Skip to content

Bouwbedrijf Lichtenberg, elegantie in het bos

23 mei 2014

07Lichtenberg KH 4-2012

Tja, het is even zoeken maar uiteindelijk belanden wij bij het op afstand bedienbare hek van deze fraaie woning in de weelderige bossen van de onvolprezen Utrechtse Heuvelrug. Dit is zo’n omgeving waar je jezelf eigenlijk midden in oerbos waant maar waar je ook binnen minuten wel weer een stad of dorp kunt bereiken. Het is een mini-landschapje waar je daadwerkelijk een reetje in de tuin ziet stappen, een eekhoorn door de bomen ziet flitsen en voortdurend het gekwetter hoort van mezen, mussen en bonte spechten. Het klinkt romantisch tot dusver en… dat is het ook! Na een bescheiden oprijlaantje en een verwijzing naar de paardenstallen staan we ineens voor een heuse droomwoning. Architectenbureau Van der Padt en Partners tekende, Bouwbedrijf Lichtenberg uit Rijssen bouwde en wij worden gastvrij ontvangen door Andrea.

 

 

01 Lichtenberg KH 4-2012 02Lichtenberg KH 4-2012 08Lichtenberg KH 4-2012 10Lichtenberg KH 4-2012 11Lichtenberg KH 4-2012 13Lichtenberg KH 4-2012 14Lichtenberg KH 4-2012 15Lichtenberg KH 4-2012 16Lichtenberg KH 4-2012 18Lichtenberg KH 4-2012 19Lichtenberg KH 4-2012 20Lichtenberg KH 4-2012 21Lichtenberg KH 4-2012

 

Meer informatie:

 

Bouwbedrijf Lichtenberg
Rijssen
Tel. 0548-513663
of via Internet: http://www.demeesterbouwer.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 4-2012

—————————————————————

Op gang komen

Toch is er meestal ook een ‘maar’ aan zo’n mooi en puur romantisch verhaal. In dit geval verliep het aanvangstraject niet helemaal van een glad, leien dakje. Het is dan ook een onmiskenbaar rieten dak geworden. De huidige, trotse bewoners Andrea en Marc-Derek hadden uiteindelijk het liefst nog ietsje groter willen bouwen, zeker op deze door bomen en bos afgeschermde kavel maar de gemeente was onvermurwbaar en hield zich aan en beperkt aantal m3. Enkele jaren geleden woonde dit echtpaar iets verderop maar ook in deze gemeente. Een zoektocht naar een geschikte kavel leidde naar dit, ruim vijf hectaren metende bosperceel. Er stond destijds een bescheiden ‘boswachtershuisje’ op, dit is vaak bepalend voor de inhoud van een volgende woning. Ook gelden er beperkende volume-voorwaarden als het gaat om nieuwbouw in zgn. buitengebieden. In dit geval is er in het direct zichtbare gedeelte daadwerkelijk een volume gehaald van ongeveer 660 m3. Maar als we even rondom de woning wandelen, dat duurt nog langer dan je zou denken, zien we dat er ook een fors souterrain in de grond is opgenomen. Bovendien is er door hoofdgebouw en bijgebouw samen te voegen nog ruimtewinst geboekt, alle wensen qua indeling werden uiteindelijk dus gehonoreerd. Er zijn nog meer obstakels overwonnen. Om tot dit woonhuis, geheel naar de ideeën van Andrea en Marc-Derek te komen was er aanvankelijk nog een ietwat tegenvallende zoektocht naar een geschikte architect. Andrea: “wij konden weliswaar duidelijk omschrijven wat we wilden, de stijl, de kwaliteit, de uitstaling met veel raampartijen en licht maar we hadden in het eerste traject nog geen goed gevoel met de architecten die we hadden bezocht. Dat kwam pas na een goede tip van onze buren: ineens zaten we op het juiste spoor. Met architect Arno van der Padt (Van der Padt en Partners uit Giessenburg) was er direct een ‘click’, hij voelde ons goed aan.” Vervolgens ontstonden al snel de contouren van dit charmante landhuis, waar ook de welstand geen problemen mee had. Eigenlijk volgens eenzelfde procedure werd bouwbedrijf Lichtenberg uit Rijssen gevonden. Andrea: “Een uitstekende bouwploeg, zij kwamen elke dag met een busje uit Rijssen en ‘s middags konden wij in alle rust de vorderingen aanschouwen!” Dit L-vormige landhuis werd uiteindelijk in tijdsbestek van ongeveer een jaar gebouwd, op traditionele wijze gemetseld en uiteraard eerst nog voorzien van een ruim souterrain. Dit is met beton systeemwanden opgebouwd en dient meteen als extra fundering, hier is niet geheid.

 

 

Overal mooi

Meest in het oog springende kwaliteit van dit landhuis is, afgezien van de aantrekkelijke vorm en hoge kwaliteit, het voortdurend andere ‘gezicht’. Van welke kant je de woning ook bekijkt, het uiterlijk is overal anders. Heel kenmerkend is natuurlijk het souterrain maar ook het strakke, rieten dak blijft rondom speels. Het dak is ruim bedeeld met dakkappellen en voorzien van twee schoorstenen; één ervan is functioneel voor de open haard in de living en geplaatst tussen grijze nokvorsten. Het landelijke wordt daarmee onderstreept. Dit is uiteindelijk een woning met een souterrain, een begane grondvloer, een verdieping en nog een zolderverdieping. Er is geen aangebouwde garage; er is toch ruimte te over op deze fraai glooiende kavel. Boven het hoogste gebouw is een manshoge zolder met volwaardige vaste trap. Er zijn op nadrukkelijk verzoek van de bewoners veel hoge raampartijen toegepast. De gemetselde wanden zijn duurzaam wit gekeimd (soort chemische verbinding van lak en steen) met grijze voeg plus open trasraam. De ramen, deuren en kozijnen zijn uit eigen fabriek; de afwerking door bouwbedrijf Lichtenberg uit Rijssen is voortreffelijk. Enkele subtiele details van dit woonhuis verdienen een vermelding: de blauwstenen raamdorpels, de sluitstenen bij de overgang naar het rieten dak, de ‘halfronde’ entree en natuurlijk het ‘torentje’ waarin trappenhuis en vide zijn ondergebracht plus de forse terrasruimte. Andrea: “ik vind het altijd zo mooi als je ergens binnenkomt en dan meteen door kunt wandelen naar de achterkant met zicht op de tuin. Ook dat hebben we hier bijna in een rechte lijn kunnen verwezenlijken.” Overigens is de tuin op zich al een feest. Vrijwel overal in dit open woonhuis is er direct contact met de inspirerende maar nergens te dichtbij komende boscontouren. “in de zomer hebben we het rieten overstek dat beschermt, in de winter laten de bomen precies genoeg zon door om het binnen warm en gezellig te houden!” Door een zeer transparante indeling is een snelle overgang en contact tussen de kamers steeds mogelijk, je kunt hier beneden gemakkelijk een ‘rondje’ lopen, net als buiten om het huis trouwens . De twee voornaamste woning’delen’ zijn haaks op elkaar gesmeed en hebben zo naast een fraaie entreehal ook ruimte gecreëerd voor een centrale, naar het licht toedraaiende houten trap. Een trap als deze is een sieraad voor elk interieur, precies zoals de royale rietkap dit aan de buitenkant is. En dat geldt uiteindelijk ook voor dit ietwat verscholen, elegante landhuis. Een woning waar het bos nog bijna mooier van wordt.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: