Skip to content

Livingstone: prachtig herenhuis

24 oktober 2012

Het staat er alsof het nooit anders is geweest. Perfect passend in de omgeving. Uitgestrekt, wit, met klasse en uitstraling. En niettemin: splinternieuw. Kijk mee in het herenhuis van Marleen en Eric, en hun drie kinderen Bart, Floris en Laurine.

Een doodlopende laan in een Goois dorp. Hoge bomen, vogelgeluiden, links en rechts villa’s verborgen in het groen. Eric en Marleen zagen de plek meteen zitten. En misschien kon het huis dat er stond, nog wel zodanig aangepakt worden dat het voldeed aan de eisen die zij er aan stelden. Eric: ‘We hebben drie kinderen en we barstten uit het twee-onder-een-kaphuis dat wij bewoonden. Na veel zoeken op Funda en door veel netwerken, vonden we dit. Een prettige bijkomstigheid was dat deze kavel in hetzelfde dorp staat als ons oude huis. Dus de kinderen konden gewoon in hun vertrouwde omgeving blijven.’ De mogelijkheden om het vrijstaande huis hoger te maken of er een kelder onder te laten bouwen, zijn serieus bekeken, maar zoals vaker: verbouwen zou misschien nog wel duurder uitpakken dan het bouwen van een nieuw huis, want het aanpassen van fundering en constructie zou een ingrijpende aangelegenheid worden. Eric: ‘Alleen de garage is blijven staan!’

De start: het perceel
Waarom vielen zij nu voor juist dit perceel? Marleen: ‘Het heeft een bijzondere vorm met een puntstructuur. Daardoor heeft het een frontbreedte van 70 meter. Naar achteren loopt het smaller toe, maar dat is helemaal geen bezwaar, want het grenst aan een natuurgebied van het Utrechts Landschap. We hebben het er zo bij betrokken dat het lijkt of de achtertuin en het natuurgebied bij elkaar horen, het loopt heel natuurlijk in elkaar over. De vorm van de kavel was overigens wel de basis voor het ontwerp van het huis. Zelf hadden we sterk de voorkeur voor een symmetrisch vormgegeven huis. En we waren ook een huis tegengekomen dat ons aantrok. Het had een middenstuk met twee vleugels, alleen: het was van steen met een rieten dak. En wij wilden een wit huis en géén riet op het dak. Toch beviel de vorm ons en wij legden contact met diverse architecten om ons verder te oriënteren.

‘Natuurlijke selectie’
Verschillende prefab bouwers werden onder de loep genomen door Eric en Marleen. Marleen: ‘Maar veel contacten verliepen erg vreemd: afspraken werden vergeten, of bij de eerste ontmoeting werden wij verzocht maar meteen even een steen voor de muren uit te zoeken. We wilden al evenmin gebonden zijn aan een standaard model, een lademodel, we wilden onze ziel erin leggen!’ Bij toeval kwamen Eric en Marleen in Overgooi terecht, een uitbreidingsproject van Almere. Viavia konden zij binnenkijken bij iemand die zijn huis door Livingstone en aannemer Randewijk had laten bouwen en hier heel erg tevreden over was. Die positieve geluiden waren doorslaggevend. Eric: ‘De bouwonderdelen van Livingstone zijn erg goed. Maar intussen waren we er wel over uit dat wij met deze aannemer, Randewijk, uit Veenendaal, aan de klus wilden beginnen. Dat verzoek was misschien wel wat vreemd, maar bij Livingstone maakten zij er geen probleem van. Ik geloof dat het voordien niet vaak was voorgekomen bij Livingstone, maar dit huis is helemaal ‘vrij’ gebouwd.’

Eigen aannemer
Over de architect die het huis zou moeten tekenen, waren Marleen en Eric het ook eens. Eric: ‘Aan de standaardhuizen van Livingstone wilden we teveel ‘sleutelen’, dus het zou hoe dan ook op maat getekend moeten worden. Ander werk van architect Van Mierlo uit Teteringen vonden we erg goed, voor overleg gingen we bij hem langs. En het huis waarin hij zelf woonde, sprak ons al evenzeer aan. Duidelijk: hij moest het worden.’ De gesprekken met de architect vonden plaats bij de vestiging van Livingstone in Breda. Toen bleek ook dat Van Mierlo precies wist welke mogelijkheden de bouwonderdelen van Livingstone hem boden. De plattegrond hadden Eric en Marleen zelf al getekend. Van Mierlo maakte ‘een plaatje’ van de ideeën, waarbij lichtinval één van de leidende factoren was. ‘We wilden absoluut een licht huis’, zegt Marleen. Het plan was rond. Tijd voor de welstand!

Obstakels om te overwinnen
‘Ons ontwerp had zeker jaren dertig-kenmerken’, vertelt Eric. ‘Maar de architecten van de welstandscommissie wilden dat die jaren dertigstijl consequent zou worden doorgevoerd. In de dakgoten, de ramen, de dakkapellen… Bovendien wilden zij geen wit huis op deze plek.’ Eric en Marleen verbazen zich nog over de manier waarop de welstand haar ideeën beargumenteerde. Eric: ‘De garage was het enige dat wij wilden behouden, maar het nieuwe huis konden we niet in dezelfde steen laten bouwen. Toch wilden we natuurlijk eenheid tussen de garage en het huis en die harmonie zouden we alleen kunnen bereiken als we de beide gebouwen wit zouden schilderen. Waarom welstand hier nu zo tegen was, het blijft gissen. Maar de tegenwerking is volgens ons voor een groot deel voortgekomen uit persoonlijke smaak…’ Het bezwaar dat een wit huis op deze plek niet zou passen, werd door Eric eenvoudig gepareerd. ‘Ik telde in onze nabije omgeving negenentwintig witte huizen, waarvan een flink aantal in onze eigen laan.’ Of de bezwaren van welstand nu terecht zijn of niet, in de weg naar het realiseren van een huis, valt menig obstakel te overwinnen. Marleen: ‘Tot twee maal toe hadden we een dip, zodanig dat we het bijltje er bijna bij neergegooid hadden.’

Vooruit denken
Maar dan kan de bouw toch echt beginnen. Marleen vertelt: ‘Op de eerste ochtend van de bouw ga je kijken, het is nog donker. Je komt je straat in en je ziet daar twintig auto’s staan, grote schijnwerpers staan op het perceel gericht, er staan vrachtauto’s met bouwelementen… Ik dacht: is dit allemaal voor ons?’ Op zo’n moment ben je natuurlijk alle dipjes vergeten. Er zijn al veel beslissingen genomen. Eric: ‘Het voordeel van prefab is dat je gedwongen bent om voor de bouw al na te denken over de structuur, tot aan de plaats van de stopcontacten toe. Het wordt namelijk allemaal in de voorgefabriceerde elementen verwerkt. Er werd gestart met de aanleg van de kelder die onder het hele huis door loopt. Het fungeert dus als fundering, heipalen waren in dit soort grond niet nodig. Anderhalve week later staat er een huis dat wind- en water dicht is!’

Oog voor maten en verhoudingen
De woonkamer biedt met 60 vierkante meter voldoende ruimte voor twee zithoeken. De ramen, maar ook de openslaande deuren zorgen voor het licht dat uitgangspunt was bij het ontwerp van het huis. Rechts van de open haard is een echte vensterbank gemaakt, één waar je in kunt zitten. Het bad, de keuken en deze vensterbank, zijn het timmerwerk van Sjors Overbeek uit Lopik. ‘Echt iemand die met je meedenkt’. Aansluitend op de woonkamer is de eetkamer die met 50 vierkante meter bijna even groot is. De openslaande deuren en het glas geven de kamer het effect van een serre. Aan de muur grote, kleurige schilderijen van koeien en varkens, gemaakt door een vriendin van Marleen, Wanda Dijkstra. De keuken is het domein van Marleen. Qua inrichting, in Engels landelijke stijl, maar vooral in gebruik is het haar plek. Koken is een hobby en de inrichting wijst daarop. Een groot fornuis van Boretti, een dubbele koelkast, gezellige kleuren uit de kleurwaaier van Ferrow & Ball, en mooie getrommelde plavuizen op de vloer. Met oog voor maten en verhoudingen is ook de badkamer tot stand gekomen. Het met donker kersenhout omtimmerde bad bijvoorbeeld past exact in de dakkapel. Een smalle boog geeft toegang tot de inloopdouche. Een bredere boog scheidt de ruimte van de wastafels af. Op de vloer strak marmer. Gespiegeld, dus tegen de rug van deze badkamer is de badkamer voor de jeugd – Floris (13), Laurine (10) en Bart (15) gemaakt. De slaapkamers zijn allemaal fors bemeten en die van Eric en Marleen heeft veel ramen naar de achtertuin en het daarachter gelegen natuur-gebied. Alsof je midden in het bos slaapt…

Compleet onderkelderd
De hal van de entree is 25 vierkante meter en vanaf de voordeur is een zichtlijn via de eetkamer naar de achtertuin. De hal is groot, maar lijkt nog groter doordat de overloop het karakter van een vide heeft en rondom het trappengat loopt: het voorste deel is zo groot dat het zonder overdrijven een prima gebruiksruimte genoemd kan worden. Mede door de complete onderkeldering van het huis, ook onder de garage die met het huis is verbonden, heeft het een vloeroppervlak van 800 vierkante meter en een inhoud van 2000 kubieke meter. De kavel is 2250 vierkante meter groot.

Over Livingstone
Vaak kom je als aspirant opdrachtgever voor het bouwen van een huis ‘blanco’ bij een bouwbedrijf. Dan kan het een steuntje zijn dat er een aantal voorbeeldwoningen beschikbaar is. Bij Livingstone heet dit ‘Huizotheek’. Het is een in categorieën verdeeld aanbod van woningtypes: Traditioneel, jaren dertig, Engels en romantisch… Bij elk type is een aantal foto’s bijgevoegd van gerealiseerde woningen. Het is niet zo dat je ook uit die voorbeelden moet kiezen. Het zijn aanzetten, manieren om op ideeën te komen voor je eigen ontwerp en ideeën om tot een praktische en mooie indeling te komen. Want die mogelijkheid biedt Livingstone: het ontwerpen van een huis dat in alle opzichten ‘eigen’ is. Livingstone werkt met tientallen dealers verspreid over heel Nederland. Op de website van Livingstone – http://www.livingstone.org – staan de dealers vermeld, met een link naar de website van het betreffende bouwbedrijf. Dat maakt het makkelijker om een keuze te maken.

 

foto’s met dank aan Martijn Heil

 








Meer informatie
In Breda heeft Livingstone een showroom.
Konijnenberg 88,
tel 076 5735735.

De showroom in Almere staat aan de
Redactiestraat 2,
Almere-Stad West,
036 5489458.

www.livingstone.nl

Dit artikel verscheen in Kavel & Huis nr 4 – 2009

————————————————————————————————

 

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: