Skip to content

Villa Nova Bouw, huis voor de toekomst

20 juni 2014

01 Villa Nova KH 1-2013

Een geïmproviseerde loper wordt over het zand naar de voordeur gelegd. Vanmiddag houden Ernst-Peter en Hermine Tamminga Open Huis. Hun huis is nog niet klaar maar al wel te bezichtigen. Een ‘passief huis’, zo wordt dit energie-neutrale huis genoemd. Nieuwsgierig gaan we kijken.
We krijgen een rondleiding.

De muren zijn nog niet afgewerkt. Uit contactdozen steken losse draden. We staan in de woonkamer en kijken door het imposant grote raam naar buiten. Piketpaaltjes markeren het nog kale terrein. “In het voorjaar kan de aanleg van de tuin beginnen, maar eerst moet het huis klaar zijn”, zegt Ernst-Peter Tamminga. “We hebben vijfentwintig jaar in Leusden gewoond. Met veel plezier overigens, maar we vonden het een uitdaging om een nieuw huis te bewonen. Onze kinderen zijn het huis uit. We hebben niet zoveel kamers meer nodig.”
“Na zo’n tweehonderd te koop staande huizen hebben bezocht, werden we enigszins moedeloos. We vonden niet wat we zochten”, vertelt Hermine Tamminga, nog een beetje zuchtend. “Uiteindelijk besloten we om te gaan bouwen. In de buurt waar we woonden waren wel bouwkavels, maar die vonden we te klein. We zijn verder weg gaan zoeken en kwamen op deze locatie: de ‘Oude Mars’ in Zwolle. Onze eerste indruk was: wat een mooi gebied. De plek is ook aantrekkelijk omdat er meer mensen een huis bouwen, dat schept een band.”

Hadden jullie vanaf begin het idee om een modern vormgegeven, energie- neutraal huis te bouwen? Ernst-Peter: Het moest een huis met moderne vormgeving worden. Beetje een blokkendoos-model. Toen we op de ‘Oude Mars’ rondkeken zagen we een huis dat net klaar was. Gebouwd door de firma ‘Villa Nova’. De eigenaren van dit huis vertelden over de energiezuinige bouwwijze. Dat sprak ons erg aan.”
Het ‘klikte’ tussen de Tamminga’s en Villa Nova. “Toen we voor de eerste bespreking bij Villa Nova in Rijssen waren, zagen we verschillende voorbeelden van energiezuinige houtskeletbouw. “Dat was voor ons aanleiding om een echt ‘passief huis’ te laten bouwen. We hebben dit concept tijdens de ontwerpfase steeds meer geperfectioneerd.”

Een energie neutraal huis
Gerrit Tadema – directeur van Villa Nova – is als bouwer aanwezig tijdens de Open Huis dag. “Dit huis is een goed voorbeeld van een ‘passief huis’. Ons motto is: ‘de goedkoopste energie is de energie die je niet nodig hebt’. De vraag naar energie moet minimaal zijn. Je hebt weinig energie nodig voor een huis dat goed geïsoleerd is. Compact bouwen, met zo weinig mogelijk uitbouwtjes en dakkapellen. Zoveel mogelijk glas op het zuiden en zo min mogelijk op het noorden. Je moet hiermee in het ontwerp rekening houden.”
De woonruimte heeft over de volle breedte een glazen wand. Is zo’n hoeveelheid glas energiezuinig ? “Dat glas is juist een energiebron. Deze glazen pui is speciaal ontworpen voor een passief huis. Het heeft drie lagen glas. Wanneer het buiten vriest dan voelt het glas aan de binnenzijde nog warm aan.  In de winter wordt de ruimte verwarmd door de lage zonnestand. Het balkon op de eerste verdieping fungeert als luifel voor de woonkamer. De in de zomer hoogstaande zon schijnt dan niet naar binnen.”

“Het is een kierdicht huis”, vertelt Gerrit Tadema. “Je moet per dag 24 uur ventileren. Dat gebeurt door middel van het warmte-terugwin-systeem. Je hebt daardoor een optimaal binnenklimaat. Het huis wordt verwarmd door een warmtepomp-techniek in combinatie met zonnecollectoren. Wanneer dat onvoldoende is, dan is er elektrische bijverwarming die het water verwarmt. Bijvoorbeeld voor de vloerverwarming. Als de zon schijnt heb je geen verwarming nodig.“

“Het hele huis is voorzien van LED-verlichting, die we ook nog kunnen dimmen”, zegt Ernst-Peter. “Het totale verbruik is niet meer dan zo’n 50Watt. Lichtschakelaars aan de muren zul je straks nog wel vinden, maar nodig zijn ze niet.  Alle ruimtes kunnen op afstand worden bediend door middel van huisautomatisering. “Alle functies in het huis zijn met het  ‘domotica-systeem’ te regelen, bijvoorbeeld met je i-phone of computer. Draadloos dus.”

Huis voor de toekomst ?
“Is dit een ‘huis voor de toekomst?”, vraag ik aan Gerrit Tadema.
“Deze manier van bouwen heeft de toekomst, daar gaat het naar toe. In Duitsland is het concept al veel verder ontwikkeld. De energieprestatie-coëfficiënt – EPC – gaat wettelijk in 2015 van 0,6 naar 0,4. Dan kun je eigenlijk alleen nog maar passief bouwen. Dit huis voldoet al aan de norm die waarschijnlijk in 2020 gaat gelden. Het is een huis van nu voor de toekomst.”

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Peter Muller

02 Villa Nova KH 1-2013 03 Villa Nova KH 1-2013 04 Villa Nova KH 1-2013 05 Villa Nova KH 1-2013 06 Villa Nova KH 1-2013 07 Villa Nova KH 1-2013 08 Villa Nova KH 1-2013 09 Villa Nova KH 1-2013 10 Villa Nova KH 1-2013

 

Meer informatie:
Villa Nova Bouw bv
Nijverdalseweg 145
7461 AG Rijssen
0548 – 516416
info@villanovabouw.nl

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 1-2013
———————————————————————

 

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: