Skip to content

“Dit voelt als een warm nest”

11 oktober 2012

Woning van de familie Vermeer herbergt Scandinavische sferen

“Wij kwamen bij Presolid in een warm nest. Enerzijds omdat een houtskeletbouw woning een bijzondere behaaglijkheid uitstraalt. Maar vooral omdat we ons bij de gastvrijheid en correctheid van de bouwer erg thuis voelden”, zegt de familie Vermeer.

Informatie:

Presolid Home

Dorpsplein 1, 7468 CK Enter. Tel: 0547.38.40.77
http://www.presolidhome.nl

GEM. Schuytgraaf C.V.
Metamorfosenallee 101, 6846 DZ Arnhem.
Tel: 026. 37.74.774.

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 2 – 2010

——————————————————————————————————-
Het gehele artikel:

Succes heeft vele vrienden. Het bleek eens te meer in de Riethorst, waar na de bouw van Presolid van de woning van de familie Mangré meerdere kopers zich meldden bij het bouwbedrijf uit Enter. Inmiddels heeft Presolid nog 7 verdere woningen gebouwd in deze Arnhemse deelwijk. Onder andere de woning van de familie Vermeer. Zij vertellen hoe de onderhandelingen bij een ander bouwbedrijf stuk liepen op de prijs. “Wij kwamen bij Presolid en waren verbaasd dat ze niet alleen de woning realiseerden die we graag wilden, maar ook nog binnen het budget wisten te blijven”.

Sfeer huis
Het werd een sfeer huis met Fins elementen. Basic kleuren en materialen als riet, steen en hout. Gepotdekselde geveldelen in antraciet en blauw. De benedenrand van de gevel is van stucwerk, waardoor de woning lijkt opgetild. Aan de voorzijde een hoekraam, waardoor men vanuit de kamer naar meerdere zijden een ruim uitzicht geniet. Een dakkapel in trapeziumvorm, dat naar beneden breder uitloopt. In de voorgevel tussen de kap twee ramen. De grindbestrating sluit perfect aan bij de basic-uitstraling van de woning. Aan de achterzijde de houten terrasvlonders met overdekt terras. Onder het terras, tussen achtergevel en garage, een houtopslag voor de open haard, waarmee het Scandinavische karakter nog eens extra wordt benadrukt.

Interieur
Binnen zien we een modern interieur, waar veel ruimte is gemaakt voor ‘de ontmoeting’ aan de keukentafel. In de keuken zelf is plaats ingeruimd voor een kookeiland met gezellig zitje. Langs de rand de grote werk- en aanrechtruimte. Wit is de kleur die overheerst, terwijl de laden en kasten zijn uitgevoerd in antraciet, evenals het bovenblad van het kookeiland. De woonkamer wordt gekenmerkt door grote raampartijen. Het meest opvallend zijn de twee bijzondere staande lampen, met de uitstraling van kronkelende boomstammen. Verder een strak witte open haard, houten vloer en schuifdeuren naar de loungekamer aan de voorzijde.

Bovenverdieping
Op de verdieping mooie details op slaapkamer en badkamer. In de badkamer valt vooral de ovale vorm van het bad op onder het dakkapel. De robuuste spiegel met wastafel en twee losse waskommen. Het opmerkelijke comfort uit zich door de hoge isolatiewaarde van de woning en ook de geluidsisolatie. De verdiepingsvloer is opgebouwd uit een balkenlaag, waar de OSB-beplating op is aangebracht. Vervolgens de geluidsisolatielaag die wordt afgewerkt met een betonnentoplaag.

————————————————————————————————————————————————————————————-

INTERVIEW MET

Virginia Bolat van GEM Schuytgraaf

“Riethorst kent een rijke schakering aan woningtypes”
“De visie achter het beeldkwaliteitplan van Schuytgraaf was om elk veld haar eigen karakter te geven”, zegt Virginia Bolat van de Grondexploitatie Maatschappij Schuytgraaf. “Hoe kan het anders dan dat het centrale kenmerk van de Riethorst de rieten daken zijn.”

Het bijzondere is, dat de bewoners binnen die verschillende velden toch kunnen kiezen voor hun eigen woningtype. In de Riethorst hebben alle woningen een rietenkap, maar onder die kap zie je de boerderijstijlen, moderne woningen, dertiger jaren stijl. Die rijke schakering maakt elke deelwijk onderscheidend. Die gemêleerdheid aan woningen zorgt ook voor een diversiteit in leeftijden en gezinssamenstelling. In de Riethorst vestigen zich jonge gezinnen, maar ook senioren. Naast de rieten kappen werd in het beeldkwaliteitplan van de gemeente opgenomen dat de gevel niet te licht van kleur mocht zijn en uitgevoerd diende te worden in natuurlijke materialen. Ook moest de woning een stukje worden teruggelegd van de kavelgrens. Op die manier ontstaat binnen flexibele ontwerpmogelijkheden in de architectuur, toch een eenheid in het beeld van de wijk. “Wij streven naar een kwaliteitsniveau waarbinnen mensen zich prettig voelen”, aldus Bolat. “Dat is goed gelukt, want geremd door de crisis, zijn toch de meeste van de 34 percelen verkocht. Er zijn er nog slechts enkelen vrij.”

Parkeren
Opvallend detail is dat elke woning beschikt over twee parkeerplaatsen. Hierdoor wordt getracht om het parkeren van auto’s langs de straat zoveel mogelijk te beperken. “Hoe dat straks uitpakt moet de toekomst uitwijzen”, aldus Bolat. Om de natuurlijke uitstraling van de wijk te bevorderen worden de centrale parkeerplaatsen half verhard aangelegd.

Riethorst is een eiland binnen Schuytgraaf, dat straks wordt gescheiden door een ecologische zone die langs het gebied loopt. In het middengebied accentueren schanskorven het natuurlijke karakter. Deze schanskorven hebben als functionaliteit dat ze de grondkering vormen om de halve meter verval op te vangen. Alles bedoelt om een speelse en karaktervolle wijk te realiseren. “Ik denk dat we daar met Riethorst bijzonder goed in zijn geslaagd”, aldus Virginia Bolat.

—————————————————————————————————————————————————————————————

lees ook:

https://kavelenhuis.wordpress.com/2012/10/11/in-de-riethorst-is-ruimte-voor-inventiviteit-en-creativiteit

https://kavelenhuis.wordpress.com/2012/10/11/mansardedak-zorgt-voor-bijzonder-ontwerp
Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: