Skip to content

Presolid Home: Wonen als een god in Almelo

8 oktober 2012


Hoe ging dat stukje cabaret ook weer? “In Almelo is altijd wat te doen, zo staan de stoplichten op rood, dan weer springen ze…” Herman Finkers kan het weten, als geboren en getogen Almeloër. Dat geldt evenwel niet voor Ineke en Peter want die komen uit…Gouda en hebben bovendien een tijdlang in Afrika vertoefd. We kunnen het aan de toegepaste kunst in en om de woning soms een beetje zien, dat Afrikaverhaal tenminste. Naar aanleiding van positieve berichten via dochterlief over nieuwe bouwmogelijkheden en een prettig leefklimaat kwam dit echtpaar op deze unieke locatie af. “De prijs is interessant, zeker vergeleken met het westen, ze doen hier echt niet moeilijk over, zijn uiterst behulpzaam, vriendelijk en het is hier nog zo landelijk!” Al die kwaliteiten gelden ook voor de uiteindelijk zorgvuldig gekozen bouwer: Presolid Home uit naburig Enter. “Een heerlijk bouwbedrijf!”


Meer infromatie
Presolid Home BV, Enter.
Tel. 0547-384077 of via
www.presolidhome.nl

Dit artikel verscheen in Kavel & Huis nr4 – 2009

————————————————————————————————————————————————

Het hele artikel

Modern binnen en buiten
Eén van de eerste zaken die bij dit breed opgezette woonhuis opvalt is de symmetrische opbouw. Eigenlijk bestaat er voor bijvoorbeeld een klassieke notariswoning zo’n regel dat je, eenmaal bij de voordeur naar binnengekomen, door moet kunnen lopen en dan in een rechte lijn naar achteren, door de woonkamer weer naar buiten, naar het licht toe. Met een formidabel middenschip, voorzien van veel glas zowel vóór als achter, is dit woonhuis niet alleen breed en ruim geworden maar ook heel open en toegankelijk gebleven. Vanuit diverse kamers en zeker de living, tv kamer en de woonkeuken kijk je altijd zó het weiland in. Tijdens ons bezoek loopt er pardoes nog zowat een haas de vijver in; kom daar in hartje Gouda maar eens om! Het surplus aan zon is onder andere met een laantje platanen deels opgevangen maar tegen de woning met name door een slimme lamellenluifel over de breedte van het achterterras. Zo behoudt je dus zicht en licht en wordt het toch nooit te warm (met dank aan Voskamp lamellen, Almelo). De grove vorm van de woning is door Ineke zelf bedacht, zij kan mede door haar werk in gebouwenbeheer ook heel goed ruimtes en praktische zaken in kaart brengen. Een bevriende architect heeft vervolgens de woning met inpandige garage én een vrijstaand bijgebouw in dezelfde stijl getekend: Frans van Driel van Art Deco uit Gouda. Presolid Home uit Enter heeft vervolgens met ‘vaste’ bouwkundige partner Building Design uit Zenderen in minder dan vier maanden een houtskeletbouw schoonheid neergezet die je gerust een modern landhuis kunt noemen. Eerlijk is eerlijk: Almelo heeft niemand hier een strobreed in de weg gelegd met de stijl en dat mag ook wel eens vermeld worden.
Gunstige grondprijzen doen ook een boel, wie méér koopt krijgt hier nog grotere korting en er hoeft behalve bescheiden grondverbetering ook niet geheid te worden, dat scheelt flink! De kavelgrootte in dit geval is ruim 2000 m2 hetgeen nog alle ruimte biedt voor een geweldige tuin, een dubbele vijver bij het ruime achterterras, wat bomenrijtjes en bloemenperken. Een fors gazon bovendien! Dit brede huis mét stijlgelijk bijgebouw verdient die ruime kavel. De inhoud van de woning is evenmin gering:
ca. 1000 m3. Daarbij was een duidelijke wens van Ineke en Peter: “wij wilden de woning volledig ‘rollatorproof’, met het oog op de toekomst wilden wij alle wezenlijke ruimten dus beneden, logeren mag boven.” Aldus geschiedde.

Alles al beneden
De woning heeft als gevelbekleding tegen het houten skelet (dat overigens in Enter in eigen fabriek wordt vervaardigd) een rossig, Belgisch baksteentje met een iets verdiepte voegspecie in donkergrijs. Direct in het oog springen de fraaie regengoten aan de zijkanten. Zij lopen enigszins in de vorm door, een geslaagd ontwerp! “Aanvankelijk wilden wij het liefst ook een geheel zinken dak maar dat liep een beetje ‘in de papieren’, niet alleen door het zink maar ook vanwege de afwijkende bevestiging ervan.” Op de dubbele, mild schuin aflopende daken liggen dus keramische, vlakke pannen. Opmerkelijk is het mooie ‘middenschip’ dat voor een prachtige verbindingslijn zorgt en natuurlijk zowel vóór, bij het trappenhuis, als achter op de verdieping een praktische aanwinst blijkt.

Open en licht waren de andere, al bij voorbaat genoemde wensen van dit enthousiaste echtpaar. De moderne inrichting doet natuurlijk goed aan het gevoel van ruimte en openheid. Veel terugkomende kleuren (tegels bijvoorbeeld, in slimme oplossingen) en veel raampartijen. Hebo zorgde voor de kozijnen, deuren maar bijvoorbeeld ook voor de houten(!) schuifruiten aan de indrukwekkende achterkant van deze woning. Er zijn inderdaad geen drempels in dit huis, heerlijk! Verder: er is een warmtepomp die zomers ook verkoeling brengt. Van binnen is de symmetrie niet direct meer herkenbaar behalve bij binnenkomen via de voordeur en woonkamerentree. Linksom is een separate maar toch zichtbare tv kamer. Strategisch daarbij geplaatst op een hoek is de open gashaard. Rechts ervan is een mooie living. Een enorm overgangsgedeelte naar rechts met uitbouw en eettafel brengt je naar de fraaie Siematic open keuken. Daarachter zijn de bijkeuken en een forse, inpandige garage. Terug naar de ‘overkant’ zijn de ouderslaapkamer met zicht op de tuin en een heel fraaie, slim ingerichte inloopkast, any woman’s dream! Daarnaast is de ruime en moderne badkamer. Alles beneden dus, de indrukwekkende entreehal niet te vergeten, met alternatieve kroonluchter maar ook met veel daglicht. In de hal prijkt een rechte trap (op verzoek van Ineke recht in plaats van met een bocht) van glas, hout en rvs.

Op de verdieping zijn nog drie slaapkamers, één is erg groot en kan gesplitst worden en er is een ruime badkamer in het midden. Hier en daar nog een knieschot en soms nog één…
Aan ruimte dus nergens gebrek en alle basisvoorzieningen zijn beneden. Deze trotse bewoners glunderen van oor tot oor en zijn levende ambassadeurs voor Presolid Home, terecht zo dunkt ook ons. De prettige rol van gemeente Almelo die eigenlijk niet veel meer eisen stelde dan bouwen tot 12 meter hoog en drie meter binnen de erfgrens heeft tevens bijgedragen aan dit succesvolle verhuisproject van Gouda naar ‘het oosten’. Niet te onderschatten is natuurlijk de invloed van de vriendelijkheid en gemoedelijkheid in deze streek, ook Enter en de bouwploeg van Presolid gaven daarvan blijk en dat maakte het bouwproces van niet meer dan vier maanden tot iets feestelijks. Zo woon je plotseling als ‘God in Almelo’; met niet ver hiervandaan, Herman Finkers als ‘buurman’…

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: