Skip to content

Brummelhuis: Twee huizen, één bouwer

28 november 2012

Met de tekening van Brummelhuis werden de eerste stappen gezet naar het prachtige huis van Truus en Ruud Ritzer. Als startpunt werden de eisen op tafel gelegd. De jaren dertig woningen moesten allebei een slaapkamer en een badkamer op de begane grond krijgen. De woonkamer moest groot zijn en de keuken straatgericht. Speciaal voor de kinderen is er een zwembad toegevoegd.








Meer informatie:
www.brummelhuis.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis nr 5 – 2009

————————————————————————————————–

Het hele artikel

Truus en Ruud Ritzer zijn dansers. Internationaal staan zij op de vierde plaats en zij zijn meervoudig Nederlands professional kampioen. In Zeist hadden zij een grote dansschool. Een druk leven, waarin de ouders van Truus, Cor en Maria Taal, een belangrijke rol speelden. Het succes van het dansende echtpaar en de dansschool werd door hun mogelijk gemaakt. Opa en oma vingen de kinderen op en dat kon praktisch gezien heel makkelijk omdat zij het tweede woonhuis bij de dansschool bewoonden. Nu zijn de kinderen van Truus en Ruud, Maria (13) en Lennart (10), niet meer zo heel afhankelijk van hun grootouders. Bovendien hebben Truus en Ruud een punt achter hun dansschool gezet en jureren zij voornamelijk bij danswedstrijden. Om de werksfeer helemaal kwijt te raken, kozen zij er voor om de omgeving van Zeist te verlaten. Truus: ‘Wij lieten verschillende opties de revue passeren en kwamen tot de conclusie dat er behoorlijk wat vooroordelen bestaan rond de ‘provincie’. We zijn uiteindelijk in Emmen terecht gekomen, en daar is een groot cultureel aanbod, er zijn verschillende theaters. En er is een school voor hoogbegaafde kinderen, waar Lennart en Maria goed op hun plaats zijn.’

Service
Ruud: ‘Emmen kenden we van de vakanties. Cor, de vader van Truus, kende het ook vanuit de oorlog en zo is de keuze tot stand gekomen..We hebben aanvankelijk nog naar bestaande woningen gezocht, maar toen liepen we tegen het plan De Tuinen aan, in de wijk De Delftlanden. Het ligt vlak bij het Noord-Bargerbos, twee minuten hooguit. Aan de overkant wordt niet meer gebouwd, er ligt een fietsbrug met veel groen er omheen. Blijvend vrij uitzicht dus. En de kavels zijn royaal. Die van ons is 600 vierkante meter, die van mijn ouders net iets kleiner. En het plan voor De Tuinen sprak ons aan. Er moesten jaren dertig huizen worden gebouwd, en die stijl spreekt ons aan. De erkers, de grote dakoverstekken… Voor we een bedrijf of architect voor het ontwerp van ons huis hadden gevonden, zijn we wel verschillende aanbieders langs geweest. Brummelhuis voldeed aan onze eisen. Vaak moet je in een half uur al beslissen voor welk type woning je gaat, dat is toch onmogelijk? Bij Brummelhuis kregen we de tekening met het voorstel mee naar huis, zodat we uitvoering konden verder denken over ons nieuwe huis. Later bleek ook dat Brummelhuis, en dan voor ons in het bijzonder in de persoon van Rinus Holland -die krijgt een dikke 10-, een bedrijf is waarmee je kunt overleggen, de mensen zijn aanspreekbaar, ze bagatelliseren je wensen of klachten niet, je hoeft niet te knokken voor je gelijk, zoals ons bij vorige bouwprojecten wel is overkomen. Toen wij midden in de vakantie problemen hadden met het riool, en iedereen in verband met de bouwvak onbereikbaar was, hebben we ten einde raad Rinus Holland van Brummelhuis gebeld. En ondanks het feit dat de klus er voor hun opzat, heeft hij toch het probleem opgelost. Dat vind ik het kenmerk van een goede bouwer! Het aannemingsbedrijf dat de klus gerealiseerd heeft, was Kamphuis. Ook de contacten met Niels Nijkamp, ons ‘aanspreekpunt’ bij aannemersbedrijf Kamphuis verliepen meer dan prettig. Hij dacht met ons mee en waar mogelijk zorgde hij voor oplossingen. Ook nu nog kunnen wij met eventuele ‘problemen’ bij hem terecht…. en dat vinden wij uitermate prettig!’

Met zwembad
Het startpunt was het moment waarop de eisen op tafel werden gelegd. De jaren dertig woningen moesten allebei een slaapkamer en een badkamer op de begane grond krijgen. Die is nu in de aanbouw gerealiseerd. De woonkamer moest groot zijn en de keuken straatgericht. Het huis van Truus en Ruud heeft ook een zwembad gekregen voor de kinderen. Truus: ‘Regelmatig liepen hier tien kinderen druipnat door het huis. Om dat te voorkomen hebben we in de tuin een kleedhuisje laten maken.’ Vanuit de hal en het entree kom je de woonkamer in: rechts ervan is de keuken met uitzicht op het westen, doordat het glas daar tot de vloer doorloopt, kun je genieten van schitterende zonsondergangen. De keuken is functioneel ingericht, met in het midden een spoeleiland met een blad van composiet. Aan het spoelblok is een wat lager blad van hetzelfde materiaal verbonden. Hier kun je lekker snel ontbijten met z’n allen. Aan de keuken grenst ook nog een praktische strijkkamer/bijkeuken. De woonkamer heeft openschuifbare deuren naar de tuin en het terras om het verwarmde zwembad.
Via de woonkamer is de uitbouw met de badkamer en de slaapkamer bereikbaar: er is een flinke hal in geïntegreerd en door de schuifdeuren naar de tuin heb je vanuit dit vertrek een schitterend uitzicht op de tuinen en het zwembad. Truus: ‘Soms denk ik wel eens: was ik maar even ziek, dan kon ik er eens extra van genieten…’

Glijbaan?
Op de vloeren van het huis is voor zachte vloerbedekking gekozen. Truus: ‘Dat komt omdat we ons leven lang op parketvloeren hebben gedanst, dan wil je wel eens wat anders. Het enige hout in huis is het maple van de trap.’ Maple is een lichte en zeer harde houtsoort, waar dansvloeren ook van worden gemaakt. De trap voert naar de verdieping waar Maria en Lennart hun kamer hebben. Eén van de leuke features van dit huis is dat elke slaapkamer boven een eigen balkon heeft. Maria: ‘Ik heb hier mijn zitje in de hoek gemaakt en ik zit hier ook best vaak, de zonsondergang kun je hier mooi zien.’ Haar kamer is door haarzelf in allerlei mooie roze-schakeringen aangekleed. Lennart heeft een echte jongenskamer, die er weer wat stoerder uitziet. Maar wel met balkon met uitzicht op het zwembad. Lennarts droom is om een gedraaide glijbaan naar beneden naar het zwembad te maken zodat hij vanuit zijn slaapkamer zo het water in kan plonsen.
In zeven maanden tijd waren de huizen van Truus en Ruud en dat van Cor en Maria, de ouders van Truus, gebouwd. Traditioneel, en zo degelijk dat bij een verbouwinkje waarbij een muur weggehaald moest worden, de aannemer opmerkte: ‘Zo, dit huis staat er over 100 jaar nog!’

Tijdloos
Cor en Maria Taal zijn met hun kinderen meeverhuisd naar Emmen. Maria was pianolerares en had verschillende bekende koren. Cor was financieel economisch directeur van Monumentenzorg en was zodoende verantwoordelijk voor de investering van zeer hoge bedragen. Cor heeft zich toegelegd in beeld en geluid, zijn werkkamer staat vol apparatuur en een grote Revox bandrecorder staat in het middelpunt. Van alle vierkante meters die het huis biedt, gebruiken Cor en Maria alleen die van de benedenverdieping. Ook deze versie van het ‘Brummelhuis-huis’ heeft een aanbouw waarin de slaapkamer en de badkamer zijn ondergebracht. Maar in tegenstelling tot de indeling van het huis van Truus en Ruud, loopt hier de woonkamer ononderbroken door in een tussenruimte waarin alle wanden van kamerhoge kasten zijn voorzien. Maria Taal: ‘Kleding is een soort hobby van mij, maar ik heb ook veel kleding omdat ik er voor mijn beroep altijd representatief uit moest zien.’ De inloopkast gaat over in de slaapkamer. De badkamer is met een klassieke hand ingericht, de meubels zijn ronder van vorm, maar wel wit waardoor tijdloosheid ontstaat. Het plafond is van hetzelfde materiaal gemaakt als het plafond van de badkamer van Truus en Ruud. Vochtwerend, onderhoudsvrij. Alleen is hier een matte variant van het materiaal met rvs uitstraling toegepast.
Hoewel de twee huizen door dezelfde bouwer zijn gebouwd, en het in beide gevallen om jaren dertig woningen gaat van bijna dezelfde inhoud, is toch een totaal verschillende uitstraling bereikt.

foto’s met dank aan Martijn Heil

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: