Spring naar inhoud

AllureBouw: Noblesse oblige

2 november 2012


Deze woning valt ons op. Niet zozeer door de min of meer via welstand voorgeschreven klassieke puntdakvorm, maar door de toegepaste luiken, een charmant patrijspoortje in de punt en natuurlijk door het felle wit (gekiemd) en de evenzo felle keramische dakpannen. Een prachtige woning van AllureBouw.

 

Het heeft trotse bewoners Jeannine en Johan eigenlijk best wat uurtjes achter de computer gekost om uiteindelijk een geschikte bouwer te vinden voor hun kersverse kavel in Nieuw Vennep. Na vele omzwervingen op het fameuze Internet en zelfs na van diverse bouwbedrijven offertes te hebben ontvangen viel de keuze op een sterk verhaal van AllureBouw uit Enter, die naam zegt ook iets, mag je stellen. Dat is gelukkig nog steeds het gevoel, ook ná de bouwperiode die feitelijk zonder problemen verliep! Het blijkt dat deze omgeving goed is voor meer dan één woning van Allure, een mooi huis werkt aanstekelijk blijkbaar. De woning van dit echtpaar met twee kinderen valt op; niet zozeer door de min of meer via welstand voorgeschreven klassieke puntdakvorm maar door bijvoorbeeld de toegepaste luiken, een charmant patrijspoortje in de punt en natuurlijk door het felle wit (gekeimd) en de evenzo felle keramische dakpannetjes. De zon doet vandaag dapper mee.

Lekker wit
In deze nieuwbouwwijk heeft de gemeente dan toch min of meer haar best gedaan om van de afzonderlijke kavels weer een rijtjeskarakter te maken. Juist door bijvoorbeeld deze witte kleur op de grove baksteen slaagt dit gezin erin om die uniformiteit weer speels te doorbreken. En er is nog iets, iets dat zo logisch lijkt maar dat we inderdaad steeds vaker over het hoofd gaan zien; of is het door de vingers… Geloof het of niet, bij deze woning is de voordeur namelijk een…voordeur! Bijna alle architecten en ontwerpers doen tegenwoordig erg hun best om die ergens in de zijkant weg te moffelen maar hier is de voordeur dus nog waarachtig de entree aan de straatkant. Wat Johan en Jeannine nog het meest kunnen waarderen in bouwbedrijf AllureBouw was en is de grote mate van transparantie in de offerte. “Dit gaat het kosten, als je dat of dat wilt komt er precies zoveel bij.” Johan: “dat is bijzonder prettig om te weten, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan; het bouwen van een woning is immers geen kleinigheidje! Bovendien komen zij hun beloftes echt helemaal waar!” Goed bericht. Het ontwerp voor de woning was wel degelijk aan bepaalde banden gelegd door de gemeente/ welstand en het ontwerp van Allure is een op enkele punten aangepaste, standaardwoning geworden. De inhoud van deze woning komt uit op ca. 700 m3 en het huis staat redelijk aan het begin van de kavel die ca. 420 m2 groot is. Daardoor blijft er aan alle kanten nog genoeg ruimte over om er bijvoorbeeld een oprijlaan, een uitbouw, een mooie tuin en een heerlijk achterterras in de lengte te kunnen verwezenlijken. En er is zelfs nog een tuintje aan de voorkant. De woning meet ca. 8.50 meter bij 12 meter. Er moesten nog wel een 20-tal heipalen de grond in en daarop is traditioneel gemetseld tegen een betonsysteem. Ook de binnenmuren zijn gemetseld. De wat grove steen is weliswaar met enige moeite wit gekeimd maar dat loont zich natuurlijk de komende jaren. Wit blijft met deze biologisch/ chemische gevelbekleding ook jarenlang wit en zeer goed bestand tegen weersinvloeden. Bij de voorzijde dus een heuse voordeur die de symmetrie doorbreekt en een leuke ‘patrijspoort’ bij de zolder. Links zien we een welkome uitbouw die voor extra licht zorgt en een snelle doorgang naar het linkerterras. Achter zien we nog een vrijstaande, enkelsteens garage die ook door Allure werd geplaatst. Rechts is de toegang tot die garage die niet aan het huis verbonden mocht zijn. De schoorstenen moesten in deze wijk in elk geval bovenop het dak, waarvan akte, het misstaat niet.

Forse zolderruimte
De woning is zowat in haar geheel door AllureBouw geplaatst, alleen de niet scharnierende luiken komen via eigen inbreng. Het verschaft de woning wel degelijk iets landelijks. Deze woningvorm is natuurlijk van klassieke snit, geef een kind een vel papier met een potlood, vraag om een huis te tekenen en er zal meestal een huis als dit uitkomen. Maar door details als de stevige gootlijst, de zinken regenpijpen, de (verplichte) keramische dakpannen, de ruwe steen en het geverfde trasraam beneden, de ronde raampjes voor en achter, de rondom toegepaste blauwstenen raamdorpels en de lichte kleur onderscheidt dit huis zich daar toch weer een beetje van. En dat geldt dan zeker voor het interieur, waarvoor Jeannine het meest verantwoordelijk is. Met knipoog: “wat mij betreft had het nog veel moderner en strakker gemogen maar Johan had ook recht op enige inbreng…”

De woonwensen vooraf op een rijtje: open karakter, veel licht, grote open woonkeuken, een ruime entree met de voordeur ook vóór, een vaste trap naar zolder (heel verstandig), een steile dakhoek (verplicht), de blauwstenen raamdorpels, de zinken regenpijpen en later de houten sierluiken. We mogen stellen dat aan alle voorwaarden “ruim en schoots” is voldaan! Toch heeft dit echtpaar nog wel enkele woonwensen achteraf maar dat heeft weinig van doen met de kwaliteiten van het bouwbedrijf want vanzelfsprekend komt er soms ook een eind aan het budget. “Wij willen inde nabije toekomst nog een paar mooie dakkapellen waar nu enkele ‘Veluxen’ zitten, de badkamer is soms wat aan de krappe kant en als de kavel iets breder was geweest, was het hele huis nu ook iets breder geworden. Verder wonen we heerlijk; we zijn eigenlijk heel gelukkig met dit ‘open’ woonhuis en erg tevreden met de gang van zaken voor, tijdens en na de bouw.”

Een snelle rondleiding: via de voordeur komen we in de ruime carrévormige entree met rechts de houten trap naar boven en links de toegang naar de living met links een grote woonkeuken, in het midden een eetkamergedeelte bij de uitbouw en rechts de woonkamer. Veel ramen, veel licht. Op de 1e overloop kun je eigenlijk zó de doorlopende vaste trap op naar de tweede verdieping. Op de eerste verdieping zijn te vinden: een badkamer en drie slaapkamers, de kinderkamers zijn gespiegeld en aan de andere kant is de ouderslaapkamer met grote kledingwand. Op de verdieping is nog een handige wasruimte. De zolder tot slot is niet weg te vlakken, deze ruimte is zeer fors en door de scherpe dakpunt ook lekker hoog. Deze langgerekte ruimte loopt ca. 12(!) meter van voren naar achteren met natuurlijk licht van de ronde raampjes. Dit gezin is al enkele malen verhuisd en dit woonhuis is dus met zorg en aandacht tot stand gekomen. Anders gezegd: flink gezocht, toch gevonden en helemaal tevreden met AllureBouw. Tja, zoals gezegd: met zo’n naam geldt natuurlijk al snel: noblesse oblige, adel verplicht!

 

Tekst en fotografie: Peter Muller
Meer informatie
AllureBouw,
Enter. Tel. 0547-386170
of via Internet: www.allurebouw.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis nr 5 2009 

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: