Skip to content

Boxxis woningen / architecten: Familieproject in Voorthuizen

12 november 2012


Gert en Ees van Loenen zette samen met hun drie zoons en architenctenbureau Boxxis een architectonisch hoogstandje neer waarover in het Veluwse plaatsje Voorthuizen nog steeds gesproken wordt.


 







Het bureau Boxxis bestaat uit twee elementen. Een architectengroep en een groep voor woningen welke de bouw van de ontwerpen realiseert. De combinatie biedt veel voordelen, want er kan geen misverstand tussen ontwerpers en uitvoerders ontstaan.

Meer informatie
Boxxis Woningen
Parmentierstraat 9, Barneveld
tel: 0342 444777
internet: www.boxxis.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis nr 5 – 2009

—————————————————————————————————————————————-

Het hele artikel

Bij het project zijn alledrie hun zoons betrokken. Gert en Ees van Loenen zetten samen met hen en met architectenbureau Boxxis een architectonisch hoogstandje neer waarover in het Veluwse plaatsje Voorthuizen nog steeds wordt gesproken. In positieve zin vooral!

Bij de bouw van een huis begint alles met de grond. En die is nu juist zo moeilijk te bemachtigen. Gert en Ees van Loenen hadden een huis in Voorthuizen met een gigantische tuin van 2000 vierkante meter. Gert: ‘Wij dachten: als we het huis nu eens verkopen met de helft van de grond. Op die andere helft bouwen we dan een nieuw huis…’ Goed plan, maar er is wel een artikel 19 procedure mee gemoeid. In dit geval een ‘lid 2’. Dat is een voordeel, want dan hoeft de aanvraag niet naar de provincie en kan de gemeente de beslissing nemen. Het plan liep zoals Gert en Ees het voor ogen hadden en er kon gebouwd worden. Dat was het startsein voor een periode vol actie voor de hele familie. Want het kubistische, strak vormgegeven huis dat een echte ‘eye catcher’ in de wijk is, kwam tot stand door een coöperatie tussen enerzijds architectenbureau Boxxis uit Barneveld en anderzijds Gert en Ees en hun drie zoons. Gert: ‘Gert jr. (40) is modeontwerper, onder andere het brein achter het merk Twin Life, hij heeft als vormgever een belangrijke bijdrage geleverd aan het huis. Alfons (36) is de techneut, hij heeft een eigen bedrijf in totaalonderhoud en heeft veel over het schilderwerk en de kleurstellingen nagedacht en dit is ook door zijn bedrijf uitgevoerd. Erik (43) is onze it-er en hield zich overal mee bezig…
Bij de ontwikkeling van onze plannen hadden we steeds weer gezinsoverleg, waarna we naar Boxxis stapten met onze ideeën. Deze aanpak kon alleen maar werken bij een bureau als Boxxis, dat totaal open stond voor zo’n manier van werken!’

Opdracht in stappen
Voor Gert en Ees was het duidelijk dat dit de kans was om eens iets heel anders te bouwen. Ees: ‘Dat doe je misschien maar één keer in je leven, dus is het belangrijk om goed uit te vinden wat je precies wil. De strakke architectuur is wat ons beiden erg aanspreekt. In een internationaal woonmagazine kwam ik een ontwerp tegen dat deze stijl had. Zo zou het moeten worden.’ Het fotootje is uitgekipt en zit nog ergens in het archief. Maar het was slechts een inspiratiebron. Ees: ‘Via internet zochten we naar een architect die deze stijl graag ontwerpt. Ons zoekwoord was: ‘modern’. Boxxis was de tweede met wie wij een afspraak maakten.’ Gert: ‘Ik vond het belangrijk dat Boxxis uit onze buurt kwam, daardoor heb je meer het gevoel dat er met verantwoordelijkheid met je wordt omgesprongen. We hebben niet meteen de hele opdracht bij Boxxis neergelegd. We hebben het stap-voor-stap aangepakt. Voor elke nieuwe fase gaven we weer opnieuw opdracht. Daarmee hielden we het heft in handen voor het geval de samenwerking niet zou bevallen. Dan zouden we kunnen zeggen: stop, vanaf nu gaan we met iemand anders verder. Boxxis heeft dat helemaal niet als een motie van wantrouwen opgevat. En uiteindelijk is de hele ontwerpopdracht door hen uitgevoerd. Het casco is door Hilverts Totaalbouw uit Barneveld gemaakt. Maar de onderaannemers voor bijvoorbeeld de installatie en de loodgieter heb ik zelf geregeld. Weer met bedrijven uit deze buurt, want daar heb ik het meeste vat op!’

Boeiend lijnenspel
Het is een huis geworden met allure, je kunt het je voorstellen op een hoge rots aan de kust van Florida. De buitenkant is strak en heeft veel ramen die breed en laag zijn vormgegeven. Beton speelt een belangrijke rol in het uiterlijk: zo is er een betonnen balkon dat als een L aan het huis is verbonden, het betonnen terras aan de zijkant van het huis zweeft als het ware boven de grond. Dat kon omdat er een kelder onder het hele huis is gebouwd die een meter boven het maaiveld uitkomt. Daar is het terras aan de bovenkant aan verbonden. Door het huis een kubus te noemen, zou je het ontwerp ernstig tekort doen, want er zijn in alle vlakken bijzondere inspringingen en raampartijen verwerkt waardoor het een boeiende uitstraling heeft. In het interieur heeft de woonkamer een hoogte van zes meter. Het rookkanaal van de open haard heeft in de raampartij aan de voorkant van het huis een prominente plaats. Zowel binnen als buiten. Want aan de buitenkant is ook een open haard. De twee rookkanalen zijn niet helemaal tegen elkaar aan gemaakt. Binnen is een smalle ruimte tussen die twee schoorstenen opengehouden waarin de gordijnen wegvallen als ze opengeschoven zijn. De ramen geven door hun hoogte van zes meter een fantastische openheid die in de kamer wordt benadrukt door een ‘brug’ die de twee zijdes van de verdieping met elkaar verbindt. Aan één van die twee zijdes is het kantoor van Gert ondergebracht: daarin is een laag en breed raam gemaakt dat een soort panorama-uitzicht over de woonkamer biedt. Op de verdieping zijn logeerkamers en een badkamer met bad gemaakt. Op de begane vloer is de slaapkamer met badkamer die Gert en Ees gebruiken. Nog meer licht in de woonkamer komt via een glazen dakpartij. Gert: ‘Aan die kant staat het huis vrij dicht op dat van de buren, daar wil je geen ramen in de muur. Maar wel licht!’
De badkamer heeft een even slimme als verrassende indeling: de vierkante ruimte is in het midden van een vrijstaande wand voorzien. Daar tegenaan zijn twee spoelzuilen geplaatst. Achter dezelfde wand is een toilet en een douche gemaakt. Je kunt ze respectievelijk links en rechts om de vrijstaande wand bereiken. Gert: De kleurstelling is in het hele huis in wit en zwart gekozen. Dat is weer het werk van onze zoon Alfons…’

publicatie Kavel & Huis nr. 5/09

foto’s met dank aan Martijn Heil

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: