij die garage een leuke overkapping aan het terras is gekoppeld en verder gaat deze verrassende woning ook nog eens flink de diepte in met een souterrain, al blijft het allemaal goed open en zichtbaar. Deze ruime kavel van meer dan 2000 m2 werd met een 50-er jaren bungalow gekocht die na enig wikken en wegen toch moest wijken voor deze nieuwbouw. Het bosperceel heeft unieke mogelijkheden omdat hier van nature al een sterk geaccidenteerd terrein is. Eén van die natuurlijke glooiingen is gebruikt voor het souterrain, ingericht als een super’speel’terrein voor de kinderen. Overigens ligt helemaal achteraan op de kavel nog een overdekt zwembad verscholen. Via een simpel bordje in een tuin kwamen Karin en Laurens in contact met Atelier 3 en “het klikte direct met Bram Eijkman. Hij ‘begreep’ onze locatie en voelde bovendien aan dat je eigen wensen in elk geval gehonoreerd moeten worden om je in je eigen woonhuis ook thuis te voelen. Natuurlijk hebben we best discussies gehad over indelingen, oplossingen en hij kwam met goede ideeën maar was ook in staat om iets nieuws met onze inbreng te integreren.” Die woonwensen waren in dit geval: “wij wilden een grote tuin om te beginnen, dat was hier dus al gelukt. Verder wilden wij een grote woonkeuken, een flinke ruimte voor de kinderen en vijf slaapkamers.
De bouwperiode is door het traditionele metselwerk en de complexiteit van bijvoorbeeld het dak en de diverse originele uitbouwen een klein jaar geweest. De hoge kelderverdieping die onder de gehele woning doorloopt is voor een deel prefab en deels in het werk gestort. Er hoefde niet geheid te worden.

Warmte ingebouwd
Met het geïmpregneerde rieten dak, de rode steentjes, de rustige verdeling van de roeden op de ramen, het ruime overstek, de bijzondere uitbouwen en de bijbehorende detaillering was de welstand al snel tevreden, net als de bewoners en gelukkig ook de buren! Atelier 3 ontwerpt en begeleidt, aannemer Van Deelen uit Veenendaal heeft vervolgens gebouwd en deed dat keurig. Ook of misschien juist aan de achterkant is de woning spannend en heeft een geheel eigen gezicht behouden. Leuk detail maar ook onmisbaar voor de veiligheid is de balustrade bij het achterterras. De garage met stenen ‘voet’ met haar donkere, houten gevelbekleding past prima bij het warmrode steen van de woning. Al met al straalt deze woning een zekere grootte uit en dat klopt wel want de inhoud met garage is berekend op ruim 2000 m3.

De entree geeft direct zicht op een fraai, mild ‘buigend’ trappenhuis; de woning telt in wezen vier etages als we het souterrain meerekenen. Na binnenkomst gaan we rechtsaf door een leuke nis naar (onder andere) het souterrain met drie kamers (waarvan één zeer ruim) met grote, openslaande deuren aan de tuinkant. Rechtdoor lopend kom je in de bijkeuken met hoog dak en stevige, rechthoekige lichtkoepel, niet zo jaren dertig misschien maar zeer welkom. Hiernaast is de diepe garage inpandig bereikbaar. Terug uit de bijkeuken gaan we rechts naar de carrévormige woonkeuken (met kleine open haard) en met ook hier toegang tot het terras. De ruimtes zijn afgekaderd maar toch verbonden en als we hierna in de zeer ruime woonkamer met L-vorm komen zijn er allerlei fraaie én klassieke oplossingen die voor heel moderne zaken geknipt lijken; een hoekje voor de computer bijvoorbeeld, afgezonderd maar toch in de woonkamer met ook hier een echte open haard. Een ruime zithoek in de hoekuitbouw met een prominente balk erin opgenomen; het heeft wel degelijk een gezellig effect. Ook de werkkamer aan de andere kant van de living lijkt achteloos in het geheel opgenomen maar is tegelijk een afgeschermde werkplek. Dan zijn we weer bij de houten trap die doorloopt tot en met de tweede verdieping. Op de eerste verdieping zijn een grote ouderslaapkamer, twee kinderslaapkamers (een met splitlevel), een logeerkamer en een ruime badkamer. Op de tweede verdieping zijn nog twee kinderslaapkamers met hoge plafonds, een extra badkamer en een berging. We heb­ben met de beschrijving van de vertrekken geen indicatie gegeven van de bijzondere aansluitingen die tussen de vertrekken zijn ontstaan (bijvoorbeeld de nis van traphuis naar keuken/bijkeuken) en de diverse, ‘verborgen’ hoekjes die dit woonhuis heeft en zeker de hoogte van de vertrekken met bijpassende hoge deuren en kasten. Dit alles geeft je naast de daadwerkelijke ruimte het gevoel van een surplus aan ruimte. Een laatste mijmering van Laurens en Karin: “we hebben er niet eens aan gedacht maar helemaal boven hadden we misschien nog een dakkapelletje gewild.” Er moet altijd iets te wensen blijven… Door in het interieur veel authentieke materialen met warme kleuren toe te passen is deze ‘nieuwe jaren dertiger’ daadwerkelijk voorzien van warmheid, een ingebouwde gezelligheid die in elk geval ook op ons zijn uitwerking niet heeft gemist. Het warmhartig onthaal door gastvrouw Karin maakt het prettige bezoek aan dit monumentale woonhuis compleet. PM

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: