Skip to content

Jolanda en Fred Tuin, komt voor de bakker!

19 juni 2014

01 Fam. Tuin exterieur KH 4-2012

opdracht: maak een eigentijdse woning met behoud van oude bakkerij-gevel

Lekker lezen? Ga dan even zitten voor het verslag van Jolanda en Fred Tuin. Zij kochten de voormalige bakkerij van Warmenhuizen op. Gebouwd op een terp. Historische grond dus. En zij bouwden er een minstens even markant huis voor terug. Met behoud van het meest gezichtsbepalende onderdeel van de bakkerij: de gevel. Vraag Jolanda en Fred of zij de dierbare herinneringen aan een vertrouwde bakkerij voor de toekomst willen veiligstellen en zij antwoorden: ‘Komt voor de bakker’.

 

03 Fam. Tuin exterieur KH 4-2012 04 Fam. Tuin exterieur KH 4-2012 05 Fam. Tuin exterieur KH 4-2012 06 Fam. Tuin exterieur KH 4-2012 10 Fam. Tuin exterieur KH 4-2012 12 Fam. Tuin exterieur KH 4-2012 17 Fam. Tuin exterieur KH 4-2012 20 Fam. Tuin exterieur KH 4-2012 22 Fam. Tuin exterieur KH 4-2012 23 Fam. Tuin exterieur KH 4-2012 26 Fam. Tuin exterieur KH 4-2012 27 Fam. Tuin exterieur KH 4-2012
Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 4-2012
———————————————————————

 

Vraag je je af waarom die versleten stoepsteen voor de ongebruikte ingang van het huis ligt? Elke inwoner van het Noord-Hollandse plaatsje Warmenhuizen kan je het antwoord geven. Net zoals iedereen hier weet waarom de ruit links in het pui roedeverdeelde ruitjes heeft en de rechter uit één stuk bestaat. Hier stond vroeger de karakteristieke bakkerswinkel van het dorp. En van de vele duizenden mensen die hier in de loop van de vorige en huidige eeuw over de drempel stapten en zorgde voor de uitgesleten stoepsteen, was Jolanda Tuin er één. Zij kocht hier al als kind brood en soms gebakjes. Jolanda: ‘Ik ben hier vlakbij om de hoek geboren. Het is voor mij een plaats met een betekenis. Toen mijn man Fred en ik een nieuw huis wilden bouwen, keken we in eerste instantie naar de naastgelegen boerderij. Maar nog mooier zou het zijn om de bakkerij te kopen. De bewoonster speelde ook al met de gedachte het te verkopen, de deal was snel gesloten.’

Restaureren of nieuw bouwen?
De grote vraag was nu: hoe verder. Jolanda: ‘Restaureren? Het bestond uit een woonhuis, aan de straatzijde, hier was achter de vierkante etalageruit het piepkleine winkeltje gevestigd. Achter het roedeverdeelde raam lag de woonkamer van het bakkersgezin. Dit deel van het ‘complex’ stond onder monumentenzorg. Achter de woning/winkel lag een opslagruimte met plat dak en daarachter vond je de ovens van de bakkerij. Het huis aan de straat stond dus op de monumentenlijst en zou daarom volgens de gemeente gerestaureerd moeten worden, de overige bebouwing mocht worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe woning. Nu hebben wij een aannemersbedrijf, Freco Huis, en Fred draaide zijn hand er niet voor om: restaureren en nieuw bouwen kan prima
samengaan. Maar tijdens de bouw bleek steeds duidelijker dat er aan het oude huis niets te redden viel.’ Nou ja, niets? Jolanda: ‘Alleen de gevel kon overeind gehouden worden. Op foto’s zie je met hoeveel kunst- en vliegwerk dit lukte, het moest aan alle kanten gestut worden om te voorkomen dat het spontaan in elkaar zou zakken.’ Maar met het behoud van de gevel is ook een stukje geschiedenis van het dorp bewaard gebleven. Dat wordt zeer gewaardeerd door de bewoners van Warmenhuizen. Jolanda: ‘Elke dag lopen of fietsen er wel mensen voorbij die in het voorbijgaan naar mij roepen dat zij het huis zo mooi vinden en dat het fantastisch is dat ‘de bakkerij’ nog bestaat…’

Stoere balken en spanten van Frans eiken
In 2011 was het zover: de ‘bakkerij’ van Jolanda en Fred werd opgeleverd. Compleet met authentieke raampartijen die in harmonie zijn met de traditionele ramen in de voorgevel. Met knipvoegen in de gevel, met gepotdekselde zijmuren aan de tuinkant… Je ziet hier een splinternieuwe en tegelijk traditionele woning met een statig oprijpad dat tot achter het huis doorloopt en met prachtige terrassen die de zijkant van het huis flankeren. Typisch zo’n huis waar je als voorbijganger even voor stopt om het op je in te laten werken. Hoe het huis nu in elkaar zit? Jolanda: ‘Het herbouwde woonhuis van de bakker bevat nu onze woonkamer, met onder de kap een grote slaapkamer. Ja inderdaad, met authentieke lage luikdeur, die vroeger diende om makkelijk goederen van en naar de zolder te hijsen.’ Aansluitend is het voormalige tussenbouwsel met het platte dak vervangen voor een tussengedeelte met een kap die met zinkplaten is afgewerkt. Dit is de keuken. Met stoere Frans eiken balken en spanten, een vloer van grote hardstenen plavuizen en een solide spoelblok van dik graniet. Landelijk en klassiek van uitstraling, maar het bewijst ook dat zoiets met een moderne touch kan worden uitgevoerd. Dit is ook duidelijk de favoriete plek van Jolanda en Fred. Er staat een grote eettafel en de ruimte heeft in de wand van roedeverdeeld glas twee grote openslaande deuren. De vloer gaat naadloos over in het terras met dezelfde plavuizen. Jolanda: ‘Fred wilde hier ook nog de tv neerzetten, maar ik wist dat als we dat zouden doen, we de woonkamer gewoon nooit meer zouden gebruiken…’
Samen sterk
In zekere zin is dit ook een familieproject. Fred en Jolanda hebben het met hun eigen bedrijf, Freco Huis, gebouwd. Maar hun drie zoons maken hier deel van uit! Zelfs het tekenwerk is door één van de zoons gedaan. En die schitterende trappen die zijn gemaakt van het zelfde ‘whitewash’eikenhout als de keukenmeubels en de balken? Die komen van Mebu, Warmenhuizen. Ja, dat is het bedrijf van… Jolanda’s broer. Eén van die trappen gaat naar de slaapkamer in de vierkante opbouw, van buitenaf zou je zeggen: de kapberg. Hier is een logeerkamer gemaakt, compleet met schitterende badkamer, die opvalt door z’n leuke indeling. Als je binnenkomt, sta je voor de wastafel: hier kun je links- of rechtsaf slaan. Links voor het toilet, rechts voor de douche. Jolanda: ‘We hebben alle woonvertrekken en onze slaapkamer inclusief badkamer op de begane grond gemaakt, zodat we er tot op onze oude dag kunnen blijven wonen. En de indeling van de badkamer en het toilet zou geschikt moeten zijn voor een rolstoelgebruiker. Tegen de tijd dat het nodig is, moet dat worden aangepast. Maar dat duurt hoop ik nog heel lang.’ En voor vaklieden als de familie Tuin, moet dat ook over jaren nog steeds geen probleem zijn…

——————————————————————————————————————————————

Wat je verder over het huis wil weten

Het huis van Jolanda en Fred Tuin staat op een kavel van 700 vierkante meter. Het woonoppervlak is in totaal 300 vierkante meter en de inhoud is 1000 kubieke meter. Wie meer over hun bedrijf Freco Huis wil weten, kijkt op http://www.frecohuis.nl. Info over de ambachtelijk gemaakte trappen vind je op http://www.mebutrappen.nl.

——————————————————————————————————————————————

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: