Skip to content

Gorate, ruim onder het riet

20 juni 2014

09 Gorate Appeldoorn KH 1-2013

Een vrijstaand huis met een rieten kap, een grote eetkeuken, zeven slaapkamers en veel leefruimte. Dat was de wens van Karien en Nils. Hun wens ging in vervulling. Na omzwervingen in heel Nederland vonden zij een stek waar zij nog lang willen blijven wonen.

 

05 Gorate Appeldoorn KH 1-201303 Gorate Appeldoorn KH 1-201302 Gorate Appeldoorn KH 1-201301 Gorate Appeldoorn KH 1-2013

13 Gorate Appeldoorn KH 1-2013

15 Gorate Appeldoorn KH 1-2013 11 Gorate Appeldoorn KH 1-2013 12 Gorate Appeldoorn KH 1-2013 18 Gorate Appeldoorn KH 1-2013

20 Gorate Appeldoorn KH 1-2013

Meer informatie:
Gorate
Industrieweg 11, postbus 79
7640 AB Wierden
0546 – 57 20 25
info@gorate.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 1-2013
———————————————————————

Een villawijk in het bos. Een laan met bomen, de huizen veelal gebouwd in de zestiger jaren. De lage zomerzon werpt lange schaduwen over de daken van de huizen. Het geheel maakt op deze najaarsmorgen een idyllische indruk. Het grind kraakt onder onze voeten wanneer we het pad oplopen naar de voordeur. Een trekbel kondigt luid ons bezoek aan. In de ruime hal klinken onze stemmen een beetje hol. “We moeten het hier nog een beetje aankleden”, zegt Nils, hij wijst naar de muren waar nog het één en ander moet worden opgehangen. We gaan aan de grote eettafel in de woonkeuken zitten. De cappuccinomachine ratelt. Vanuit de strak ingerichte keuken uitzicht op de achtertuin. “Deze keuken is het centrale punt, daar is het huis eigenlijk omheen gebouwd”, vertelt Karien. “De bouwstijl van ons huis is geïnspireerd op de stijl van de dertiger jaren maar wel met de luxe en het comfort van nu, zoals
bijvoorbeeld deze keuken. Hier zitten we vaak,
ook wanneer we bezoek hebben.”

Van idee tot bouwplan
“We hebben op veel plaatsen in Nederland gewoond. Door ons werk zijn we in deze omgeving terecht gekomen. Ons vorige huis hadden we al verkocht, we zaten tijdelijk in een huurhuis. Ook in deze wijk. Eerst hebben we gekeken naar bestaande huizen, maar die vonden we te klein. Verbouwing van een bestaand pand kwam relatief hoog uit ten opzichte van nieuwbouw. Deze wijk vonden we erg prettig, daar wilden we graag blijven. Onze kinderen gaan hier ook naar school.”

Toen kregen jullie het idee van zelf bouwen ? “Dat klopt, maar dat is niet van de ene op de andere dag gegaan. Dat was een proces van zoeken en afwegen.
We wilden houtskeletbouw als bouwwijze. Via het internet kwamen we bij de firma Gorate terecht. Een kennismakingsgesprek volgde. Daarna hebben we een huis bezocht dat door Gorate gebouwd was. Dat sprak ons aan. Het duurde nog een jaar voordat we echt actief gingen zoeken naar een perceel. Nils: “Op deze plek heeft een huis uit de jaren zestig gestaan. Het stond al een tijdje te koop. Ik ben er bijna elke dag langs gereden om te kijken hoe de zonligging was. Het is een zeer bosrijke wijk, met veel grote bomen in de tuinen. Dat is prachtig maar het houdt ook zonlicht tegen. Dit perceel ligt gunstig, een vrij diepe tuin waar veel zonlicht kan komen. We hebben eerst bij de gemeente nagevraagd wat er op deze locatie gebouwd mocht worden. Hoeveel vierkante meters en inhoud. Dat bleek ruim voldoende te zijn voor het huis dat wij voor ogen hadden.”

Van bouwplan tot ontwerp
Het perceel was er, nu nog een ontwerp. Nils en Karien hadden duidelijk een wensenlijst. Karien: “Ik wilde een huis met een rieten kap, dat past zo mooi in deze natuurlijke omgeving. Verder moest het zeven slaapkamers hebben met drie aparte badkamers. Een grote woonkeuken als middelpunt. Met deze gegevens hebben we samen met de architect van Gorate – Gerben ter Horst – zitten puzzelen. Gerben heeft toen de eerste schetsen gemaakt. Dat was een goede basis om onze ideeën verder te ontwikkelen. Uiteindelijk ontstond er een ontwerp dat we helemaal passend vonden. De aanvraag voor een bouwvergunning verliep vlot. Het ontwerp kwam in één keer door de welstandscommissie.
Nils: “Toen het bestaande huis was gesloopt kon je pas goed zien hoeveel ruimte we hadden.”
De bouw kon beginnen. Als eerste werd de kelder geplaatst. Deze is prefab in de werkplaats gebouwd en op een dieplader hier naar toe gebracht. Een fascinerend gezicht.  De bouw is soepel verlopen. We hadden bij Gorate een vast aanspreekpunt, heel prettig. ‘Korte lijnen’ dat werkt het beste. Omdat we zo dichtbij woonden konden we elke dag de vorderingen volgen.”
Ruim onder het riet

Tijd voor een rondleiding. “De keuken is het middelpunt van ons huis. Vaak ook onze woonkamer’’, zegt Nils. Een ruimte waar we bijna altijd zitten. Daarom hebben we ook zo’n groot huis”, voegt hij er lachend aan toe. In de hoek van de keuken een gas open haard. Daarover hebben we nog enige discussie gevoerd. Op de bouwtekening was deze veel lager geplaatst, maar dan zou de haard wegvallen achter de grote tafel die we wilden plaatsen. Moest dus hoger. Je moet dus heel goed van te voren weten waar je de meubels wilt plaatsen. Dat is het mooie van een huis dat jezelf laat bouwen, je kunt het ontwerp van het huis aanpassen aan de inrichting.”
Grenzend aan de keuken de zitkamer met een open haard in een klassieke schouw. “Dat was ook één van onze wensen. Een open haard waar je echt omheen kunt zitten. We wilden ook een ‘kamer en suite’, een echt jaren dertig element. Kijk maar, schuifdeuren met glas in lood. In de voorkamer veel inbouwkasten en plaats voor de vleugel. In de woonkamers hebben we gekozen voor parket. Speciaal geschikt voor vloerverwarming. Het hele huis wordt verwarmd door middel van aardwarmte. Op de tekening lijkt de hal niet zo groot maar als je er in staat is het toch ruim. “Dat komt door de vide in de hal”, vertelt Karien, terwijl zij naar boven wijst. “De architect heeft de ingangsdeur onder een hoek geplaatst. Ook dat geeft de hal optisch meer ruimte.”Een spierwitte trap leidt naar de eerste verdieping. De vide is tevens de hal die toegang geeft tot de andere ruimtes op deze verdieping. Een werkkamer, slaapkamers, twee badkamers en een apart toilet.
De zolderverdieping is verrassend ruim. Twee grote dakvensters maken de twee zolderkamers tot lichte zonnige ruimtes. “We hebben lang nagedacht over wat voor soort ramen we in de zolderkamers wilden hebben. Een dakkapel zou de daklijn verstoren”, zegt Nils.” Wanneer je buiten naar het huis kijkt zie je dat goed. De dakramen vallen mooi weg in het rieten dak.” Van het hoogste punt van het huis naar het laagste, de kelder. Daarin staat de aardwarmte-installatie met grote boiler. Tevens wijnkelder. “Zelfs de kelder is geïsoleerd”, vertelt Karien. “We vonden het wat overdreven, maar het moest van de gemeente volgens het bouwbesluit. Het hele huis moest geïsoleerd worden, zelfs de kelder.”

Als ik het zo bekijk en beluister voldoet dit huis helemaal aan jullie wensen. “Dat klopt, we hebben er lang over gedaan om alles sluitend te krijgen. Het is gelukt. Een huis laten bouwen is heel bijzonder. Het kost veel energie, maar het loont. Dit huis is voor onze toekomst en die van onze kinderen.
We kunnen er zelfs oud worden. De logeerkamer met badkamer op de begane grond, kunnen we later als onze slaapkamer gebruiken. Maar voorlopig nog niet.”

——————————————————————————————————————————————

Inhoud: 995m3

Vloeroppervlakte Begane grond: 125m2
Verdieping: 100m2

Verwarmingsinstallatie en boiler (aardwarmte)
Aardwarmte pomp inclusief koelmodule.
500 liter boiler
Vloerverwarming in de gehele woning.

Isolatiewaarde:
Wanden: Rc waarde 5,17
Rieten kap: Rc waarde 5,98

Bouwwijze: Houtskeletbouw

Bouwtijd: Circa 13 weken

Houten gevels zijn uitgevoerd met western red cedar Zweedse rabatdelen, gebeitst in zwart.
——————————————————————————————————————————————

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: