Spring naar inhoud

In de Riethorst is ruimte voor inventiviteit en creativiteit

11 oktober 2012

Riethorst, een deelwijk van Schuytgraaf Arnhem

In Schuytgraaf worden tot circa 2015 ongeveer 6250 woningen gebouwd. Schuytgraaf is anders dan andere nieuwbouwwijken, omdat de buurten in de wijk allemaal een eigen karakter krijgen.
De landelijke ligging geeft Schuytgraaf de uitstraling van een dorp. De binnenstad van Arnhem ligt echter op steenworp afstand.

Schuytgraaf ligt in het zuidwesten van Arnhem, op zo’n vijf kilometer van de binnenstad. Aan de oostkant loopt de spoorlijn Arnhem-Nijmegen. Aan de noordkant stroomt de Rijn en ten zuiden en ten westen van deze nieuwe wijk begint de Overbetuwe met plaatsen als Elst en Driel. Schuytgraaf combineert het stedelijke Arnhem met de landelijke Betuwe. Stedenbouwkundig ontwerper Kees Christiaanse stelt de wijk voor als een landschapspark met bebouwing. Stad en land zijn op een goede manier met elkaar gecombineerd, waarbij de oorspronkelijke landschappelijke en natuurlijke waarden worden behouden. In Schuytgraaf komen zowel huur- als koopwoningen. In verschillende buurten worden ook bouwkavels uitgegeven

Gescheiden waterafvoer
Uniek in Schuytgraaf is de gescheiden waterafvoer. Regenwater verdwijnt niet in het riool. Vanaf de daken komt het regenwater op straat en dan in de grond. Speciale bodempassages zorgen dat het water op natuurlijke wijze wordt gereinigd, zodat het weer in de sloten en plassen kan stromen. Op deze manier hoeft schoon regenwater niet onnodig gereinigd te worden via de rioolzuivering.

De Horsten
De Riethorst vormt met zijn 34 bouwkavels een onderdeel van De Horsten, een bijzondere villawijk aan de noordwestrand van Schuytgraaf. In De Horsten bevinden zich alleen maar particuliere bouwpercelen. De Horsten bestaat uit twee buurtjes: De Riethorst en De Leyhorst. De Riethorst ligt als een terp, hoger dan het openbare groen van de omgeving. De rand van de buurt bestaat uit een grastalud dat is aangeplant met hagen. De Horsten grenst aan het polderlandschap langs de Rijn en wordt omzoomd door de brede historische loop van de rivier. Deze scheidt de buurten en snijdt De Riethorst als het ware los van Schuytgraaf. Hiermee is Riethorst meer omgeven door weilanden dan door de nieuwe bebouwing. Uitgangspunt voor het stedenbouwkundig plan van De Horsten is een groen en landschappelijk karakter met zo weinig mogelijk verharding. De buurten hebben hun eigen identiteit. De Riethorst wordt gezien als pioniersstadje, waardoor er ruimte is voor eigen initiatief en voor creatief wonen. Eigenaren van een kavel in De Riethorst bouwen een herenhuis met een klassieke uitstraling en een rieten kap.

—————————————————————————-

INTERVIEW MET
Bert Steffens, adviseur Presolid Home

“Een houtskeletbouwwoning voelt direct behaaglijk”
“Er bestaan nog vaak misverstanden rond houtskeletbouw”, zegt Bert Steffens, adviseur bij Presolid. “Veel mensen denken dat ze een woning krijgen, die vergelijkbaar is met chaletbouw. Maar houtskeletbouw biedt juist een enorme ontwerpvrijheid. Omdat de woning grotendeels prefab wordt gebouwd, is ook de kwaliteit van hoog niveau”.

Een houtskeletbouwwoning is een behaaglijke woning. Door het houten binnencasco en het dikke isolatiepakket voelen de wanden comfortabel. Een houtskeletbouw woning verbruikt veel minder energie en biedt een hoog leefcomfort. Vaak denken mensen dat een houtskeletbouw woning een aaneenschakeling is van elementen. Maar deze bouwmethode biedt juist een opmerkelijke ontwerpvrijheid. Alles is mogelijk en de buitengevel is niet te onderscheiden van een traditionele bouwmethode. Ook in de houtskeletbouw wordt veelal een metselgevel toegepast. “Het houten skelet zorgt er niet alleen voor dat men een grotere ontwerpvrijheid heeft, maar ook een opmerkelijke flexibiliteit. In veel gevallen is het zelfs mogelijk om tijdens de uitvoeringsfase nog aanpassingen door te voeren”, aldus Steffens.

Prefab bouwen
Kwalitatief is een houtskeletbouw woning zelfs beter dan een traditionele woning. Dat komt omdat grote delen prefab in de fabriek worden gebouwd en de uitvoering niet negatief wordt beïnvloed door het klimaat. “Bij een traditionele bouw worden materialen, zoals kozijnen, vaak al beschadigd en aangetast tijdens de ruwbouwfase. Door de elementen kant-en-klaar op de bouw aan te leveren, worden de risico’s op fouten en vernielingen tijdens de bouw sterk gereduceerd”, aldus Steffens.

Hoogwaardige isolatie
Ook de geluidisolatie van een houtskeletbouw woning is zeer hoogwaardig. “De geluidisolerende verdiepingsvloeren met daarop een zwevende cementdekvloer hebben een hoge geluidreductie. De woningen worden voorzien van vlakke naadloze plafonds. De toegepaste materialen zijn van hoge kwaliteit, zo worden de buitenkozijnen, schuifpuien de trappen uitgevoerd in hardhout. Voor de koper is het goed te weten, dat het afschilderen van het interieur en de buitengevel zonder meerwerk wordt uitgevoerd. De wanden worden voorzien van behang en voor de oplevering vindt een volledige reiniging plaats van alle beglazingen en tegels. “Door jarenlang met vaste onderaannemers te werken, kennen zij onze kwaliteitseisen, waardoor een hoge kwaliteit ontstaat in de toegepaste materialen als in de uitvoering”, aldus Steffens: “Wij doen er alles aan om de koper een aangename bouwfase te bieden. Met als basis de gemoedelijkheid van onze organisatie waar klanten zich prettig dienen te voelen”.

Lees ook:

https://kavelenhuis.wordpress.com/2012/10/10/mansardedak-zorgt-voor-bijzonder-ontwerp

https://kavelenhuis.wordpress.com/2012/10/10/dit-voelt-als-een-warm-nest

 

Tekst: Bert Heijnen | Fotografie: Martijn Heil

 Informatie:

Presolid Home

Dorpsplein 1, 7468 CK Enter. Tel: 0547.38.40.77
http://www.presolidhome.nl

GEM. Schuytgraaf C.V.
Metamorfosenallee 101, 6846 DZ Arnhem.
Tel: 026. 37.74.774.

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 2 – 2010

——————————————————————————————————-

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: