Skip to content

Atelier3: Klassiek uiterlijk, binnen modern en vol innovatieve technieken

14 november 2012

In de rubriek ‘Oud gekocht, nieuw gebouwd’, dit prachtige huis in Bennebroek. Heel bewust hebben bewoners Arjen en Tina gekozen voor een niet al te extravagant huis. De eerste verrassing ervaar je dan ook als je het huis binnen stapt. Heel duidelijk is het ontwerp van Piet Boon zichtbaar.










Meer informatie
Atelier3
Flankement 6, Leusden
tel: 033 4559599
internet: www.atelier3.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis nr 5 – 2009

————————————————————————————————————————————

Het hele artikel

Aan de hoge ligging van het huis is te herkennen dat het boven op een duin is gebouwd. Rondom liggen alle huizen een stuk lager. Tina en Arjen Welsch lieten een ontwerp tekenen dat qua uiterlijk past in de omgeving: binnen ademt het de geest van Piet Boon en is alle mogelijke technische vernuft toegepast.

Daan en Senne, de kinderen van Tina en Arjen Welsch, zaten in Bennebroek op school. Dat was niet ver van hun huis dat in Hillegom stond. Maar Bennebroek voelde veel beter aan. Tina: ‘ Een warme en gezellige gemeenschap, waarin je snel wordt opgenomen, maar waarbij een ieder zijn eigen privacy kan behouden. We zochten niet echt naar een huis in Bennebroek, maar toen we dit plekje op een hoog duin te koop zagen staan, zagen wij meteen de mogelijkheden. Het huisje was een soort conciërgehuisje dat bij het elektriciteitshuisje hiernaast hoorde. Het zag er met z’n puntdakje erg leuk uit. Maar dat het toch te klein voor ons was, zag je zo. Arjen was de eerste die zei: ‘Dan moet het maar plat…’.’Inmiddels wonen Tina en Arjen negen maanden in hun nieuwe huis. Met z’n traditionele vorm en rietgedekte dak zou het ook in ’t Gooi niet misstaan. Heel bewust kozen Tina en Arjen er voor om hier een niet al te extravagant huis te bouwen dat door een extreme architectuur uit de toon zou vallen bij de overige huizen in deze buurt. De eerste verrassing van dit huis ervaar je bij binnenkomst. Hier is heel duidelijk de invloed van ontwerper Piet Boon voelbaar. Tina: ‘Piet Boon is inderdaad een inspiratiebron geweest. De combinatie van strakke vormgeving en het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren passen helemaal bij ons. Zijn stijl voor exterieur zou in deze omgeving niet passen, maar binnenshuis hebben we ons helemaal uitgeleefd op zijn stijl.’

Gastvrije indeling
De indeling van de begane grond is open gehouden: een versprongen woongedeelte, in een uitbouw van het huis is de eethoek gemaakt en aansluitend de open keuken. De uitbouw heeft rondom roedeverdeelde ramen en er zijn openslaande deuren naar het terras. De keuken is visueel afgescheiden door een kookeiland waaraan een bar met eikenhouten krukken is gemaakt. Bij deze keuzes is de achtergrond van Tina en Arjen terug te vinden. Tina: ‘Wij hebben allebei de Hoge Hotelschool Maastricht gedaan en gastvrijheid is bij ons een zesde zintuig. Daar hoort ook bij dat als je gasten hebt, je met hen contact hebt tijdens het koken. Daarom is de kookplaat zo geplaatst dat je al kokend naar de huiskamer en de eettafel gericht bent.’ De culinaire achtergrond is ook te zien in de keuze voor apparatuur: een traditionele heteluchtoven, een combimagnetron, een stoomoven en een vijfpits kookplaat. En heel praktisch: in één van de spoelbakken is een systeem verwerkt dat gft-afval vermaalt en zo in de afvoer laat verdwijnen. Aanrechtruimte is ook volop gecreëerd, want naast het kookeiland is tegen de achterwand nog een kamerbreed aanrecht gemaakt. De materialen en kleuren zijn ‘helemaal Piet Boon’. Zwart graniet, strak ontworpen kasten in de keuken, gemaakt van blank eiken, geïntegreerde robuust uitgevoerde nissen in de muren voor servies, antracietkleurige ‘roman blinds’ van grove geweven antracietkleurige transparante stof. In de woonkamer is de sobere uitstraling doorgevoerd door de extra brede eikenhouten vloerdelen en de antracietkleurige zitmeubels. De radiatoren hebben een klassiek afgewerkte ombouw en langs de wanden zijn kasten op maat gebouwd in de stijl van Engelse bibliotheekkasten. Al het houtwerk is in spierwit hoogglans afgewerkt, wat voor een heldere en rustige sfeer zorgt.

Moderne technieken
Was de inrichting bij binnenkomst een verrassing, het huis zelf heeft nog een verrassing in petto. Naast de keuken voert een trap naar beneden. Je verwacht dan wel een kelder, maar geen compleet appartement! Het hele huis is onderkelderd en de koekoeken zorgen voor daglicht. Er is een grote woonkamer waar de kinderen kunnen spelen en tv kunnen kijken. En aansluitend is er een toilet, een badkamer, een wijnkelder, een fitnessruimte en een grote slaapkamer. Tina, lachend: ‘Dit is in korte tijd al de populairste B&B in mijn kennissenkring geworden.’ Ook is er een technische ruimte ondergebracht. En de stijl van deze aparte sectie van het huis is identiek aan de rest van het huis. Dezelfde mooie wandkasten, de kleuren van de wanden, de uitvoering van de badkamer met dezelfde wastafelbladen. En niet alleen de ruimte en de inrichting van het huis verrassen, het is ook voorzien van alle moderne technieken die je in een huishouden kunt bedenken. Het domotica systeem zorgt er voor dat vanaf een computerscherm in de keuken het hele huis onder controle is te houden: de verlichting kan aan en uit worden gezet, maar ook de sterkte ervan wordt hier bepaald. Duizenden muzieknummers zijn hier te kiezen en op te zetten, de boxen zijn in elk vertrek weggewerkt. In de slaapkamer zijn ze zelfs onzichtbaar in de muur geïntegreerd en ook de verwarming is vanuit de keuken te regelen… Kortom, het is het huis van de toekomst, maar dan van dit moment…

publicatie Kavel & Huis nr 5/09

foto’s met dank aan Martijn Heil

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: