Skip to content

Z Wonen, een eigentijds kasteeltje

3 april 2013

01 Z_wonen KH 1-2013

Gigantische tuin en hun trotse bewoners te bezoeken. Daar waar je in deze streek wellicht een herenboerderij met binnenplaats zou verwachten, staat ineens iets heel anders, iets fris, een eigentijds, transparant kasteeltje.

02 Z_wonen KH 1-2013

03 Z_wonen KH 1-2013

04 Z_wonen KH 1-2013

05 Z_wonen KH 1-2013

06 Z_wonen KH 1-2013

07 Z_wonen KH 1-2013

08 Z_wonen KH 1-2013

09 Z_wonen KH 1-2013

10 Z_wonen KH 1-2013

Meer informatie:
Z Wonen
Middelharnis.
Tel. 0187-684666 of via
Internet: http://www.z-wonen.nu

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 1-2013

 
Verrassend hoog en licht
Ook de fotograaf, inmiddels behoorlijk doordrenkt van de stijl jaren dertig, veert helemaal op…Het lijkt alsof we over iets oneerbiedigs spreken zodra we het hart deze woning beschrijven maar het zijn de woorden van de bewoners zélf: “tja, het is eigenlijk een ‘doos in een doos’. Alsof je van voren een box naar binnen duwt. Bij de frontzijde brengt de glaswand licht in huis én vide maar ook achter is het uiterst functioneel want hier hebben wij er een heerlijke badkamer aan te danken, met zicht op de bosrand!” In een paar zinnen wordt duidelijk dat wat aanvankelijk nog een bescheiden woninkje aan de bosrand lijkt, een veel groter potentieel bevat dan vermoed. Het ‘hoofdgedeelte’ wordt als het ware omarmd door de twee bijgebouwen die geen bijgebouwen zijn maar atelier links en hoge woonkamer rechts, terwijl het hoofdgebouw nog een keuken links en een open televisiehoek rechts heeft met een open overgangsgedeelte in het midden. Er is getuige de vide met de trap en de ‘ijspegel-achtige’ kroonluchter ook een verdieping met de reeds genoemde badkamer en diverse logeer/werkkamers maar laten we vooral de ondergrondse garage annex beeldhouwatelier voor steen en hout niet vergeten! Wow, dit is allerminst een kleine woning! De totale inhoud zou weleens naar de 2000 m2 kunnen gaan. Op een kavel met megatuin van ca. 5200 m2 kun je dan zeggen dat dit moderne landhuis ‘gelukkig wel de ruimte heeft’. De tuin was helemaal niet zo mooi toen de kavel al in ’91 beschikbaar kwam, toen nog bedoeld voor meer woningen. Na een lekker robbertje vechten met de gemeente, mocht er uiterlijk één woning op komen met compensatie in het groen. Via intensief contact met Het Zuid-Hollands Landschap is er een redelijk lokale, glooiende tuin gekomen met veel bomen, grassen, duindoorns en twee paddenpoelen. Een pluim voor die tuin zonder meer, ook van de rugstreeppad en de talrijke veenmollen. Monique en Bert vertellen: “met architect Jan Robijn hebben we veel samen op de barricaden gestaan en ook met elkaar -in de goede zin- lekker geknokt voor wensen, mogelijkheden, feiten en onmogelijke oplossingen. Net zoals het huis zelf zijn beide partijen steeds helemaal open en toegankelijk gebleven en we zijn er dan ook tot volle tevredenheid met elkaar uitgekomen, al duurde het vergunningentraject en de aanpassing van het bestemmingsplan ruim drie jaren. Je ideeën veranderen zelfs gedurende zo’n lange periode, wij wilden een halfronde serre, Jan wist dat dit niet kon, ook via contacten met de welstand, er kwamen lichtkoepels in de overdekte patio achter, de ramen werden hoger. We zijn kortom een flinke weg gegaan maar mede dankzij Z-wonen, Jan Robijn en Pieter de Munnik met hun expertise zijn we nu helemaal trots en in onze nopjes.” Ook Z-wonen deelt in die trots en terecht.

Veel ruimer dan gedacht
De woning lijkt aanvankelijk symmetrisch maar is dat om diverse redenen juist niet. Een vondst is de omarming en overkapping van de privé patio aan de bosrand achter maar let ook op de ondergrondse entree van de garage links, de open glaswand bij de woonkamer rechts. Op verschillende punten kijk je dwars door de woning heen. In het schildersatelier van Monique links krijg je door het hoge plafond een extra ruimtelijke indruk en rechts doet dat effect zich gelden in de living met sfeerverlichting. Een forse keuken met centraal eiland voedt onze beeldspraak van dit verfijnde recept des te meer. Voortreffelijk aannemer T.P. van der Spek Bouw uit Nieuw Beijerland klaarde deze niet alledaagse klus in niet veel meer dan een jaar. Het imposante souterrain werd met verbonden elementen deels in het werk gestort en er is ook eerst geheid. De bouwwijze is verder traditioneel met toevoeging van forse glasdelen, veel openslaande tuindeuren. Op het dak zijn geen lelijke uitlaten te vinden en er liggen keramische vlakke dakplaten. De witte bakstenen zijn met uitgekiende, lichte specie gevoegd; sterk bepalend voor het uiterlijk. Kozijnen, ramen en deuren zijn van mahoniehout, daar weet Bert alles van. Bij de welstand moest Jan Robijn nog een redelijk gevecht leveren voor het ‘middenschip’ alias ‘de doos’ maar dit is het waard geweest: die doos is één van de sterke punten van de woning geworden; de absolute transparantie is zeker ook zo’n belangrijk element net als de u vormige patio achter. Door de inkomende doos met zonwerend glas overigens, werd zowel voor als achter meteen het probleem van ongewenste dakkapellen en een beperkte goothoogte opgelost. Monique: “maar soms moet je ook een veertje laten. Ik wilde graag een karakteristiek torentje op die doos, soort uitkijkje over de tuin maar dat kregen we toch niet door de commissies heen…” Geen torentje helaas, wel een onvermoed ruim, hoog en supertransparant woonhuis, vol licht en kleur en met direct contact, ook letterlijk, tot een droomtuin. Een rustig gelegen woning met grote werk- en hobbyvertrekken en een afgeschermde patio aan de rand van je eigen bos. Hmm, er zijn dagen dat wij die eigenschappen niet helemaal, helemaal niet zelfs, kunnen toekennen aan ons eigen stulpje. Well done dus en nog veel woonplezier!

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: