Skip to content

Architecten van mourik, klein woonoppervlak, groot effect!

19 juni 2014

04 vanmourik-Liergouw KH 4-2012

 

Peter Vermeulen is architect. Zijn bureau heeft grote projecten tot stand gebracht, zoals het provinciehuis in Utrecht, de uitbreiding van de Stadsgehoorzaal in Leiden en het NTC laboratoriumgebouw van Shell  aan het IJ in Amsterdam Noord, in samenwerking met bureau Arcadis. Openheid en transparantie zijn hier de trefwoorden. En ook: contact met je omgeving. Inspelen op je locatie. Hoe vertaal je die kenmerken naar een woonhuis? Het ontwerp van zijn eigen villa midden in het weidegebied van Waterland laat dat zien.

 

 

02 vanmourik-Liergouw KH 4-2012 03 vanmourik-Liergouw KH 4-2012 05 vanmourik-Liergouw KH 4-2012 06 vanmourik-Liergouw KH 4-2012 08 vanmourik-Liergouw KH 4-2012 10 vanmourik-Liergouw KH 4-2012 16 vanmourik-Liergouw KH 4-2012 17 vanmourik-Liergouw KH 4-2012 18 vanmourik-Liergouw KH 4-2012 19 vanmourik-Liergouw KH 4-2012 22 vanmourik-Liergouw KH 4-2012 23 vanmourik-Liergouw KH 4-2012 24 vanmourik-Liergouw KH 4-2012 25 vanmourik-Liergouw KH 4-2012

 

Meer informatie:

http://www.architectenvanmourik.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 4-2012
—————————————————————

We staan in de Waterlandse weide rond de villa van Peter Vermeulen. ‘Tijdens de bouw stond hier een grote legertent die wij van onze kinderen hadden gekregen en eigenlijk kun je die tent zien als een concept voor de villa’, vertelt Peter. ‘Mensen vragen mij soms: hoe heb je het voor elkaar gekregen om hier zo’n huis te bouwen. Het heeft inderdaad een niet alledaagse afwerking. Maar ik ga juist altijd uit van de locatie, de omgeving laat ik bepalend zijn voor mijn ontwerpen. Ook in dit geval. Dus toen mijn plan naar de welstand ging, verwachtte ik geen problemen. Dit huis past namelijk perfect in de omgeving. Het voegt zich als een archetype zwarte schuur in deze landelijke setting.’

Het hangt in de lucht
‘Ons bureau is gevestigd in Den Haag, maar Waterland is een gebied dat ons enorm aantrok. Vlak bij Amsterdam, waar onze kinderen wonen. In 2007 gingen we kijken naar een huis in Broek in Waterland en op weg daar naartoe zagen we een bordje ‘Bouwgrond te koop’ in een weide van 1,5 hectare staan bij het dorpje Ransdorp. Er was al een bouwvergunning afgegeven. Nadeel was dat er iets mocht worden gebouwd met een woonoppervlak van maximaal 150 vierkante meter. Veel kuubs waren wel toegestaan. Voor mij is zo’n restrictie een uitdaging. Ik hou ervan om met een beperkt aantal vierkante meters een groots effect te creëren. En dat volgens de bouwvergunning een traditioneel Waterlands huis verwacht werd, vond ik een al even grote uitdaging. Dat wilde ik namelijk niet. En niemand kan je verplichten historiserend, oftewel ‘nep-oud’  te bouwen. Het gaat er juist om dat het past in het landschap. En dat heb ik met 3D-tekeningen van dit ontwerp kunnen aantonen. Ik heb eigenlijk alleen maar enthousiaste reacties gehad, ook van de welstand. Dit soort ontwerpen is bij de architecten van welstand bekend, ‘het hangt in de lucht’.’

Optimaliseren
Kenmerkend voor de villa is de ‘basic’ vorm ervan en de sobere uitstraling. Inderdaad, als een schuur, zoals je die hier in Waterland veel bij boerderijen ziet. Doordat het ‘omhulsel’ van hout, de latten die de zon buiten houden, geheel zwart zijn gemaakt, straalt het soberheid uit. Dat past precies in de filosofie van Peter. Hij houdt van eenvoud. ‘Als je ontwerp niet in een paar simpele schema’s is te vatten, dan is er iets mis mee.’ En over detaillering. ‘Details moeten niet storend worden, niet een doel op zichzelf zijn. Ze mogen niet afleiden van het ontwerp zelf. Dit huis is puur, basic, zonder ingewikkelde afwerk-details, en het is opgebouwd uit weinig materialen. Maar die zijn dan wel zorgvuldig gekozen. Beton, gegalvaniseerd metaal en hout.’  Het ontwerp demonstreert dat je elke vierkante meter kunt optimaliseren. Peter: ‘Je moet bijvoorbeeld niet alle functies wegwerken. Dat is een manier om met relatief weinig oppervlak een groot effect te bereiken.’

 

——————————————————————————————————————————

Dit is de opzet

Het idee voor de woning van Peter en Ellen heeft een bijzondere opzet. De kern wordt gevormd door een betonnen unit. In deze kern zijn basisfuncties ondergebracht, zoals toilet, bijkeuken, keukens en kasten. Op de unit is een entresol gemaakt die aan beide zijden als een groot balkon de woonruimte in steekt. In het midden van de kern zijn aan twee kanten schuifdeuren gemaakt die in de kern weggeschoven kunnen worden. Daarmee is het huis in tweeën te delen. Hier is voor gekozen omdat Peter en Ellen hier samen met Ellens zus wonen en dit een simpele manier is het huis in twee studio’s op te splitsen en om privacy te bieden als daar behoefte aan is. De kleine keukenunits zijn achter dezelfde soort deuren weggewerkt als waar de kasten mee worden afgesloten. Doe je de ‘keukendeur’ open, dan vormt het plotseling met de woonkamer één grote keukenruimte! Om de kern is een glazen omhulsel gebouwd, de kopgevels zijn helemaal van glas. En dit geeft een heel consequent transparant effect. De weilanden en uitzichten zijn op deze manier compleet geïntegreerd en maken deel uit van het ‘woongevoel’.

——————————————————————————————————————————

Peter Vermeulen over Ontwerp & Milieu

26 vanmourik-Liergouw KH 4-2012‘De huizen in dit gebied hebben geen gasaansluiting. Je bent dus aangewezen op elektriciteit en de villa is daarom zo ontworpen dat het daar verantwoord mee omgaat. Laag energieverbruik was het uitgangspunt.  Maar ook een comfortabel binnenklimaat. Om dat te bereiken is een warmtepomp aangelegd die in de winter verwarmt en in de zomer koelt, aangesloten op een systeem dat is ingebouwd in de  vloer en het plafond. Er zijn ook ventilatiekanalen in de betonconstructie van de entresol opgenomen. Het effect hiervan is dat de betonnen kern van het huis een groot accumulatievermogen heeft. Met andere woorden: het stabiliseert de temperatuur in zomer en winter. Warmtecollectoren op het dak zorgen voor warm tapwater en ondersteunen in de winter de warmtepomp en elektriciteit komt uit  fotovoltaïsche zonnepanelen, eveneens op het dak. Het is dan wel belangrijk om met al dat glas de warmte te reguleren en te voorkomen dat het een broeikas wordt. Daarom zijn er rondom het huis latten met een louvre-achtige uitstraling aangebracht. Voor de glazen delen van de gevel hebben ze de vorm van luiken die geopend en gesloten kunnen worden. Maar de kopgevels hebben geen lattenconstructie. Hier wordt de zon door horizontale luifels tegengehouden, zodat het uitzicht dus helemaal onbelemmerd blijft. De gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning heeft een groot rendement: 95%.  Overigens vind ik dat je geen slaaf hoeft te zijn van het milieu. Ik had hier ook een energieneutraal huis kunnen bouwen. Maar dan had ik minder glas moeten gebruiken en dat zou ten koste van het schitterende uitzicht zijn gegaan. Je kunt veel spelen met je mogelijkheden en zo toch een verantwoord resultaat behalen.’

——————————————————————————————————————————

 

 

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: