Skip to content

Kalco Bouw: beloven en waarmaken

1 november 2012

Kalco Bouw is een landelijk actieve bouwer uit Rijssen. Dit prachtige landelijke woonhuis staat op een kavel van 3000 m2. De rietgedekte woning past perfect in het landschap. Boven de klassieke voordeur die net als de luiken, klassiek, chique zwart is uitgevoerd, is een mooie afdak geplaatst. Lekker eigenzinnig maar bovenal praktisch en mooi.














Meer informatie
Kalco Bouw, Rijssen
tel: 0548 – 514066
website: www.kalcobouw.nl

Het gehele artikel verscheen in Kavel&Huis nr5 2009

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Het is weliswaar een nieuwkomer in dit magazine maar zeker niet in de particuliere woningbouw. Volgens Paul Braamhaar, spreekbuis van Kalco Bouw bestaat het bedrijf ruim 33 jaren en knipoogt af en toe ook naar utiliteitsbouw. De slogan is “vakmanschap bestaat nog!” Een landelijk actieve bouwer uit Rijssen, gevestigd aan de Ambachtsstraat, ook dat nog. Zo langzamerhand lijkt Rijssen kloppend hart van de vakkundige ‘oosterse bouwers’ zoals wij al eerder complimenteus schreven, Wij gaan op bezoek bij de trotse bezitters van een Kalco woning om eens van dichtbij te ervaren hoe het vakmanschap, waar dit ervaren bouwbedrijf zelf sier mee maakt, er in de praktijk uitziet. Wel, met het verschijnen van deze reportage kunnen wij bevestigen dat deze landelijke woning met al haar kwaliteiten onze verwachtingen ‘ruim en schoots’ heeft overtroffen. Sterker nog, net als de inrichting (voor rekening van Ina) of Ina zelf, is dit huis een plaatje en dat allemaal in een droomlandschap.

Landelijk alom
Daar waar de velden voor altijd groen lijken te zijn en het maïs vriendelijk wuift, tussen Wierden, Nijverdal en Enter, precies daar staat op een ruim bemeten kavel van ca 3300(!) m2 dit landelijke woonhuis ‘met zijscheut’ en dat is allerminst oneerbiedig bedoeld. Het staat eigenlijk, zeker met de vriendelijk afgeronde dakkapellen zelfs heel charmant, die iets kleinere reuzenuitbouw aan de rechterkant. De rietgedekte woning met een geschatte totaalinhoud van 1150 m3 past perfect in het landschap en straalt zonder meer landelijkheid uit maar wat zijn nu precies de details die dat bewerkstelligen. Natuurlijk is er allereerst het rieten dak dat al langzamerhand begint te vergrijzen. De roedenverdeling is opmerkelijk, het kenmerkende wybertje bij de ramen blijkt een idee en ontwerp van Ina zelf, net als de fraaie houten daknok aan de linkervoorzijde; het lijkt warempel een gevelteken. Boven de klassieke voordeur die net als de luiken in klassiek, chique zwart is uitgevoerd, zien we een houten driehoek door stevige houten zuilen ondersteund als afdak bij de opstap naar binnen. Lekker eigenzinnig maar bovenal ook praktisch én mooi. Landelijk aandoend zijn natuurlijk ook de zwarte luiken bij de ramen. Rechts van het ‘hoofdgebouw’ zien we twee prominente garagedeuren (met één grote ruimte daarachter) met handige ruimte nu voor een formidabele slaapkamer erboven. Heel gezellig toont ook de veranda met luxe terras aan de achterzijde. Al die zaken blijken in eikenhout te zijn uitgevoerd, daar is dus niet op bezuinigd in elk geval. Verder zien wij, ook van zeer nabij, fraai metselwerk in ruwe, rossige baksteen met een koppenlaag ter hoogte van het trasraam en fiere hanenkammen, gemetselde dorpels bij de crèmige raampartijen van eigen hardhoutfabrikaat. Verder noemden we ze al kort: er zijn rondom 4 + 2 = zes fraai afgeronde dakkapellen in het riet opgenomen en boven het terras achter is een breed dakvenster te bewonderen. Kalco Bouw, bij monde van Paul Braamhaar, hecht grote waarde aan het concept om ‘samen’ een woning te bouwen, “het vergt altijd óók de nodige inspanningen, activiteiten van de klant, meedenken, goed aangeven van de wensen, dan bouw je ook écht met elkaar!” Ina en Geert zijn ook zeer te spreken over de samenwerking met architectenbureau EVE uit Nijverdal. “Ideetjes die wij hadden zijn meestal naadloos overgenomen en perfect ingepast. De welstand vond het allemaal prachtig.” Onze telelens ontwaarde nog een, ietwat oneigenlijke glazen bol op het rieten dak; het blijkt een Solar Tube, een lichtlens bij de overloop die – overdag- voor verrassend veel gratis licht zorgt.

Beloofd is beloofd
De netto bouwperiode voor dit toch aanzienlijke geheel komt op een ruime zwangerschap, een maand of negen. Daarbij is op deze ideale bouwlocatie niet geheid, dat scheelt op diverse vlakken, zeker ook financieel. Er is een kelder overwogen maar vanwege de ruime inhoud bleek dat niet eens nodig. De woonwensen zijn eigenlijk allemaal naar volle tevredenheid ingevuld. Ina: “wij wilden toch vooral een landelijke woning met rieten dak. Verder hadden wij enkele steekwoorden: echte roeden met bijzondere verdeling en de eikenhouten nok, soort gevelteken bij de schoorsteen naar eigen ontwerp. Verder de eiken veranda die in de toekomst misschien nog uitgebreid wordt of glazen wanden zou kunnen krijgen. Dan een doorsteek ergens in het midden van de woning anders moet je helemaal omlopen, eigen indelingen van de slaapkamers en badkamer en een separaat kantoortje beneden. Alles is gehonoreerd!” De woning heeft een verdieping en via een vlizotrap in de lange gang is nog een manshoge zolder bereikbaar. Door de volledige integratie van de enorme garageruimte en met de slaapkamer mét inloopkast/kamer erboven wordt de grote zolder zelfs nauwelijks gebruikt. Met enige hulp heeft Ina het ruim bemeten interieur door terugkerende elementen in materialen en kleuren open en rustig weten te houden. Opvallend chique is het ramen- en deurenbeslag; naar klassiek model zijn alle scharnieren, handgrepen en dergelijke in mat zwarte finish uitgevoerd, door het hele woonhuis. Ander detail is het fraaie stuukwerk van niet alleen de diverse plafonds in woonkamer, eetkamer/ keuken maar ook de heel wat lastiger sferische(halfronde) dakkapellen! Well done. Een kleine toer door het huis: de entreehal geeft direct een flink ruimtegevoel door de vide boven de hardhouten trap. Rechtdoor en links komen we in de woonkamer met wijds uitzicht. Bij het terras en de welkome veranda zijn meerdere openslaande tuindeuren voor een goede link tussen binnen en buiten. Vanuit de rechthoekige woonkamer komen we (evt. door schuifwanden) in de eetkamer/ open keuken, een strategische plek in huis. Via een portaal kunnen we dan kiezen uit een klein kantoortje, een computerkamer, een overgangsruimte/ bijkeuken en de forse garageruimte. Bij de entree met de trap naar boven zien we een langgerekte overloop/gang met aan het einde het ruime(!) gratis licht van de Solar Tube. Hier zijn vier slaapkamers, één ervan is indrukwekkend, het is de ouderslaapkamer met inloopkamer en deze bevindt zich dus pal boven de garage(s). Verder nog een bijzonder ruime badkamer, techniekkamertje en een waskamer. Daarboven is nog de zolder. Enfin, we zijn onder de indruk. Het was afgezien van de gezellige ontmoeting ook zeer overtuigend. Kalco Bouw doet blijkbaar, ook volgens de dolgelukkige bewoners, precies wat het belooft: samen bouwen mét vakmanschap. Die slogan klopt, het is in dit geval zeker geen loze kreet. Aanbevolen! PM

Advertenties
One Comment leave one →
  1. 1 november 2012 16:23

    Dat noem ik nog eens een droomhuis. Ziet er echt geweldig uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: