Skip to content

Bekhuis & KleinJan: De vier zonen is de parel van Overijssel

22 november 2012

Op de splitsing van het Overijssels Kanaal en het Zwolsche Kanaal heeft 150 jaar lang een prachtig huis gestaan: De vier zonen. Gebouwd door een textielindustrieel bouwer. Anderhalve eeuw later is het huis herbouwd door Gerard Karsten. De vier zonen is in haar oude glorie hersteld!

Als bouwer van huizen is het waarschijnlijk je grootste uitdaging om zelf je eigen huis te bouwen. In elk geval bouwde Gerard Karsten zijn eerste huis zelf. Maar dat is 30 jaar geleden. Nog maar onlangs bouwde hij ook zijn tweede huis. Een opvallend huis. De buitenkant is naar gelijkenis van een huis dat hier 150 jaar geleden op dit plekje werd gebouwd. En binnen heeft het een compleet authentieke uitstraling. De historische sfeer is hier bereikt door het gebruik van oude bouwmaterialen, maar ook door de opzet van het interieur.

De historie
Gerard Karsten: ‘Precies op deze terp werd in 1857 het huis van Salomonson gebouwd. Dit was een industrieel die in deze hoek van het land textielindustrie wilde vestigen en dít zou de woning voor de ‘bedrijfsleider’ worden. Hij noemde het De Vier Zonen, omdat hij zelf ook vier zonen had. Van de gemeente kreeg hij helaas niet veel steun in zijn plannen, want textielindustrie werd hem hier verboden. Salomonson is toen uitgeweken naar Nijverdal, waar hij zijn plannen wel heeft kunnen realiseren. Een paar jaar geleden overleed de toenmalige bewoner van De Vier Zonen en een projectontwikkelaar wilde het huis restaureren op voorwaarde dat hij er een aantal extra huizen bij mocht bouwen. Er werd een onderhandeling gestart waarbij de partijen het niet eens werden, de projectontwikkelaar wilde méér huizen bouwen dan de gemeente toestond. Ruzie, oponthoud… En intussen stond De Vier Zonen te verkrotten. Ik ben toen met de gemeente in contact gekomen en we kwamen overeen dat we hier aan de overzijde van het kanaal tien appartementen mochten bouwen als ik ook De Vier Zonen zou herbouwen. Dat plan is nu uitgewerkt en ik kon daarbij dus voor de tweede keer mijn eigen huis bouwen.

Bourgondische dallen uit België
Het bijzondere is dat het nieuw gebouwde huis niet identiek is aan het oude huis dat hier stond, maar wel zo sterk dezelfde uitstraling heeft, dat het er erg op lijkt. De gevelversiering die het oude huis had, is voor het nieuwe huis nagemaakt van red cederhout en dat levert al een sterke gelijkenis op. De oude stenen van De Vier Zonen zijn niet in de container verdwenen maar schoongebikt en opnieuw gebruikt. En binnen is een aanpak gekozen waar het oude huis bij lange na niet aan kon tippen. Gerard: ‘We hebben twee jaar aan het huis gebouwd en minstens even lang gezocht, in Nederland en in België, naar de geschikte materialen.’ Het feodale karakter wordt onder meer bereikt door het schoonmetselwerk van de stenen die in de muur tussen de eetkamer en de keuken zijn gebruikt. De knipvoeg maakt het nog authentieker. En voor de boog tussen die twee vertrekken zijn prachtige elementen van zandsteen gebruikt. Op de vloer liggen Bourgondische dallen uit België. Gerard: ‘De balken komen vermoedelijk uit een oude fabriek, ik moest de hele partij in één keer kopen. Maar omdat ik met mijn bouwbedrijf ook veel huizen restaureer en in oude stijl bouw, was dat geen probleem.´

Keuken voor kookfanaten
De ´routing´ in het huis is praktisch en open gehouden. De brede doorgang van de eetkamer naar de keuken is daar een mooi voorbeeld van. De keuken is in de juiste proporties met de rest van het huis: groot dus. Maar niet té groot, want in het winterseizoen wordt de keuken herhaaldelijk bemand door de kookclub van Gerard. ´Vier stellen komen hier eten en de mannen koken. Geen gewone stampotten, maar haute cuisine, mijn favoriete gerecht is nog steeds eendenborst…´
Koken doen de heren alleen op de Aga, die voorzien is van vier warmhoud-compartimenten die doorlopend branden. De keukenmeubels hebben granieten bladen, zonder naden, want dat is praktischer. De keuken is handgemaakt in de timmerfabriek van het bouwbedrijf, net als alle andere kasten in het huis en de echte vensterbank in de hal.

Zwembad met ‘Amsterdams spant’
Gescheiden van het huis is een ruimte voor het zwembad gebouwd. Gerard: ‘We hebben het juist niet geïntegreerd in het huis om te voorkomen dat je daar chloor zou gaan ruiken.’ Maar het gebouw is evengoed zeer de moeite waard. ‘Hier is het ‘Amsterdamse spant’ toegepast, dat de nok met de balken en de planken in zicht laat. De randen van het zwembad hebben een overloop en de gebakken tegels zijn tussen de eerste keer en de tweede keer dat ze werden gebakken, aan één kant omgebogen. Door die gebogen rand zijn er geen scherpe randen meer te vinden in de afwerking.’

Publicatie Kavel & Huis nr 5/09

foto’s met dank aan Martijn Heil







Meer informatie
Bekhuis&KleinJan
Rijssensestraat 10, Wierden
tel: 0546 571004
url: www.bekhuis-kleinjan.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis nr 5 – 2009

————————————————————————————————————–

 

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: