Skip to content

Architectenburo Abocad, het gewone voorbij

20 juni 2014

01 Abocad

 

Het is een klassieke, landelijke polderrijke omgeving maar… dit is wel degelijk een landhuis; méér opgenomen in het landschap is zelfs nauwelijks mogelijk! Trotse bewoners Marcel en Mardy en hun twee kinderen hebben nergens gekozen voor het geijkte landelijke in de vorm van houten gevelbekleding of een klassiek rieten dak, een boerderette met kunststof luikjes bij de ramen. Toch symboliseert hun unieke woning het wuivend riet en het alom aanwezige water en is de smaak van zoiets ‘fris en fruitigs’ in de landelijke polders van Wijdemeren een genot om naar te kijken, van buiten én van binnen. Dat is ook precies wat wij mogen doen op een zonnige dag in oktober. We nemen u mee, we vragen wat u had willen vragen en tonen wat u eigenlijk ook zo graag wilt zien. Even het gewone voorbij.

 

Wuivende woning
In de optrekkende nevel van deze oktobermorgen staan de koeien van de buurtjes bijna ongegeneerd naar binnen te kijken in de woonkamer van Marcel en Mardy. Van binnenuit creëert dit natuurlijk een ‘levend schilderij met wisselende samenstelling’. Mardy heeft een medisch beroep en Marcel werkt met apparatuur van rvs. Samen hebben zij al op diverse plekken in het land gewoond maar uiteindelijk hier, in de Wijdemeren hun perfecte stek gevonden. Bijna verborgen en toch midden in de weidse polder is na grondige voorbereiding hun droomwoning gaandeweg tot stand gekomen. Daarvoor waren een bescheiden wijziging in het bestemmingsplan en meerdere afgekeurde schetsen/ ontwerpen helaas nodig. Mardy: “wij zijn begonnen met deze unieke open kavel van ca. 1500 m2 en hebben vervolgens heel ruim de tijd genomen en vele voorbeelden uit magazines en kijktochten in een plakboek verzameld. Zeker één duidelijk voorbeeld uit Droomhuis(!) heeft ons geïnspireerd en toen zijn we eerst zelf iets gaan tekenen. Helaas werden onze dierbare en behoorlijk uitgewerkte eigen schetsen al snel van tafel geveegd en ook de na wikken en wegen gevonden architecte moest nog alle zeilen bijzetten. Tot de commissie ineens het licht zag: “dit ontwerp is goud” en er een bouwer gezocht kon worden waarbij we ook niet echt over één nacht ijs zijn gegaan. Wij wilden immers niet direct met onze toch ietwat afwijkende woonwensen voor een stevige prijs opdraaien.” Architecte Luba Tol-Gabriskova wist met een doordacht concept te overtuigen: de onderdelen van het kenmerkende, schuin overhellende dak bijvoorbeeld symboliseren het wuivende riet! De goudachtige strepen accentueren het gouden licht dat je hier vaak ‘live’ kunt ervaren. Het ruim toegepaste glas staat uiteraard voor het vele water in deze Wijdemeren regio en de langgerekte lijnen in de woning komen overeen met de vele kanalen en sloten. Opmerkelijk is dat uit meerdere, ook landelijke aannemers uiteindelijk gekozen werd voor ‘local hero’: bouwbedrijf Stalenhoef. Marcel: “met deze aannemer voelden wij meteen een ‘klik’ en dat vonden wij heel belangrijk. Bovendien dacht hij heel goed met ons mee en heeft veel creatieve oplossingen zelfs tijdens de bouw bedacht. Natuurlijk was er veel en intensief contact, we zijn bijna buren. Het alu-met-zink beklede dak heeft hij nota bene eerst in delen prefab vervaardigd en is er later opgetild!” Iets aparts kost altijd de nodige moeite maar… levert ook extra woongenot op, zo blijkt al snel.

Supertransparant
Bon, een modern landhuis dus met bijzondere materialen en vormen, een ‘wuivend’ en dus niet recht dak maar wel met horizontale ramen, dat maakt het niet eenvoudiger. De woning heeft een schuin gepositioneerde garage rechts met corridor naar het hoofdgebouw. Er is een ruime verdieping met fraaie overloop en nog een manshoge zolder via vlizotrap bereikbaar. De woning is doorspekt met ultramoderne domotica-techniek die gelukkig ook Mardy prima kan bedienen! Alarm, screens, verlichting, alles kan met de IPad bediend worden en trouwens ook via gewone lichtknoppen! Zoals het hier werkt, zo hoort het te werken, medebedenker Marcel glundert. De inhoud van de woning met garage is ca. 1200 m3. Er is één schoorsteen en diverse bijzondere dakkapellen. Er is min of meer traditioneel gemetseld maar de sintelachtige baksteen is platter, breder en is in wild verband met ‘dunmortel’ terugliggend gevoegd. Verder is aluminium toegepast in de buitenkozijnen, ramen en deuren en zijn de diverse, forse schuifruiten zelfs voorzien van elektrische openers/sluiters! Het dak is van aluminium met zink bekleed, prefab nog wel en voorzien van messingachtige strepen die zo het gouden licht op riet verbeelden. Verder is er nog een heerlijke overdekte veranda achter en is hier het panorama sowieso uitzonderlijk: koetjes in de polder tot aan de gezichtseinder! In eerste instantie zou de woning op staalfundatie komen maar later is er voor de veiligheid toch geheid. Alle woonwensen zijn uiteindelijk gehonoreerd: de symboliek uiteraard maar ook het ruime licht en uitzicht, de overdekte (rockpanel)veranda achter, de warmtepomp met de vloerverwarming, de fraaie entreehal, de gecoate stalen trap en de heerlijke vide erboven, de doorkijk-open haard in het eetkamergedeelte en aan de andere kant in de living, het kantoor op de begane grondvloer en niet te vergeten de zeer complete domotica. Marcel: “wat ik ook belangrijk vond was dat ik géén schilderwerk wilde aan deze woning, vandaar de gecoate aluminium kozijnen en dergelijke.” Geen werk meer buiten en trouwens ook weinig werk meer in het smaakvolle interieur. Dit is een woning die weinig tot niets standaard heeft maar die wél voortdurend verrast met haar charmante oplossingen. Weliswaar wordt eerst na enige uitleg de symboliek echt duidelijk. Een waarachtig landhuis dus, uitgevoerd in moderne, duurzame materialen. Maar meer nog dan de frisse buitenkant is hier een ongekend transparante woning ontstaan die met haar panoramische glaswerk en open karakter overal een directe link legt met deze weidse en wijde omgeving. Genietend, turend vanuit de woonkamer of de ruime keuken is de vraag nog slechts: kijk jij nu de koeien aan of is het meer andersom? Met dank aan Mardy en Marcel.

 

Tekst en fotografie: Peter Muller

02 Abocad 03 Abocad 05 Abocad 06 Abocad 08 Abocad 10 Abocad 11 Abocad 13 Abocad 14 Abocad

 

Meer informatie:
Luba Tol-Gabriskova
van architectenburo Abocad
(Culemborg) of via
email: ltol@abocad.nl
Of bij: bouwbedrijf Stalenhoef BV
(NederhorstdenBerg) of via
email: n.stalenhoef@stalenhoef-bouwbedrijf.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 1-2013
———————————————————————

 

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: