Skip to content

Silverwonen: Sallandse Schone in Hellendoorn

6 november 2012

Een mooie blinkvanger aan de rand van het bos is deze prachtige woning van Ingrid en Gerrit in Hellendoorn. De woning wordt gekenmerkt door de fraaie, conische welvingen van het dak. De woning is met de hand opgemetseld en de steen is naar Hilversums model (breed en glad) iets terugliggend gevoegd en met zeer duurzame coating wit geverfd. Heel charmant is het dofzwart trasraam eronder.










Meer informatie
SILVERwonen Architecten
tel: 074 2569110
internet: www.silverwonen.nl

Het hele artikel verscheen in Kavel&Huis nr 5 – 2009

————————————————————————————————

Het hele artikel

Wij kregen van architect Richard Brok slechts een beknopte routebeschrijving van de omgeving met als ultieme indicatie: “dit huis kun je niet missen…” Hellendoorn is weliswaar avonturenland maar dat het landhuis van Ingrid en Gerrit zich zó zou presenteren op een zomerse dag, aan de rand van een bos, als op een terp in een mild glooiend landschap was zelfs voor ons een verrassing. Wij zijn wel iets gewend trouwens maar dit geheel lijkt de ultieme combinatie van kavel én huis! Je kunt je als fotograaf nauwelijks bedwingen om ermee aan de slag te gaan. Wij zijn graag te gast bij sympathieke eigenaars Ingrid en Gerrit en krijgen bij wijze van uitzondering ook de gelegenheid om architect Richard Brok en bouwmanager Wim Eggengoor te ontmoeten. We nemen plaats in het meest begeerde plekje van dit geheel der dingen; tussen hoofdgebouw en ‘bijgebouw’ is een overkapte corridor waar het heerlijk toeven is…

Oogvanger op heuvelrug
Met plezier wandel je eerst even om het gebouw heen, het heeft van alle kanten een ander ‘gezicht’. Eenmaal bij de bosrand aan de achterkant van het geheel zien we een brede sleuf de (zand)bodem ingaan. Het blijkt de speciaal geprepareerde toegang tot het souterrain annex garage(ca. 150 m2) dat van voor naar achter onder de woning doorloopt. De oprit/afrit moest niet alleen verwarmd worden (ijzel!) maar er is ook een laag van verbrand zand met coating aangebracht om het loopvlak stroef te maken. Op het markante rieten dak liggen keramische nokvorsten en tja, het rieten dak was natuurlijk geen kleinigheid voor de lokale rietdekkers gezien de steile hoek en de bijzondere vormen. Het is met name bouwmanager/ duizendpoot Wim Eggengoor die de contacten en ideeën heeft om het bijzondere ontwerp van Richard Brok in de praktijk om te zetten. Naast de fraaie, conische welvingen van het dak zijn hier nog meer vondsten te genieten. De woning is overigens wel degelijk met de hand opgemetseld en de steen is naar Hilversums model (breed en glad) iets terugliggend gevoegd en met zeer duurzame coating wit geschilderd. Gedurfd maar ook heel charmant is vervolgens het dofzwart trasraam daaronder, waarvan we de besmettelijkheid enigszins in twijfel trekken maar het stáát vooralsnog geweldig. Zowel bij enkele dakkapellen als op de gevels is er vervolgens gepatineerd (chemisch behandeld) zinken plaat toegepast dat een fraaie kleur over zich heeft die alleen nog maar mooier wordt. Het heeft warempel een koperen uitstraling. Het hoofdgebouw heeft (voor de verandering) de voordeur weer eens ‘lekker’ aan de voorzijde! Boven die voordeur is een formidabele lichtwand, een natuurlijk lichtbrenger op het trappenhuis en de verdieping. Bijzonder welkome ‘bonus’ in Richard Brok’s ontwerp is de deels open gehouden, deels in glas ‘gevangen’ corridor van hoofd- naar bijgebouw. Ook het bijgebouw heeft twee verdiepingen en is via de overgang beneden bereikbaar. Alle raam- en kozijnwerk is van handgemaakt hardhout en wel zodanig geplaatst dat er in elk geval een optische eenheid is ontstaan, met name door de uitgekiende roedenverdeling die bijvoorbeeld in de naden op het houtwerk van de imposante voordeur en als freeswerk in de glazen tussendeuren doorloopt. Zo bereik je een onbewuste rust en eenheid in exterieur én interieur. Overal in deze woning is licht en dus ook veel uitzicht. De Sallandse Heuvelrug én deze kavel hebben in dat opzicht veel te bieden. Heel subtiel staan achter tegen de bosrand twee luie stoelen met leestafeltje en ook vanuit de vertrekken is naar alle kanten veel te zien. De tuin(vijver) is weliswaar ‘under construction’ maar je moet ook iets te wensen hebben, toch?

Tweemaal mooi: ook binnen!
Deze aanzienlijke kavel werd in 2007 overgenomen en destijds stonden er bij het begin van wat nu de oprijlaan is een bescheiden boerderijtje met iets grotere schuur. Met een perceelgrootte van ruim twee hectaren(!) en veel open gazon lijkt het nieuwe landhuis van een afstand warempel zelfs iets ‘kleiner’ dan het werkelijk is. Strikt gemeten is de aanzienlijke inhoud van de drie lagen souterrain, twee gebouwen op de begane grond en de verdiepingen ruim 1950 m3. Het hoofdgebouw neemt daarvan 750 m3 voor rekening. Met een zanderige bodemsamenstelling zoals die in Salland gebruikelijk is hoeft er zelfs met een flinke woning als deze niet geheid te worden. De prefabkelder is door een gespecialiseerd Duits bedrijf aangebracht. De totale bouwtijd is ruim zeven maanden geweest en met de afwerking, tuinaanleg erbij is dat tien maanden. Met buitengewoon vaardige blik heeft Ingrid het interieur vervolgens onder handen genomen. Het overal ruim aanwezige daglicht toont ons veel lichte tinten en stemmige aardkleuren gecombineerd met fraaie beeldende kunst en vooral moderne meubelen, met hier en daar een klassieker. De hoge plafonds verlenen een geweldig gevoel van ruimte, soms tot en met bijzondere akoestiek aan toe. Wat van de buitenkant al direct zo charmant oogt, de eigentijdse dakvorm met het blonde riet, bepaalt ook van binnen een fors deel van het open karakter van dit landhuis. Voor de bouwploeg zijn zulke dakpunten zowel van buiten als van binnen(stuukwerk!) geen eenvoudige klus. Wim Eggengoor had blijkbaar op alle technische obstakels een antwoord; de woning ziet er smetteloos en perfect afgewerkt uit. We zien allerlei kleine details die de pur sang woonliefhebber zullen bevallen, de steunpilaartjes op de veranda bijvoorbeeld, de reeds genoemde louvres van hardhout, de zinken gevelbekleding, de terugkerende glazen wanden. Wij genoten met volle teugen van deze Sallandse schone, we bedoelen het woonhuis al mag ook trotse eigenaresse Ingrid aanspraak maken op die titel. Gemeente Hellendoorn doet haar ‘avontuurlijke’ naam eer aan door met dit eigentijdse landhuis een geslaagd architectonisch avontuur aan te gaan tussen klassieke streekelementen en moderne woonvisie. Everybody happy!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: