Skip to content

Een ‘gescheiden’ eenheid, Lichtenberg bouwt 2 onder 1 kap

25 juni 2013

Lichtenberg 05
We gaan op bezoek in de Zeister bossen bij één van de twee gelukkige gezinnen die ‘onderdak’ vonden in een breed opgezet project van Lichtenberg bouwbedrijf (uit Rijssen). Heel even lijkt het of we per ongeluk verkeerd zijn… Twee oprijlanen weliswaar maar ogenschijnlijk zien we één brede, symmetrische woning met twee torenachtige punten… Het blijkt een vluchtige waarneming te zijn, een compliment aan dit fascinerende frontdesign tegelijkertijd! Eenmaal de auto geparkeerd blijkt deze eenheid op uiterst charmante wijze juist niets van symmetrie te hebben! Zowel voor als achter en zeker zowel buiten als van binnen is dit een geslaagde eenheid na een eerste blik en een subtiel opgebouwd duowoning bij nadere beschouwing. Voor we het vergeten: van veraf én van heel dichtbij heeft bouwer Lichtenberg met oog voor detail iets moois neergezet. We spreken met trotse Lyndia en Heiko, bewoners van de ‘linkerhelft’ én met Lichtenberg’s ‘huisarchitect’ Dennis Kemper over dit dubbele woonhuis ‘in evenwicht’.

Lichtenberg 06

Lichtenberg 07

Lichtenberg 09

Lichtenberg 10

Lichtenberg 11

Lichtenberg 13

Lichtenberg 14

Lichtenberg 15

Lichtenberg 16

Lichtenberg 18

Lichtenberg 19

Lichtenberg 20

Lichtenberg 21

Lichtenberg 22

Meer informatie:
INFO: Bouwbedrijf Lichtenberg, Rijssen.
Tel. 0548-513663 of via
Internet: http://www.demeesterbouwer.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 1-2010

————————————————————–

Het hele artikel

Rustig kijken en genieten
Tijdens ons bezoek schijnt de zon soms wel, dan weer even niet. Het maakt dit charmante woonhuis weinig uit. De ‘grandeur’ die het frontaanzicht al van verre uitstraalt spreekt boekdelen, in alle weer­typen. Dat heeft mogelijk iets te maken met bijvoorbeeld de forse delen diepzwart gebeitst houten gevelbekleding die gepotdekseld beide woningen siert; rechts een beetje meer dan links en aan de achterkant is dat weer andersom. Direct opvallend is ook dat bijvoorbeeld de twee voordeuren heel anders zijn ingevuld: bij de linkerwoning is dat links met een portaal en bij de rechterwoning is de voordeur ook écht de voordeur.

Als je jezelf even rustig de tijd gunt ga je steeds meer details aan dit geheel ontdekken, schoorstenen, metselwerk, wél een dakkapel of geen, openslaande slaapkamerdeuren rechts, links niet, Frans balkonnetje wel en niet. Een perfecte gezamenlijke stijl maar ook een verschillend ontwerp. Natuurlijk zijn er grote gemeenschappelijke delers aan deze originele twee-onder-één-kapper. De belangrijkste daarvan is mogelijk ook de meest in het oog springende factor: de twee spitse dakpunten, ‘two towers’ die het gezicht van de woning vormen, ook voor een belangrijk deel de symmetrie suggereren. Verder zijn er de rode, handgevormde steen, fraai metselwerk in het algemeen trouwens, met uitkomende en terugliggende rollagen/ koppenlagen en klassiek, donkergrijs voegwerk, de keramische matte dakpannen, hardhouten sierlijsten rond de zinken gootbekleding met zinken regenpijpen, de identieke schoorstenen. Bij beide woningen is een vrijstaande garage naast het woonhuis in de luwte geplaatst.

Heiko: “wij wilden hier graag wonen maar de kavel van bijna 2300 m2 was beslist een beetje aan de forse kant voor onze woning alléén. Zo zijn we op het idee gekomen om dubbel te bouwen en ‘de andere kant’ na voltooiing te verkopen. Wij hebben dus min of meer eerst zélf de toon gezet qua stijl en indelingen maar wel goed opgelet dat e.e.a. in deze royaal opgezette buurt zou passen. De indeling bij de buren is trouwens ook totaal anders.”

Chique, ook binnen
De inhoud van de linkerwoning blijkt bijna 1000 m3, er is hier niet geheid en er is ook een prefabkelder geplaatst. Bouwbedrijf Lichtenberg heeft de klus met eigen bouwploeg in ca. 14 maanden geklaard. Dat is gezien het feit dat het twee forse woningen zijn helemaal niet onaardig; er is bovendien traditioneel gemetseld. Hier hoefde niet geheid te worden, dat scheelt. Bij beide woningen is een vrijstaande garage gekomen die dubbelsteens is opgebouwd en er zijn ook twee forse zolders beschikbaar, via vaste trap.

Een andere in het oog springende verbindende factor is het klassieke ramen- en deurenwerk met luiken en grove roedenverdeling, in crème hardhout uitgevoerd. Aan de achterzijde geven de verdieping en de dakknik alle gelegenheid om twee brede terrassen te creëren. De woonwensen van Lyndia en Heiko zijn evident: “wij wilden heel graag een indeling met grote woonkeuken, dat is voor ons erg belangrijk. Verder een kinderspeelkamer beneden, we zochten een beetje klassieke bouwstijl die paste in de regio, absoluut a-symmetrisch uiterlijk zodat er ‘iets eigens’ zou blijven bestaan. Achteraf zijn echt al onze wensen voortreffelijk ingewilligd door de eenheid van architect, bouwbedrijf en onze eigen inbreng. Het enige is dat we achteraf misschien hadden kunnen kiezen voor een iets grotere prefab (wijn)kelder maar wie weet komt dat ooit nog ;-)” Beknopte indeling beneden: entreehal met houten traphuis, (kelder), living, speelkamer, woonkeuken en eetkamer, bijkeuken. Verdieping: overloop, 3 slaapkamers, 1 werkkamer, 1 badkamer, 2 kleedkamers. Zolderetage: wasruimte, 2 slaapkamers en een badkamer. Pikante details in deze linkerwoning: veel chique zwart in het interieur en ramen- en deurenbeslag is van Piet Boon.

Architect aan het woord
Wij spreken nog graag even met architect Dennis Kemper van EVE-architecten uit Nijverdal, zij zijn min of meer ‘huisarchitect’ voor Lichtenberg maar doen ook werk voor andere opdrachtgevers. Dennis zelf over de ontstaansgeschiedenis: “destijds kwam deze royale kavel in bezit van de familie Gorter maar het perceel was enigszins aan de forse kant dus is er vrij snel besloten om de eigen woning te combineren met een tweede (buur)woning, twee onder één kap dus maar dan zónder strikte symmetrische uitgangspunten. Ik ben toen met Lyndia en Heiko eerst eens even flink rond gaan toeren in Zeist en omgeving en samen keuzes gemaakt uit de diverse stijlen en details die je hier zoal tegenkomt, onder andere veel jaren dertig elementen. We hebben wel geprobeerd om een eenheid in het gebouw als zodanig te smeden maar één die nergens echt symmetrisch wordt. Zo krijg je toch een beetje een ‘vrijstaande suggestie’ van twee gescheiden en totaal anders ingedeelde woningen die zich vervolgens als eenheid presenteert. Met gebeitst potdekselhout en rode baksteendetails is het ook iets smeuïger geworden. Verder: de voordeuren zijn zeer bewust op een andere plek gepositioneerd, links aan de zijkant, rechts aan de voorzijde maar ook de schoorstenen zijn duidelijk a-symmetrisch geplaatst. Aan de linkerzijde zijn de ‘strekken’ uitgemetseld met een iets terugliggende koppenlaag bij het trasraam. Rechts is weer meer gepotdekseld hout toegepast. Wat veel mensen niet beseffen is dat er rechts een totaal andere indeling is dan aan de linkerkant. Dit zijn trouwens allebei woningen waar ik qua indeling ook heel graag zélf in zou willen wonen!” Dat laatste zegt genoeg…

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: