Skip to content

Mansardedak zorgt voor bijzonder ontwerp

11 oktober 2012

Familie Mangré kocht het eerste perceel op de Riethorst

De familie Mangré was het eerste echtpaar dat een perceel kocht in de Riethorst. Hun huis werd gebouwd door Presolid. Een woning met een mansarde kap en een gevel van steen en hout.

Informatie:

Presolid Home

Dorpsplein 1, 7468 CK Enter. Tel: 0547.38.40.77
http://www.presolidhome.nl

GEM. Schuytgraaf C.V.
Metamorfosenallee 101, 6846 DZ Arnhem.
Tel: 026. 37.74.774.

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 2 – 2010

——————————————————————————————————-
Het gehele artikel:

Belangrijke voorwaarden in het ontwerp van de familie Mangré waren de lange zichtlijnen, om daarmee optimaal te profiteren van de ligging als hoekperceel. De woning van de familie Mangré werd gebouwd rond een grote eetkeukentafel, gemaakt van een oude voordeur. “Wij hebben jaren geleden een voordeur gebruikt als bovenblad van onze keukentafel. Een deur waar alle detailleringen nog aanwezig zijn. We vonden die deur zo bijzonder dat we ze een speciale plek wilden geven in onze woning. De architect heeft ze prachtig verwerkt in het ontwerp. We zijn dan ook zeer te spreken over de samenwerking met de architect en met de uitvoering van Presolid. Al onze wensen zijn ingevuld”, aldus de familie Mangré. Door het mansardedak lijkt de woning extra hoog. Het laag beginnende rietendak dat aanvankelijk parallel loopt met de gevel, om uiteindelijk spits toe te lopen. De buitengevel van de woning wordt gekenmerkt door de combinatie van gemetselde geveldelen met houten potdeksel elementen. De witte daklijn zorgt dat het dak visueel loskomt van de gevel, die verder wordt gekenmerkt door de ronde dakkapel die uitkomt op badkamer en de grote erker aan de achterzijde.

Speelse ontwerp
Kenmerkend zijn verder het speelse ontwerp met zijn vele hoeken. De hoofdvorm bestaat uit een T. Verder zijn vooral aan de achterzijde grote glaspartijen toegepast, waardoor een lichte woning ontstaat, waarbij de omgeving nadrukkelijk naar binnen werd gehaald. Kenmerkend voor de benedenverdieping zijn de grote raampartijen die vanaf de zijgevel doorlopen over de volledige achtergevel en royaal daglicht brengen in eetkamer en woonkamer. De benedenverdieping bestaat uit een ruime woonkamer met een aparte zitlounge. Er bestaat een openverbinding met de keuken, terwijl de eetkamer de centrale plek is van het woongebeuren. Rond die bijzondere tafel speelt zich een groot gedeelte van het dagelijks leven af.

Boven zijn twee ruimten die extra aandacht vragen. De luxueuze badkamer met daarin de halfronde dakkapel en het zijraam, die voor voldoende daglicht zorgen. De glazen douche, volledig in glas uitgevoerde douche en het bad. Bruine tegels met kartelrand staan in fraai contrast met de verder witte badkamer. Wit is ook de hoofdkleur van de slaapkamer van de ouders. Moderne strakke openslaande deuren naar het balkon, houtenvloer in een verder witte slaapkamer. Op de zolderverdieping is ruimte voor extra kamers. “Onze keuze voor houtskeletbouw was vooral gebaseerd op comfort. De woning voelt behaaglijk en in combinatie met de vrijheid in ontwerp hebben we een prachtige woning gekregen, waar we zeer tevreden over zijn, besluit de familie Mangré.

—————————————————————————-

INTERVIEW MET
Dinant Oude Lenferink van Building Design architectuur

“De levensstijl van bewoners dient herkenbaar te zijn in het ontwerp”

De eerste ontwerptekeningen die Dinant Oude Lenferink bij de Welstandscommissie van de gemeente Arnhem indiende van de woning van de familie Mangré werd zonder één opmerking akkoord bevonden.

“Dat voelde geweldig” bekent Oude Lenferink van Building Design Architectuur. “Het is uitzonderlijk wanneer de Welstandscommissie bij de eerste bouwaanvraag direct overal mee akkoord gaat. Juist met die eerste aanvraag wordt de trend gezet voor wat wel en niet mag. Ik was dan ook zeer positief verrast”, erkent de architect.

Maar het directe akkoord zegt veel over de manier van aanpak van een architect. “Ik probeer me zoveel mogelijk te verplaatsen in de leefwereld van de kopers. Het ontwerp wordt niet alleen afgestemd op de wensen van de Welstandscommissie, maar dient zich aan te passen aan de mogelijkheden en de ligging van het perceel. Belangrijk is ook de leefwereld van de kopers. Als het kan ga ik altijd een kijkje nemen bij de kopers thuis. Zoals ze nu leven zegt veel over wat ze graag terugzien in hun nieuwe huis. Als architect dien je ook de gezinssamenstelling te kennen, het aantal kinderen, de leefstijl ze zijn allemaal van invloed op het ontwerp”, aldus Dinant.

Al die elementen brengt de architect samen in zijn ontwerp, zodat het past als een maatwerk kostuum. In de Riethorst ging het vooral om de landelijke sfeer die het gebied uitstraalt. Het natuurlijk karakter van de rietendaken, passend in een omgeving van rust en ruimte. Ontwerpen betekent ook nauw samenwerken met de uitvoering. Door de jarenlange ervaring met Presolid kennen partijen elkaar en ook elkaars mogelijkheden en vakmanschap. Houtskeletbouw heeft als voordeel dat er nauwelijks beperkingen zijn en biedt een riante ontwerpvrijheid. In het uiterste geval is het zelfs mogelijk om nog tijdens de uitvoering aanpassingen te doen. Het houten skelet en de prefab bouwmethode laten dat toe. Dat maakt deze bouwmethode flexibel, terwijl de kwaliteit en de uitstraling van de woning niet worden aangetast.

“De jarenlange samenwerking met Presolid geven ons de ervaring om in een juiste afstemming de klant datgene te bieden wat hij wenst en ook nog binnen het budget. Daarom kan het voorkomen dat het eerste ontwerp direct het juiste blijkt te zijn”, lacht Dinant Oude Lenferink.

———————————————————-

 Lees ook:

https://kavelenhuis.wordpress.com/2012/10/10/in-de-riethorst-is-ruimte-voor-inventiviteit-en-creativiteit

https://kavelenhuis.wordpress.com/2012/10/10/dit-voelt-als-een-warm-nest

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: