Skip to content

Architectenbureau denieuwegeneratie, je huis verscholen in een heuvel kunnen bouwen

23 juni 2014

01 architectenbureau denieuwegeneratie KH 2-2013

Wat het leukste van een vrije kavel is? DIT!

Je huis precies vormgeven zoals het in je fantasie ontstaat. Al je ideeën en denkbeelden over ‘schoonheid’ en het milieu waar kunnen maken. Dát zijn belangrijke redenen om op een vrije kavel te gaan bouwen. Natuurlijk is de medewerking van verschillende instanties een voorwaarde. Maar als die hobbels zijn genomen, is ‘the ski the limit’. O ja, en je budget natuurlijk. Sanne en Lucas bouwden zo hun eigen universum… in ’t Gooi.

 

 

02 architectenbureau denieuwegeneratie KH 2-2013 03 architectenbureau denieuwegeneratie KH 2-2013 04 architectenbureau denieuwegeneratie KH 2-2013 05 architectenbureau denieuwegeneratie KH 2-2013 06 architectenbureau denieuwegeneratie KH 2-2013 09a architectenbureau denieuwegeneratie KH 2-2013 11 architectenbureau denieuwegeneratie KH 2-2013 13 architectenbureau denieuwegeneratie KH 2-2013 14 architectenbureau denieuwegeneratie KH 2-2013 18 architectenbureau denieuwegeneratie KH 2-2013

 

Meer informatie:

http://www.denieuwegeneratie.nu.

Dit artikel verscheen in Kavel&Huis 2-2013
———————————————————————

 

Is dit een kluis? Dat idee zou je kunnen krijgen als je de entree van het huis van Sanne Oomen en Lucas Mol en hun zoons Melle (3) en Mats (0) nadert. Een samenstelsel van stalen platen leidt naar een deur met een wiel erop, zoals ouderwetse kluisdeuren dat hebben. Het staal is verroest en de voordeur geeft op het eerste gezicht toegang tot een… heuvel.
Dit is nog maar het begin. Wat volgt is een kluis waard. Het hele huis van Sanne en Lucas is namelijk één grote verrassing. Je moet er van houden, zullen sommigen zeggen. Maar ik vind het spannend; zoveel creativiteit, zoveel persoonlijke inbreng en zoveel liefde voor de woonomgeving, dat geeft volgens mij iedereen een blij gevoel! Check het maar bij jezelf als je deze reportage hebt bekeken…

Huis met ziel
Hoe ontstaat een huis als dit? Daarvoor moet je iets weten over de achtergrond van de ‘makers’ en bewoners. Sanne Oomen: ‘Ik ben architect en samen met twee andere partners heb ik het architectenbureau denieuwegeneratie. Wij zijn onderdeel van een nieuwe stroming die ontstaan is aan het begin van de crisis. ‘Back to the basics’ is ons uitgangspunt. Voor ons eigen huis is het milieu bepalend. We wilden er een energie-neutrale woning van maken. Daar moet je je ontwerp op aanpassen.’ Lucas Mol heeft een reclamebureau, denkt creatief en heeft net als Sanne een hekel aan moderne huizen: ‘Sanne is afgestudeerd op het onderwerp renovatie, wij zijn allebei in oude huizen opgegroeid, en we hebben het niet zo op die ‘jakkie-strakkie-nieuwbouwparels. Dus dan roer je er zoveel mogelijk oude items doorheen om er een ziel in te brengen.’

Bedoeïenentent als tv-hoek
Die ziel vind je terug in de oude deuren in huis, het gebruikte bouwmateriaal van de entree en in de zelf ontworpen meubels. De eettafel: een op marktplaats gevonden in vieren gezaagd slagersblok op vier Amsterdamse gemeente-afvalbakken (Lucas: ‘Ons eigen systeem voor het scheiden van afval’). De tafel in de woonkamer: een brede plank die op twee verwarmingsradiatoren is gemonteerd. De glanzende klassieke Daimler, misschien wel de grootste blikvanger, die met twee kettingen aan de muur is bevestigd. Verticaal wel te verstaan. En nu dienst doet als boeken- en drankenkast. (Lucas: ‘Ik was gek op die auto, maar elke dag met zo’n benzineslurper naar Amsterdam rijden, dat kun je voor het milieu niet maken’). De kranen die uit koperen verbindingsstukken zijn samengesteld (Sanne: ‘Ik heb helemaal niets met die design-kranen, dus hebben we de installateur laten knutselen’). De traptreden die de twee niveaus van het woonvertrek verbinden: ze zijn gemaakt van surfboard-plankjes. Zo zit het huis vol grapjes waardoor je vanzelf glimlachend door het huis loopt. Nog een voorbeeldje? Duw op het linker deel van de boekenwand: die schuift op een in de vloer uitgespaarde rail naar achteren en je staat in de slaapkamer (Sanne: ‘Onze geheime doorgang’). En in de hoek van het woonvertrek: het lijkt of de kippen vanuit hun hok zo de kamer in kunnen lopen. Alleen een dikke glasplaat scheidt het hok van de kamer. In die strakke vormen van dat vertrek is in een nis dan weer een ‘bedoeïenentent’ gemaakt (Sanne: Onze tv-hoek’), bruine doeken als dak en veel kussens…

Undergroundhouse
Over het energie-neutrale karakter van het huis: hoe bereik je dat? Sanne: ‘Het huis is eigenlijk een betonnen bak met een stalen constructie: in de ruimte zijn geen dragende muren gemaakt. Die basis is in de breedte op het zuiden gesitueerd, met aan die zijde één grote glaswand. De andere vlakken, achtermuur, dak en zijmuren liggen in een heuvel verscholen. Die heuvel is daar speciaal voor opgeworpen. De namen die het heeft meegekregen zijn Undergroundhouse en Dutch Mountain – maar onder ons noemen wij het Mol’s Hoop, Lucas’ achternaam is Mol…-.’
De muren zijn extra verstevigd om de druk van al dat zand aan te kunnen, daarom kan trouwens ook de Daimler aan de muur worden gehangen. De zonnewarmte wordt ’s zomers opgeslagen in het beton. Het dakdeel dat niet in de heuvel is opgenomen, bestaat uit zonnepanelen. Die zorgen voor de alle electriciteit. De (vloer)verwarming en het warme water worden verzorg door een pelletketel op hout in de kelder. Het douchewater heeft een warmteterugwinsysteem en wordt uiteindelijk gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten, een systeem dat Ecoplay heet. Voor extra verwarming is prominent in het vertrek een grote leemkachel gebouwd, door geïntegreerde luchtkanalen gaat het hele volume stralen, en hij heeft een aparte pizza-oven. Het systeem is van Vuur en Leem. Sanne: ‘En om de warmte binnen te houden  zijn de muren geïsoleerd met Biofoam’ Lucas: ‘Wek zelf je energie op, gebruik zuinige apparaten, verlicht je huis met led-verlichting. En deins er niet voor terug gebruikte materialen te benutten. De gordijnen zijn gemaakt van stroken stof van de lapjesmarkt. Maar omdat de kamer extreem hoog is, lopen ze wel op een elektrisch te bedienen rail. Ja, je moet ook weer niet roomser dan de paus willen zijn… Mijn vader zei altijd: je moet ‘ecolistisch’ zijn. Economisch verantwoord en listig tegelijk. Maar wij hebben een tweede betekenis aan ‘ecolistisch’ gegeven: Ecologisch verantwoord en listig…’

——————————————————————————————————————————————

Het ‘Undergroundhouse’ heeft een woonoppervlak van 240 vierkante meter
(inclusief garage). De boskavel is 6600 vierkante meter.

Architect & Bouwer

Sanne Oomen maakt deel uit van het driemanschap (ook Thomas Dieben en Oscar Vos) dat eigenaar is van architectenbureau denieuwegeneratie –
http://www.denieuwegeneratie.nu. Het huis is een ontwerp van hun drieën. Het werd genomineerd voor de Daylight Award 2012. denieuwegeneratie werd opgericht in 2008, toen de crisis een feit werd. Inspelend op de nieuwe situatie realiseerde het bureau projecten met minimale middelen, waarbij hergebruik en duurzaamheid centraal staan. Dutch Mountain was het eerste wapenfeit van denieuwegeneratie.

Projecten als deze zijn niet uit te voeren met een bouwer die niet flexibel is. De Kamper Bouwbedrijf is dat wel. Undergroundhouse werd gebouwd door het middelgrote De Kamper Bouwbedrijf uit Montfoort, http://www.dekamper.nl dat ook jaren dertig- en notariswoningen realiseerde.

• Voor informatie over Ecoplay: http://www.ecoplay.nl
• Het haardsysteem: http://www.vuurenleem.nl
• Bio-foam vind je op http://www.Isobouw.nl
• Het leemstucwerk (haard en wand) is gedaan door Siena Stucco, http://www.siennastucco.com

——————————————————————————————————————————————

 

 

 

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: